+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A május 9-i nagyszebeni EU-csúcson Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke tett egy olyan kijelentést, hogy az EU vezető pozícióira a jövőben mind földrajzilag, mind demográfiai, politikai és nemi értelemben kiegyensúlyozottabban lesznek elosztva az emberek

 

De hogy állnak a nők az EU vezetői pozícióiban jelenleg? Elég rosszul, ugyanis alig-alig akad belőlük. Ilyen szempontból legalább az elmondható, hogy 1979 óta megduplázódott a nők aránya az Európai Parlamentben.

 

Az Európai Parlament honlapján nemrég megjelent egy összegzés, amely azt mutatja ki, hogy a tagországok jelöltjei között milyen a nemi megoszlás. Meglepetés:

 

Magyarországon van a legkevesebb női jelölt.

 

Infographic: European Elections: Where Women Are Leading The Way | Statista

A NŐI JELÖLTEK MEGOSZLÁSA AZ EU-TAGÁLLAMOKBAN

 

A legtöbb női képviselőjelölt Olaszországban, Franciaországban és Szlovéniában van, mindhárom országban a jelöltek fele nő. A sereghajtó pedig Magyarország, nálunk a jelölteknek mindössze 21 százaléka nő, Máltán 22 százalék, Szlovákiában és Csehországban 24 százalék ez az arány.

 

Lehet, hogy Magyarországon kevés a női jelölt, de ők legalább többnyire előkelő helyen vannak:

 

így a Demokratikus Koalíció listavezetője Dobrev Klára, a Momentumé Cseh Katalin, listavezető még továbbá a Magyar Kétfarkú Kutyapárt színeiben Döme Zsuzsanna.

 

Ami jelenleg az Európai Bizottságot illeti: a 28-ból mindössze 9 női biztos van, azaz itt is bőven ötven százalék alatt van az arány. Ha megnézzük a hét európai parlamenti frakciót, ott az látjuk, hogy jelenleg egyedül az Európai Baloldalnak van női frakcióvezetője a német Gabi Zimmer személyében, illetve a Zöldeknél megosztva vezeti a pártfrakciót a szintén német Ska Keller, utóbbi csúcsjelölt az Európai Bizottság élére is, de nem egyedül, hanem a holland Bas Eickhouttal. Ugyanígy megosztva csúcsjelölt a szlovén baloldali politikus, Violeta Tomič is az európai baloldalnál.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás