Vége a világ legnagyobb választásának, nyerhettek a hindu nacionalisták Indiában

Szerző: Illés Gergő
2019.05.20. 07:52

Az indiai választás 39 napon át tart, 900 millió választópolgár részvételével, melyeken Narendra Modi jobboldali pártszövetsége győzedelmeskedhetett.

Vége a világ legnagyobb választásának, nyerhettek a hindu nacionalisták Indiában

Vasárnap véget ért a világ legnagyobb demokratikus választása Indiában: a voksoláson az 1,34 milliárd indiaiból 900 millióan vehettek részt, a körülbelül egymillió szavazóhelyiségben pedig több mint egy hónapon át, 39 napig lehetett voksolni.

Az exit pollok szerint a választásokat megnyerhette Narendra Modi regnáló miniszterelnök pártja, a hindu-nacionalista Bharatíja Dzsanata Párt (BJP)

írja a BBC.

Kényelmes győzelem a nacionalistáknak, az ellenzék csalást sejt

Mivel a 39 napon át tartó választások után az eredményeket sokáig dolgozzák fel, a hivatalos végeredmény csak május 23-án lát majd napvilágot, addig is (a korábban sokszor pontatlan) exit poll-eredményekből kell gazdálkodnunk.

Az 545 fős indiai parlament alsóházában egy pártnak vagy koalíciónak 272 mandátumra van szüksége a kormányalakításhoz,

a Modit támogató, Nemzeti Demokratikus Szövetség névre hallgató együttműködés (melynek vezető ereje a BJP) valahol 280 és 315 közötti mandátumot szerezhetett. Ezzel tehát a 2014-es választásokat meglepetésszerűen megnyerő nacionalista elnök túl van újraválasztásán, és egy pesszimistább exit poll kivételével úgy tűnik, a kormányzóképes többséget is maga mögött tudhatja. 

Még annak ellenére is, hogy a BJP-vezette szövetség nagyon meggyengült a kulcsfontosságú (önmagában is 200 milliós) Uttar Prades tartományban, mely 80 képviselőt – minden más tartománynál többet – delegálhat az Újdelhiben található parlamentbe. A balközép Egységes Progresszív Szövetség (UPA) úgy tűnik, nem juthat kormányrúdhoz: legnagyobb ereje, a Rahul Gandhi által vezetett – és Indiát függetlensége után évtizedekig megszakítás nélkül kormányzó – Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) párt úgy tűnik, nem talált magára az öt évvel ezelőtti vereséget követően.

A BJP hivatalos Twitter-oldalán egy képregénnyel reagált a várható győzelemre, melyben

Narendra Modi valósággal szétkaszabolja a kaktuszként megjelenített politikai ellenfeleit.

A balközép és Rahul Gandhi eközben az elektronikus szavazógépek manipulációjától és választási csalástól tart.

Gazdasági gondok, lincselések, kasmíri csetepaté

A választás fő témájának egyébként a gazdaság számított: egy kiszivárgott kormányzati jelentés szerint már a 70-es évek óta nem volt olyan magas a munkanélküliség Indiában, mint most. Ennek ellenére a gazdasági növekedés üteme továbbra is jónak tűnik, az évente 6-7 százalékos bővülés ugyanakkor nem elegendő ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a térségben pár lépéssel előrébb járó Kínával. 

Modinak nem segítettek a zuhanó nyersanyagárak és a mezőgazdasági túltermelési válság sem, az Indiában még mindig jelentős földművelő réteget is a kormánypártra haragítva. Emellett az elmúlt öt évben erősödött a hindu nacionalizmus is, mely a kisebbségek elleni gyakori támadásokban, és tehenek csempészésével gyanúsított muszlimok elleni lincselésekben csúcsosodott ki.

A választás központi témája volt a vitatott hovatartozású Kasmír tartomány is:

a többnyire muszlimok által lakott területet mind Pakisztán, mind India magának követeli, eddig azonban a Pakisztán által kiprovokált fegyveres konfliktusokban mindig India erősödött meg.

Most februárban egy pakisztáni központú terrorszervezet öngyilkos merénylői legalább 40, indiai paramilitáris rendőrt öltek meg Kasmírban, Pakisztán két indiai repülőgépet is lelőtt idén, mire India légicsapásokkal válaszolt. Arról, hogy pontosan hogyan is eszkalálódott a konfliktus ennyire a térségben, Bakodi Péter írt nektek egy remek cikket!

BORÍTÓKÉP: Kremlin.ru

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek