Össznépi Örömóda-éneklésre várnak mindenkit a Bazilika elé az EP-választás előestéjén

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.22. 14:41

Minden csatlakozót várnak Budapestre, legyen diák, felnőtt vagy akár egy komplett kórus: az EU himnuszával állnának ki az európai értékekért.

Össznépi Örömóda-éneklésre várnak mindenkit a Bazilika elé az EP-választás előestéjén

Május 25-én este diákok és felnőttek közösen éneklik el Budapest belvárosában az Örömódát, az Európai Unió himnuszát, hogy a zene erejével álljanak ki az európai értékekért. A szervező Független Diákparlament az Azonnalival közölte: a csatlakozni szándékozókat szombaton 20:25-re várják a Bazilika lépcsőjére, hogy este aztán 21 órakor felcsendüljön a dal.

A rendezvény során a zenekari kíséret hangfalak segítségével csendül fel, az énekszó közös belépését pedig karmester segíti majd. A közös éneklést profi videós stáb is rögzíti, az elkészült videót közzéteszik majd a Független Diákparlament Facebook-oldalán. Ha valaki diákként csatlakozna, itt kell regisztráljon, ha egy komplett kórus menne, itt tud jelentkezni, ha pedig érdeklődő felnőttként énekelne, itt szólhat előre.

„Tudjuk, milyen ereje van a zenének. Beethoven Örömódája az összetartozást jelképezi, amelyet a zene sajátos kifejezőerejével fogalmaz meg. Beethoven 1817 és 1824 között, körülbelül 200 évvel ezelőtt

a 9. szimfónia komponálásakor is azt remélhette, hogy egyszer eljön az a nap, amikor az emberek jogegyenlőségben és békében élnek a Földön”

– írták a szervezők az Azonnalinak küldött közleményükben.

Az Örömóda egyébként nemrég az Európai Parlamentben csendült fel egészen váratlan módon: egy szlovén néppárti EP-képviselő, Alojz Peterle szájharmonikán játszotta el a dalt a plenáris ülés kellős közepén. De Herbert Grönemeyer német popsztár is a maga Örömóda-átértelmezésével kampányol amellett, hogy a május 23-26-i EP-választáson minél többen vegyenek részt.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek