+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. május 20. hétfő, 11:11
Amíg az FPÖ még hatalomban van, azon fog dolgozni, hogy a lehető legtöbb információt és titkot gyűjtse be az általa irányított minisztériumokból. De nem csak emiatt lesz nehéz dolga Kurz kancellárnak. Az Azonnali végignézte, hogyan reagálnak a vezető osztrák lapok Ausztria eddigi legnagyobb botrányára.

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó ügyének legújabb fejleményeiről, azaz az osztrák ÖVP-FPÖ kormánykoalíció végének osztrák sajtóvisszhangjáról szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a vasárnapiakat itt és itt, Strache lemondásának részleteit itt. A magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokat.

 

Die Presse: Az FPÖ-nek hosszú időre lőttek

 

Azzal, hogy az FPÖ ismét ki lett vágva az osztrák kormánykoalícióból, biztosra vehető, hogy jó darabig nem lesznek hatalmon szabadságpártiak Ausztriában, írja a Die Presse főszerkesztője a lap hétfői vezércikkében. „Lassan az FPÖ-ben is leesik az embereknek, hogy ez akkor most ennyi volt. Se felelősség, se befolyás, se első sor, se hatalom, se új állások. Vége.” Rainer Nowak szerint a párt eddigi mindhárom kormányzati próbálkozása megbukott, ráadásul amíg Sebastian Kurznak hívják az osztrák kancellárt, addig a hatalomnak még a közelébe se fognak jutni, akkora lett az ibizai videót követően a düh és az ellenérzés a két párt, az ÖVP és az FPÖ között.

 

De nem csak Kurz miatt felejtheti el a kormányzást a jövőben az FPÖ, az eddigi teljesítményük alapján ugyanis a másik szóba jöhető partner, a szocdem SPÖ sem lesz hajlandó leállni az immáron Kickl-Hofer-párttal. Ezért Rainer Nowak szerint az FPÖ azon lesz, hogy az utolsó hatalmon töltött napokban arra kényszerítse a minisztériumi dolgozókat, hogy a lehető legtöbb információt, lehető legtöbb titkot, stiklit gyűjtsék ki nekik, hogy legyen muníciójuk a hosszú ellenzékben töltendő időszakra. „Nem lesznek könnyűek ezek a hónapok a hivatalnokok számára, akiknek bizony észnél kell lenniük, szem előtt tartva az állam iránti felelősségüket és kötelezettségeiket.”

 

A DIE PRESSE HÉTFŐI CÍMLAPJA. A FŐCÍM AZ, HOGY AZ OSZTRÁK NÉPPÁRT (ÖVP) KIRÚGNÁ AZ FPÖ AGYÁT, HERBERT KICKLT A BELÜGYMINISZTÉRIUM ÉLÉRŐL.

 

De nem csak Strachét, Kurzot is rosszul érinti az Ibiza-botrány: neki ugyanis az a tragédiája, hogy könnyebben szerez voksokat, mint olyan felelős koalíciós partnert, akit rá tud venni a saját agendájának átvételére.

 

Könnyen lehet, hogy a legrövidebb ideig regnáló osztrák kancellárt ezért szeptembert követően nem Kernnek, hanem Sebastian Kurznak hívják majd,

 

írja Nowak. Az SPÖ, a Zöldek és a liberális NEOS szavazói számára Kurz ugyanis még a „life-work-balance-párti” Strachénál is elutasítottabb politikus. A Die Presse főszerkesztője ezért arra tippel, hogy a jövőben Ausztriában a politika egymást az eddiginél gyorsabban váltó koalíciós partnerekből, kisebbségi kormányokból, talán még szakértői kormányokból állhat. Egy balos, SPÖ-vezetésű többség ugyanis még akkor is elképzelhetetlen, ha a párt a burgenlandi tartományi miniszterelnököt, az FPÖ-szavazókra is hatni tudó Hans-Peter Doskozilt jelöli kancellárnak.

 

Der Standard: Az FPÖ-szavazókon múlik Kurz győzelme

 

A bécsi balliberális napilap hetilapos igényességgel dolgozta fel az ibizai botrányt a hétfői lapszámban, így nem meglepő, hogy a véleményrovat cikkeinek többsége is Kurzról vagy az FPÖ-ről szól. Martin Kotynek, a lap főszerkesztője szerint Kurz kancellár csak abban az esetben profitálhat a történtekből, ha egyértelműen elhatárolódik az FPÖ-től: „Sebastian Kurz projektje épp most ment neki hatalmas sebességgel fejjel a falnak: még a jobboldali kormány számos támogatója is fellélegzett, hogy az ÖVP-FPÖ-együttműködés megbukott.” 

 

Kotynek szerint az ÖVP-nek a lehető legjobbkor jött a botrány, a saját törzsbázisa ugyanis elkezdett elfordulni a párttól a koalíciós partner sorozatos botrányai miatt. „Ahhoz, hogy folytassa a kormányzást, a kancellárnak be kellett kalkulálnia egy imidzsvesztést saját maga és Ausztria számára a nemzetközi színtéren. A videóval alkalma nyílt arra, hogy megváljon a problémás partnertől.” Nem véletlenül prezentálta magát a kancellár alternatívanélkülinek a választók szemében beszédében. „Az SPÖ? Langyos víz. A zöldek és a NEOS? Túl kicsik. Ez az FPÖ? Nyilvánvalóan kormányzásképtelen” – foglalja össze a kancellári mondandót a cikk. 

 

Ám ahhoz, hogy Kurz nagy győzelmet arasson a szeptember közepén megrendezendő új választáson, FPÖ-szavazókra is szüksége lesz. A kérdés már csak az, ők hogyan viselkednek majd,

 

írja a Standard-főszerkesztő. „Mi nagyobb: a Strache ibizai viselkedése iránti düh, vagy az iránta való együttérzés, amiért a lemondását bejelentő beszédében vállalta a felelősséget mindenért? A felháborodás azon, hogy milyen a pártvezetés valójában, vagy az ÖVP iránti mérgelődés amiatt, hogy el akarták érni Kickl belügyminiszter visszavonulását a kormányzás folytatásáért cserébe?”

 

Kurznak ráadásul a választásig számos fontos döntést kell meghoznia a külpolitikában – például hogy ki lesz az új osztrák EU-biztos –, szóval a kívánatos az lenne, ha addig sem a választási taktikák, hanem az államférfi tulajdonságai dominálnának, kéri a kancellártól a balos-liberális napilap főszerkesztője.

 

ÚJ VÁLASZTÁS JÖN SZEPTEMBERBEN, HIRDETI A STANDARD HÉTFŐI SZÁMA.

 

Eric Frey, a Standard publicistája egy cikkel arrébb annyival egészíti ki főnöke gondolatmenetét, hogy az ÖVP-FPÖ közös kormányzás miatt simán elképzelhető, hogy a liberálisabb ÖVP-szavazók átpártolnak az amúgy jobboldali-liberális NEOS-hoz, azaz: Kurz retorikája az FPÖ-szavazók megnyerése miatt némileg jobboldalibb lesz a választási kampányban az eddig megszokotthoz képest.

 

Kronen Zeitung: Kurz megérdemli a második esélyt 

 

„A szabadságpártiak kormányzásképtelenek. Mind szellemi, mind erkölcsi feltételei hiányoznak náluk annak, hogy felelős pozíciót vállaljanak egy osztrák kormányban” – kezdi az ibizai videók ügyében leginkább érintett bulvárlap, a Kronen Zeitung vezércikkében Claus Pándi. Az újságíró felidézi: ezeket a mondatokat már hetekkel ezelőtt leírta a lapban, a Strache-videó tehát lényegében csak bizonyítékot szolgáltatott arra, mennyire igazak ezek. 

 

Pándi egyben kihirdeti a Kronen Zeitung új, FPÖ-t illető irányvonalát is: „Talán mi is néha jóhiszeműek voltunk velük. De ezt a figyelmeztetést komolyan vettük.

 

Az eddiginél éberebbek leszünk. A szégyenteljes, hataloméhséggel és nagyzolással teli színjáték megismétlődésének minden rendelkezésünkre álló sajtóbeli eszközzel útjába állunk.”

 

Pár szót azért szentel a szerző Sebastian Kurznak is, akit egy oldallal arébb kétoldalas interjúban kérdez a lap a hétvégéjéről: „Sebastian Kurz kancellár komoly hibát követett el koalíciós partnere kiválasztásakor. Ezt a hibát most korrigálta. Kurz megérdemli a második esélyt. De többet nem.”

 

Kurier: Rosszat tett Ausztria megítélésének a botrány

 

Daniela Kittner, a balos-liberális Kurier publicistája Alexander Van der Bellen államfő szavaiból indul ki, miszerint Ausztria bizony nem olyan, mint ahogy azt az ibizai videón a világ látta – éppen ezért a teendő az, hogy tisztára mossák az ország külföldi megítélését. „Ausztriában bizonyítania kell, hogy nem egy korrupt banánköztársaság. Botrányok mindenhol vannak, a különbség csak az, hogy hol hogyan kezelik őket.”

 

A cikk nagyjából felében a szerző az FPÖ-t üti a botrány miatt: „De vajon mit tesz az FPÖ? Magába néz? Hamut szór a fejére? Messze nem. Pontosan azt teszi, amit mindig is szokott: ujjal mutogat másokra.” Kittner reméli, hogy Strache FPÖ-beli örökségéből legalább annyi megmarad, hogy a jövőben is próbálnak elhatárolódni az antiszemitizmustól és a náci nosztalgiától.

 

A KURIER CÍMLAPJÁN SEBASTIAN KURZ SZAVAIVAL MAGYARÁZZÁK EL, HOGY KICKL AZÉRT NEM MARADHAT BELÜGYMINISZTER, MERT NEM KÉPES ÖNMAGA ELLEN NYOMOZNI.

 

Tiroler Tageszeitung: Azért Kurz is megér egy misét

 

A legkeményebb vezércikket az innsbrucki Tiroler Tageszeitung hozta. Wolfgang Sablatnig ebben arról ír, hogy Kurz éppen olyan bűnbakot csinál most az FPÖ-ből, amilyet az FPÖ-ben próbálnak faragni Strachéból és a pártból azóta már kilépett Gudenusból. A szerző szerint ha valaki az ÖVP-FPÖ-kormányt kritizálja, abból Kurzot sem szabad kihagyni, de mintha mindenki a néppárti kancellárnak az ORF köztévén sugárzott, szombat este 1,9 millió osztrák által nézett beszédében lévő FPÖ-t támadó narratíváját venné át:

 

„Hogy az FPÖ csak most rontana az ország megítélésén? Még csak most?

 

Milyen gyakran kellett szégyenkezniük az embereknek, (...) amikor az ORF-et kőkemény támadás alá vették? Amikor a belügyminiszter az elsődleges menekült-befogadóállomásokat kiutaztató központtá nevezte át? (...) Amikor komolyan veszélyeztették az alkotmányvédelmet?” Sablatnig nem lát könnyű kiutat a mostani helyzetből: az ÖVP és az SPÖ közötti árkok nagyon mélyek, más többségre pedig nincs reális esély.

 

CÍMLAPFOTÓ: Bundeskanzleramt Österreich / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Ha vasárnap, akkor coubhíradó, Feri Poterrel, kézcsókolgató Orbánnnal és szürke Bayerrel!

A gyöngyöspatai cigányok kötelező, elitgimiben való továbbtanulását? Magyar György rabosítását? Esetleg a saját lemondását Rácz Zsófi javára?

Marokkó homokkal fedett részében töltöttünk egy éjszakát, ami még a nyilvánvaló kényelmetlenségek és a túlgondolt turistaműsorok ellenére is varázslatos úticél.

Újra itt a Helyzet, az Azonnali heti podcastje, ezúttal az Európai Parlamentből: Deutsch Tamást kérdeztük a Fidesz és európai pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt sagájáról.

Nem kap elég olajat az oroszoktól, ezért az Európát ellátó Barátság vezetékből csapolna magának Belarusz: tovább folytatódik a Putyin és Lukasenka közti szkander.

A Fidesz által is támogatott Smer már csak hibahatáron belül vezet, jelentősen feljött rá Igor Matovič populista OĽaNO-ja. A magyar indulók közül Bugár orrhosszal vezet, de a másik magyar listát sem szabad leírni.

A hét kérdése

A filmipar legfontosabb díja idén megint robbantott, és a történelem során először nem amerikai film nyerte meg a legjobb filmnek járó szobrot. De te egyet is értesz vele? Egy szavazással eldöntheted!

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Könyvbemutató február 18-án, kedden a magyar-szlovén bilateriális kisebbségvédelmi megállapodásról a TK Kisebbségkutató Intézetében.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás