A brexit megmentését ígérő Farage nagyot nyerhet a briteknél

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.22. 11:33

A brexitbénázás közepette tartanak EP-választást Nagy-Britanniában. A legnagyobbat a brexit megmentését ígérő Brexit Párt nyerhet, de a brexit megállításán ügyködő libdemek is jól járhatnak.

A brexit megmentését ígérő Farage nagyot nyerhet a briteknél

A britek 37 százaléka szavazna a Nigel Farage által pár hónapja alapított euroszekptikus Brexit Pártra – ismerteti a Europe Elects a YouGov közvéleménykutató májusi adatait.

Eszerint a Theresa May miniszterelnök vezette Konzervatív Párt 24-ről 7 százalékra esett vissza a 2014-es EP-választáson elért eredményéhez képest, míg a Munkáspárt 25-ről 13 százalékra.

Ezzel ellentétben a brit zöldek 7 százalékról 12-re erősödtek, míg a Liberális Demokraták 7-ről egyenesen 19 százalékra erősödtek.

Persze felmerül a kérdés: mi értelme van a múlt havi mérések helyett öt évvel ezelőtti eredményekhez viszonyítani a pártok támogatottságát, hiszen azóta teljesen átírta a brit belpolitikát, hogy 2016-ban az unióból való kilépés mellett döntött az ország.

És hogy melyik párt mit gondol a brexitről? Míg a Brexit Párt nyilvánvalóan mielőbb távozna az unióból, a konzervatívok és a Munkáspárt nem igazán tudnak dűlőre jutni abban, mi legyen a kérdéssel. Ami a zöldeket és a liberális demokratákat illeti, ők ugyanazt gondolják a kérdésről: maradnának az EU-ban, és maradáspárti a konzervatívokból kivált politikusok által alapított Change UK is, amely szintén megméretteti magát az EP-választáson.

Garantált a konzervatív kudarc

Egyébként a Politicón látható mandátumbecslés május 21-ei állapota szerint – amely az összes tagállami felmérés aggregációját veszi alapul – a britek által betölthető 73 EP-mandátumból 26-ot szerezne meg a Brexit Párt, a Munkáspárt 14-et, a Liberális Demokraták 12-t, a konzervatívok 7-et, míg a zöldek 5-öt.

Bár a brexit körüli hercehurca miatt sokáig az sem volt biztos, hogy a britek egyáltalán még részt vesznek-e a 2019-es EP-választáson, de az már múlt hónapban is látható volt, hogy a konzervatívok rosszul jönnek ki belőle, ha így alakul. Egyébként a briteknek jelen állás szerint október 31-ig kellene elvileg elhagyniuk az Európai Uniót. 

Ugyan Nigel Farage pártja népszerűségének örülhet, annak már kevésbé, hogy vizsgálatot indít ellene az Európai Parlament, miután a politikus elfelejtette nyilvánosságra hozni, hogy közel félmillió fontnyi ajándékot kapott.

A brexittel az Azonnali keddi hírlevele is foglalkozott, ha még nem iratkoztál fel a Reggeli feketére, itt megteheted.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek