Még csak most kellene szégyenkeznie Ausztriának az FPÖ miatt?

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.20. 11:11

Amíg az FPÖ még hatalomban van, azon fog dolgozni, hogy a lehető legtöbb információt és titkot gyűjtse be az általa irányított minisztériumokból. De nem csak emiatt lesz nehéz dolga Kurz kancellárnak. Az Azonnali végignézte, hogyan reagálnak a vezető osztrák lapok Ausztria eddigi legnagyobb botrányára.

Még csak most kellene szégyenkeznie Ausztriának az FPÖ miatt?

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó ügyének legújabb fejleményeiről, azaz az osztrák ÖVP-FPÖ kormánykoalíció végének osztrák sajtóvisszhangjáról szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a vasárnapiakat itt és itt, Strache lemondásának részleteit itt. A magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokat.

Die Presse: Az FPÖ-nek hosszú időre lőttek

Azzal, hogy az FPÖ ismét ki lett vágva az osztrák kormánykoalícióból, biztosra vehető, hogy jó darabig nem lesznek hatalmon szabadságpártiak Ausztriában, írja a Die Presse főszerkesztője a lap hétfői vezércikkében. „Lassan az FPÖ-ben is leesik az embereknek, hogy ez akkor most ennyi volt. Se felelősség, se befolyás, se első sor, se hatalom, se új állások. Vége.” Rainer Nowak szerint a párt eddigi mindhárom kormányzati próbálkozása megbukott, ráadásul amíg Sebastian Kurznak hívják az osztrák kancellárt, addig a hatalomnak még a közelébe se fognak jutni, akkora lett az ibizai videót követően a düh és az ellenérzés a két párt, az ÖVP és az FPÖ között.

De nem csak Kurz miatt felejtheti el a kormányzást a jövőben az FPÖ, az eddigi teljesítményük alapján ugyanis a másik szóba jöhető partner, a szocdem SPÖ sem lesz hajlandó leállni az immáron Kickl-Hofer-párttal. Ezért Rainer Nowak szerint az FPÖ azon lesz, hogy az utolsó hatalmon töltött napokban arra kényszerítse a minisztériumi dolgozókat, hogy a lehető legtöbb információt, lehető legtöbb titkot, stiklit gyűjtsék ki nekik, hogy legyen muníciójuk a hosszú ellenzékben töltendő időszakra. „Nem lesznek könnyűek ezek a hónapok a hivatalnokok számára, akiknek bizony észnél kell lenniük, szem előtt tartva az állam iránti felelősségüket és kötelezettségeiket.”

A DIE PRESSE HÉTFŐI CÍMLAPJA. A FŐCÍM AZ, HOGY AZ OSZTRÁK NÉPPÁRT (ÖVP) KIRÚGNÁ AZ FPÖ AGYÁT, HERBERT KICKLT A BELÜGYMINISZTÉRIUM ÉLÉRŐL.

De nem csak Strachét, Kurzot is rosszul érinti az Ibiza-botrány: neki ugyanis az a tragédiája, hogy könnyebben szerez voksokat, mint olyan felelős koalíciós partnert, akit rá tud venni a saját agendájának átvételére.

Könnyen lehet, hogy a legrövidebb ideig regnáló osztrák kancellárt ezért szeptembert követően nem Kernnek, hanem Sebastian Kurznak hívják majd,

írja Nowak. Az SPÖ, a Zöldek és a liberális NEOS szavazói számára Kurz ugyanis még a „life-work-balance-párti” Strachénál is elutasítottabb politikus. A Die Presse főszerkesztője ezért arra tippel, hogy a jövőben Ausztriában a politika egymást az eddiginél gyorsabban váltó koalíciós partnerekből, kisebbségi kormányokból, talán még szakértői kormányokból állhat. Egy balos, SPÖ-vezetésű többség ugyanis még akkor is elképzelhetetlen, ha a párt a burgenlandi tartományi miniszterelnököt, az FPÖ-szavazókra is hatni tudó Hans-Peter Doskozilt jelöli kancellárnak.

Der Standard: Az FPÖ-szavazókon múlik Kurz győzelme

A bécsi balliberális napilap hetilapos igényességgel dolgozta fel az ibizai botrányt a hétfői lapszámban, így nem meglepő, hogy a véleményrovat cikkeinek többsége is Kurzról vagy az FPÖ-ről szól. Martin Kotynek, a lap főszerkesztője szerint Kurz kancellár csak abban az esetben profitálhat a történtekből, ha egyértelműen elhatárolódik az FPÖ-től: „Sebastian Kurz projektje épp most ment neki hatalmas sebességgel fejjel a falnak: még a jobboldali kormány számos támogatója is fellélegzett, hogy az ÖVP-FPÖ-együttműködés megbukott.” 

Kotynek szerint az ÖVP-nek a lehető legjobbkor jött a botrány, a saját törzsbázisa ugyanis elkezdett elfordulni a párttól a koalíciós partner sorozatos botrányai miatt. „Ahhoz, hogy folytassa a kormányzást, a kancellárnak be kellett kalkulálnia egy imidzsvesztést saját maga és Ausztria számára a nemzetközi színtéren. A videóval alkalma nyílt arra, hogy megváljon a problémás partnertől.” Nem véletlenül prezentálta magát a kancellár alternatívanélkülinek a választók szemében beszédében. „Az SPÖ? Langyos víz. A zöldek és a NEOS? Túl kicsik. Ez az FPÖ? Nyilvánvalóan kormányzásképtelen” – foglalja össze a kancellári mondandót a cikk. 

Ám ahhoz, hogy Kurz nagy győzelmet arasson a szeptember közepén megrendezendő új választáson, FPÖ-szavazókra is szüksége lesz. A kérdés már csak az, ők hogyan viselkednek majd,

írja a Standard-főszerkesztő. „Mi nagyobb: a Strache ibizai viselkedése iránti düh, vagy az iránta való együttérzés, amiért a lemondását bejelentő beszédében vállalta a felelősséget mindenért? A felháborodás azon, hogy milyen a pártvezetés valójában, vagy az ÖVP iránti mérgelődés amiatt, hogy el akarták érni Kickl belügyminiszter visszavonulását a kormányzás folytatásáért cserébe?”

Kurznak ráadásul a választásig számos fontos döntést kell meghoznia a külpolitikában – például hogy ki lesz az új osztrák EU-biztos –, szóval a kívánatos az lenne, ha addig sem a választási taktikák, hanem az államférfi tulajdonságai dominálnának, kéri a kancellártól a balos-liberális napilap főszerkesztője.

ÚJ VÁLASZTÁS JÖN SZEPTEMBERBEN, HIRDETI A STANDARD HÉTFŐI SZÁMA.

Eric Frey, a Standard publicistája egy cikkel arrébb annyival egészíti ki főnöke gondolatmenetét, hogy az ÖVP-FPÖ közös kormányzás miatt simán elképzelhető, hogy a liberálisabb ÖVP-szavazók átpártolnak az amúgy jobboldali-liberális NEOS-hoz, azaz: Kurz retorikája az FPÖ-szavazók megnyerése miatt némileg jobboldalibb lesz a választási kampányban az eddig megszokotthoz képest.

Kronen Zeitung: Kurz megérdemli a második esélyt 

„A szabadságpártiak kormányzásképtelenek. Mind szellemi, mind erkölcsi feltételei hiányoznak náluk annak, hogy felelős pozíciót vállaljanak egy osztrák kormányban” – kezdi az ibizai videók ügyében leginkább érintett bulvárlap, a Kronen Zeitung vezércikkében Claus Pándi. Az újságíró felidézi: ezeket a mondatokat már hetekkel ezelőtt leírta a lapban, a Strache-videó tehát lényegében csak bizonyítékot szolgáltatott arra, mennyire igazak ezek. 

Pándi egyben kihirdeti a Kronen Zeitung új, FPÖ-t illető irányvonalát is: „Talán mi is néha jóhiszeműek voltunk velük. De ezt a figyelmeztetést komolyan vettük.

Az eddiginél éberebbek leszünk. A szégyenteljes, hataloméhséggel és nagyzolással teli színjáték megismétlődésének minden rendelkezésünkre álló sajtóbeli eszközzel útjába állunk.”

Pár szót azért szentel a szerző Sebastian Kurznak is, akit egy oldallal arébb kétoldalas interjúban kérdez a lap a hétvégéjéről: „Sebastian Kurz kancellár komoly hibát követett el koalíciós partnere kiválasztásakor. Ezt a hibát most korrigálta. Kurz megérdemli a második esélyt. De többet nem.”

Kurier: Rosszat tett Ausztria megítélésének a botrány

Daniela Kittner, a balos-liberális Kurier publicistája Alexander Van der Bellen államfő szavaiból indul ki, miszerint Ausztria bizony nem olyan, mint ahogy azt az ibizai videón a világ látta – éppen ezért a teendő az, hogy tisztára mossák az ország külföldi megítélését. „Ausztriában bizonyítania kell, hogy nem egy korrupt banánköztársaság. Botrányok mindenhol vannak, a különbség csak az, hogy hol hogyan kezelik őket.”

A cikk nagyjából felében a szerző az FPÖ-t üti a botrány miatt: „De vajon mit tesz az FPÖ? Magába néz? Hamut szór a fejére? Messze nem. Pontosan azt teszi, amit mindig is szokott: ujjal mutogat másokra.” Kittner reméli, hogy Strache FPÖ-beli örökségéből legalább annyi megmarad, hogy a jövőben is próbálnak elhatárolódni az antiszemitizmustól és a náci nosztalgiától.

A KURIER CÍMLAPJÁN SEBASTIAN KURZ SZAVAIVAL MAGYARÁZZÁK EL, HOGY KICKL AZÉRT NEM MARADHAT BELÜGYMINISZTER, MERT NEM KÉPES ÖNMAGA ELLEN NYOMOZNI.

Tiroler Tageszeitung: Azért Kurz is megér egy misét

A legkeményebb vezércikket az innsbrucki Tiroler Tageszeitung hozta. Wolfgang Sablatnig ebben arról ír, hogy Kurz éppen olyan bűnbakot csinál most az FPÖ-ből, amilyet az FPÖ-ben próbálnak faragni Strachéból és a pártból azóta már kilépett Gudenusból. A szerző szerint ha valaki az ÖVP-FPÖ-kormányt kritizálja, abból Kurzot sem szabad kihagyni, de mintha mindenki a néppárti kancellárnak az ORF köztévén sugárzott, szombat este 1,9 millió osztrák által nézett beszédében lévő FPÖ-t támadó narratíváját venné át:

„Hogy az FPÖ csak most rontana az ország megítélésén? Még csak most?

Milyen gyakran kellett szégyenkezniük az embereknek, (...) amikor az ORF-et kőkemény támadás alá vették? Amikor a belügyminiszter az elsődleges menekült-befogadóállomásokat kiutaztató központtá nevezte át? (...) Amikor komolyan veszélyeztették az alkotmányvédelmet?” Sablatnig nem lát könnyű kiutat a mostani helyzetből: az ÖVP és az SPÖ közötti árkok nagyon mélyek, más többségre pedig nincs reális esély.

CÍMLAPFOTÓ: Bundeskanzleramt Österreich / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek