Három nappal az EP-választás előtt szakított a román szocdemekkel az RMDSZ

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.23. 15:12

Állítólag az úzvölgyi katonatemető miatt rágott be az RMDSZ, de amúgy is kínos lehet nekik a kampányfinisben a PSD.

Három nappal az EP-választás előtt szakított a román szocdemekkel az RMDSZ

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetsége elnöke bejelentette, hogy beszüntetik azt az együttműködési megállapodást, amelyet a román kormánykoalícióval kötöttek, és mostantól kezdődően nem támogatják a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem.

„A magunk részéről az együttműködési protokollt a helyzet rendezéséig okafogyottnak tekintjük”

– írja Kelemen a közleményben.  

De miért, és miért pont most?

Az RMDSZ elnöke azután adta ki a közleményt, miután a román sajtóban megszellőztették, hogy az RMDSZ beszünteti a nevében szociáldemokrata PSD és a liberális ALDE pártokból álló koalíció támogatását. Kelemen azzal indokolja a döntést, hogy a rendőrség csütörtök reggel házkutatást tartott az érintett falu, Csíkszentmárton magyar alpolgármesterénél annak kapcsán, hogy valakik fekete szemeteszsákokkal takarták le a román katonáknak illegálisan felállított sírokat az Úzvölgyében (a történetet többször is összefoglaltuk az Azonnalin).

„A ma reggeli eseményekkel betelt a pohár. A kormány magatartását elfogadhatatlannak tartjuk, és továbbra is azt várjuk, hogy állítsa helyre az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben és indítson eljárást hivatalból a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek” – írja Kelemen a közleményben.

Mindezt kampányfogásként is lehet értelmezni, ugyanis Romániában rekordmagas választási részvételt várnak a vasárnap EP-választáson, ez pedig igencsak nehéz helyzetbe hozhatja az RMDSZ-t, amennyiben meg akarja ugrani a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

A magas részvétel az államelnök által kiírt korrupcióellenes népszavavzásnak is köszönhető, amelynek épp a többek közt az RMDSZ szavazataival elfogadott igazságügyi törvénymódosítások adtak apropót, melyek a korrupt politikusoknak és vállalkozóknak kedveznek.

A PSD-ALDE-RMDSZ-együttműködést legutóbb egyébként pont az Azonnalin bírálták. Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátor, kolozsvári ügyvéd így fogalmazta ezt meg az interjúban: „Az RMDSZ jelenleg úgy van elkönyvelve, mint a PSD csatlósa, azon túl pedig úgy, mint a Fidesz feltétlen követője. Az utóbbi kevesebb ellenérzésbe ütközik, de a PSD-vel szembeni haveri viszony nagyon sokakat riaszt el az RMDSZ-től.”

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek