Magyarországon van a legkevesebb női EP-képviselőjelölt

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.21. 08:45

A lista végén kullogunk, de kik állnak a legjobban ilyen tekintetben?

Magyarországon van a legkevesebb női EP-képviselőjelölt

A május 9-i nagyszebeni EU-csúcson Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke tett egy olyan kijelentést, hogy az EU vezető pozícióira a jövőben mind földrajzilag, mind demográfiai, politikai és nemi értelemben kiegyensúlyozottabban lesznek elosztva az emberek

De hogy állnak a nők az EU vezetői pozícióiban jelenleg? Elég rosszul, ugyanis alig-alig akad belőlük. Ilyen szempontból legalább az elmondható, hogy 1979 óta megduplázódott a nők aránya az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlament honlapján nemrég megjelent egy összegzés, amely azt mutatja ki, hogy a tagországok jelöltjei között milyen a nemi megoszlás. Meglepetés:

Magyarországon van a legkevesebb női jelölt.

Infographic: European Elections: Where Women Are Leading The Way | Statista

A NŐI JELÖLTEK MEGOSZLÁSA AZ EU-TAGÁLLAMOKBAN

A legtöbb női képviselőjelölt Olaszországban, Franciaországban és Szlovéniában van, mindhárom országban a jelöltek fele nő. A sereghajtó pedig Magyarország, nálunk a jelölteknek mindössze 21 százaléka nő, Máltán 22 százalék, Szlovákiában és Csehországban 24 százalék ez az arány.

Lehet, hogy Magyarországon kevés a női jelölt, de ők legalább többnyire előkelő helyen vannak:

így a Demokratikus Koalíció listavezetője Dobrev Klára, a Momentumé Cseh Katalin, listavezető még továbbá a Magyar Kétfarkú Kutyapárt színeiben Döme Zsuzsanna.

Ami jelenleg az Európai Bizottságot illeti: a 28-ból mindössze 9 női biztos van, azaz itt is bőven ötven százalék alatt van az arány. Ha megnézzük a hét európai parlamenti frakciót, ott az látjuk, hogy jelenleg egyedül az Európai Baloldalnak van női frakcióvezetője a német Gabi Zimmer személyében, illetve a Zöldeknél megosztva vezeti a pártfrakciót a szintén német Ska Keller, utóbbi csúcsjelölt az Európai Bizottság élére is, de nem egyedül, hanem a holland Bas Eickhouttal. Ugyanígy megosztva csúcsjelölt a szlovén baloldali politikus, Violeta Tomič is az európai baloldalnál.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek