+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A május 9-i nagyszebeni EU-csúcson Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke tett egy olyan kijelentést, hogy az EU vezető pozícióira a jövőben mind földrajzilag, mind demográfiai, politikai és nemi értelemben kiegyensúlyozottabban lesznek elosztva az emberek

 

De hogy állnak a nők az EU vezetői pozícióiban jelenleg? Elég rosszul, ugyanis alig-alig akad belőlük. Ilyen szempontból legalább az elmondható, hogy 1979 óta megduplázódott a nők aránya az Európai Parlamentben.

 

Az Európai Parlament honlapján nemrég megjelent egy összegzés, amely azt mutatja ki, hogy a tagországok jelöltjei között milyen a nemi megoszlás. Meglepetés:

 

Magyarországon van a legkevesebb női jelölt.

 

Infographic: European Elections: Where Women Are Leading The Way | Statista

A NŐI JELÖLTEK MEGOSZLÁSA AZ EU-TAGÁLLAMOKBAN

 

A legtöbb női képviselőjelölt Olaszországban, Franciaországban és Szlovéniában van, mindhárom országban a jelöltek fele nő. A sereghajtó pedig Magyarország, nálunk a jelölteknek mindössze 21 százaléka nő, Máltán 22 százalék, Szlovákiában és Csehországban 24 százalék ez az arány.

 

Lehet, hogy Magyarországon kevés a női jelölt, de ők legalább többnyire előkelő helyen vannak:

 

így a Demokratikus Koalíció listavezetője Dobrev Klára, a Momentumé Cseh Katalin, listavezető még továbbá a Magyar Kétfarkú Kutyapárt színeiben Döme Zsuzsanna.

 

Ami jelenleg az Európai Bizottságot illeti: a 28-ból mindössze 9 női biztos van, azaz itt is bőven ötven százalék alatt van az arány. Ha megnézzük a hét európai parlamenti frakciót, ott az látjuk, hogy jelenleg egyedül az Európai Baloldalnak van női frakcióvezetője a német Gabi Zimmer személyében, illetve a Zöldeknél megosztva vezeti a pártfrakciót a szintén német Ska Keller, utóbbi csúcsjelölt az Európai Bizottság élére is, de nem egyedül, hanem a holland Bas Eickhouttal. Ugyanígy megosztva csúcsjelölt a szlovén baloldali politikus, Violeta Tomič is az európai baloldalnál.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás