Tüntettek a cigányok ellen, tüntettek a szélsőjobbosok ellen, aztán mindenki hazament Budapestre

Szerző: Farkas Eszter
2019.05.22. 17:32

Kedden romaellenes tüntetést tartott a Mi Hazánk Törökszentmiklóson, míg a Momentum szervezésében ellentüntetés is volt, ahol egyéb ellenzéki pártok politikusai is feltűntek. Kérdés azonban, hogy mennyire kéne exponálniuk magukat ilyen helyeken a fővárosi politikusoknak, ha a következményekkel aztán nem nekik kell együtt élniük.

Tüntettek a cigányok ellen, tüntettek a szélsőjobbosok ellen, aztán mindenki hazament Budapestre

Május 21-én, mindössze öt nappal az Európai Parlamenti választások előtt Toroczkai László, a Mi Hazánk vezető politikusa felvonulást szervezett Törökszentmiklóson a „cigánybűnözés megfékezése céljából”. Ugyan egy korábban meghirdetett esemény megszervezését a rendőrség betiltotta – az eredeti terv szerint a helyi cigánytelepre mentek volna felvonulni a Nemzeti Légió tagjaival –, de a statikus tüntetést engedélyezték nekik végül a város főterén.

A Mi Hazánk Mozgalom nem bízta a véletlenre a Kossuth térre bejelentett tüntetés résztvevői számát: buszokat indított Székesfehérvárról és Budapestről aznap Törökszentmiklósra.

A tüntetés apropója egy videó, melyben egy helyi dohányboltban egy roma férfi súlyosan megsebesít két állampolgárt.

Az esemény nem csak azért érdekes, mert a Jobbik identitásválsága óta nincs „cigányozás” a magyar közéleti diskurzusban, noha pontosan tudjuk, hogy a cigányság és a mélyszegénységben élők helyzete a legkevésbé sem javult azóta. Hanem azért is, mert a Nemzeti Légió és a Mi Hazánk Mozgalom mellett számos ellenzéki párt képviselője is megjelent a helyszínen.

Furcsa módon a Momentum Mozgalom ellentüntetése fél órával hamarabb kezdődött, mint a Mi Hazánk Mozgalom demonstrációja a főút túloldalán. Az eseményen a Momentum számos politikusa, valamint Szél Bernadett független képviselő és Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő is megjelentek. Beszédet Donáth Anna és Szél Bernadett mondtak.

ELLENZÉKI POLITIKUSOK A MOMENTUM TÜNTETÉSÉN

Eközben két kilométerrel távolabb, a helyi romatelepen található roma önkormányzat épülete körül is gyülekezni kezdtek a törökszentmiklósi romák. A gyülekezés apropója a tíz évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi gyilkosságokra való megemlékezés volt, de természetesen többen aggodalmukat fejezték ki az esti tüntetésekkel kapcsolatban is.

Kevesen tudták, hogy tulajdonképpen mi is várható a városban, mely pártok vesznek részt és milyen üzenetekkel, egyáltalán hány demonstráció lesz összesen. Az iskolákban tegnap nem volt tanítás, sokan nem mentek be a munkahelyükre.

Szintén a helyi romák mesélték, hogy a Nemzeti Légió tagjai egy-két hete már ideiglenesen “beköltöztek” Törökszentmiklósra, azóta gyakran látni őket az utcán, boltokban, kocsmákban.

ROMÁK GYÜLEKEZŐJE A ROMA ÖNKORMÁNYZATNÁL: TATÁRSZENTGYÖRGYRE EMLÉKEZTEK

A MI HAZÁNK MOZGALOM 7 ÓRAKOR KEZDŐDŐ RENDEZVÉNYÉN PÁR SZÁZAN VETTEK RÉSZT, KÖZTÜK A BETYÁRSEREG EGY 40-50 FŐS CSOPORTJA. 

CSAK KEVÉS TRANSZPARENS VOLT A TÖMEGBEN, TÖBBSÉGÉBEN MAGYAR, ÁRPÁD SÁVOS ÉS MI HAZÁNK FELIRATÚ ZÁSZLÓKAT LEHETETT LÁTNI. EZ AZ ÚR ITT PÉLDÁUL KIVÉTEL VOLT, AKINEK A TRANSZPARENSE TULAJDONKÉPPEN AKÁR AZ ELLENZÉKI OLDALON IS ÁLLHATOTT VOLNA, DE Ő VALAMIÉRT A MI HAZÁNK DEMONSTRÁCIÓJÁT VÁLASZTOTTA. 

AZ ESTE SORÁN KÉT, A SAJTÓ FIGYELMÉT IS KIVÁLTÓ ÖSSZETŰZÉS VOLT. A MOMENTUM ELLENTÜNTETÉSÉNEK RÉSZTVEVŐI EGY PONTON UGYANIS KÖZÖSEN ÁTVONULTAK A MI HAZÁNK TÜNTETÉSÉRE, NÉHÁNY HELYI ÉS NEM HELYI ROMA IS CSATLAKOZOTT HOZZÁJUK. A RENDŐRSÉG A MOMENTUM TÜNTETŐIT AZ UTCA TÚLOLDALÁRA TERELTE, MAJD RENDŐRI SORFAL ÁLLT A KÉT TÖMEG KÖZÉ. 
 

A MÁSIK KONFLIKTUS NÉHÁNY ELLENTÜNTETŐ ÉS A RENDŐRÖK KÖZÖTT KEREKEDETT. HÁROM-NÉGY AKTIVISTA ROMÁKAT ÉS A ROMA HOLOKAUSZTOT ÁBRÁZOLÓ FOTÓKKAL BEMENTEK A MI HAZÁNK TÜNTETÉS HELYSZÍNÉRE. A RENDŐRÖK SZINTE AZONNAL TOLMÁCSOLTÁK A SZERVEZŐK KÉRÉSÉT, HOGY HAGYJÁK EL A HELYSZÍNT, DE AZ ELLENTÜNTETŐK CSAK NÉHÁNY PERC VITATKOZÁST KÖVETŐEN TÁVOZTAK. 

Noha aznap helyi romák és nem romák közötti konfliktusra nem került sor, azt még nem tudhatjuk, az esemény hatására várható-e ismét az ellentétek kiújulása országszerte. Toroczkai László tulajdonképpen a Fidesz által kellően felfújt migránsellenes kommunikációs buborék hasznát akarja lefölözni,

csak történetesen az ő kommunikációjának nem a bevándorlók, hanem a magyarországi cigányok lesznek a célpontjai.

Ugyanúgy, ahogy történt a Jobbik esetében tíz éve, amikor a cigánysággal szembeni előítéletek nagyban hozzásegítették a pártot a 2009-es és 2010-es választási sikereihez.

A most vasárnapi EP-választáson vélhetően nagyot nyer a Fidesz migránsellenes kommunikációja, és ez a más csoporttal szembeni, szorongásra és dühre épített attitűd valószínűleg kitart majd az önkormányzati választásokig is – már amennyiben a Fidesz politikájának minősége addig nem változik, de hát miért is változna.

Az önkormányzati választások pedig kiváló alkalmat szolgáltatathank majd a cigányokkal szembeni idegengyűlölet felélesztésére – ne legyen igazam, én is azt szeretném. De ha a Fidesz és a Mi Hazánk közötti szoros viszony továbbra is kitart, nincs okunk kételkedni abban, hogy Orbán kitartóan „migránsozik” tovább, Toroczkai pedig „cigányozni” kezd októberig. (Persze ebből az együttműködésből még születhetnek furcsa inkonzisztenciák.)

Fontos tehát, hogy az ellenzéki sajtó hogyan kommunikál ebben a helyzetben, politikusok és aktivisták hogyan nyilatkoznak az ügyről.

Nem gondolnám, hogy nem helyi ellenzéki politikusoknak jó ötlet az ilyen eseményeken való részvétel a jövőben.

Bármely oldalról érkezik a provokáció, az fizikai konfliktusba csaphat át, ezt jó volna nem elfelejteni. Utólag persze lehet mutogatni, hogy „de hát ők rúgtak először” – mindegy lesz. Persze elképzelhető, hogy a Momentum szimpatizánsai számára szimbolikus jelentőséggel bír, hogy a pártjuk a helyszínen mondott beszédet a cigányokkal szembeni gyűlölet ellen, és pont emiatt lesz meg az egy EP.mandátum, már ha meglesz.

A lényeg úgyis az, hogy maguk a törökszentmiklósi roma és nem roma polgárok hogyan élik tovább mindennapjaikat. Most már csak ők maradtak helyben – a sajtó, a politikusok és az aktivisták még kedd este visszautaztak a szervezett buszokkal Budapestre. A felelőssége persze mindannyiunknak továbbra is nagy.

FOTÓK: Farkas Eszter

Farkas Eszter
Farkas Eszter vendégszerző

Politológus, a CEU Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a TK Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek