Van olyan szék a debreceni stadionban, amin az átadás óta csak négyszer ült néző

Szerző: Fekő Ádám
2019.05.21. 20:34

Persze akkor, ha nem variáltak kicsit a jegyfoglalásokkal, de így is tény: a stadionépítési láz első hullámában átadott Nagyerdei Stadionnak az egyötödét használják csak átlagban.

Van olyan szék a debreceni stadionban, amin az átadás óta csak négyszer ült néző

Olyan, mintha örökké ebben élnénk, de még kicsit számunkra is meglepő, hogy a magyar kormány stadionmániája mindössze ötéves: május 11-én adták át Debrecenben a Nagyerdei Stadiont, ami az ország első modern arénája lett ezzel (Felcsúton pár héttel korábban adták át a 4000 fős stadiont, de a Pancho Arénáról valószínűleg soha senki nem gondolta komolyan, hogy lesznek benne nézők). 

A DVSC egy magyar szinten komoly szurkolótáborral és sikererekkel is rendelkező csapat, úgy hogy adja magát a kérdés így öt év után: hatással volt-e bármilyen formában az omladozó építmény helyett kapott, már nemzetközi meccsekre is alkalmas aréna?

A válasz röviden nem, de ahogy a címben is állítjuk, a helyzet még ennél is durvább: a 20340 fős stadionnak jó eséllyel van olyan széke, amin összesen négy alkalommal ült vendég.

Annyira nem nehéz kiszámolni, ugyanis a Nagyerdei Stadion összesen négy teltházat tudott csinálni: nyitás után az Újpest és a Budapest Honvéd elleni hazai meccsekre minden jegy elfogyott, ahogy a magyar válogatott Dánia elleni hazai meccsére is. 

Hogy mi a negyedik? Az még ennél is jobb, ugyanis az a stadionavató gálaest, amikor a főattrakció a Mambo No. 5 című sláger előadója, Lou Bega volt!

Bár korábban arról volt szó, hogy a válogatott néha ott fog játszani, utoljára 2015 júniusában lépett ott fel a nemzeti csapat, akkor 6000 nézőt tudott behozni, focin kívüli eseményként a nyári Campus fesztivál egyik helyszíneként is funkcionál a Nagyerdei. 

Ami külön érdekes, hogy a DVSC új stadionja nem hogy jól hatott a nézőszámra, de csökkentette: az Oláh Gábor utcai Stadionban töltött utolsó teljes szezonban még átlag 4800-an gondolták úgy, hogy ezzel kéne tölteni a hétvégéiket (2012-2013-as szezon), míg a Nagyerdeiben az első végig ott játszott szezonban (2014-2015) már csak 3800.

Azt pozitívumként is felfoghatjuk, hogy ez a szám már nem csökkent nagyot, idén például 3500 nézőt hoztak átlagosan.

A romló látogatottsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy a Loki a stadion felépülése óta inkább középcsapatnak számít, miközben a 2000-es évek messze legtöbb magyar bajnokságát ők nyerték.

Az amúgy úgy általában kijelenthető, hogy az új stadionok nem hozták meg a várt hatást: egyedül a Ferencváros tudott javulni, idén majdnem 9000 embert tudtak vinni a Groupama Arénába.

ADATOK: Transfermarkt, Magyarfutball.hu

FOTÓ: Stadiumdb

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek