+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. május 20. hétfő, 09:15
Mennyire hat a Fidesz bevándorlással ijesztgető EP-kampánya, és sikerült-e az LMP-nek széles körben tematizálnia a klímaváltozást? Egy friss Závecz-kutatásból ez is kiderül, meg persze az, hogy mennyire hatalmas épp a Fidesz előnye, és melyik ellenzéki párt áll magához képest a legrosszabbul az EP-választás előtti utolsó héten.

A pártok támogatottsága mellett az EP-választás legfontosabb témáiról is megkérdezték az embereket a Závecz Research LMP számára készített kutatásában, amely az Azonnalihoz is eljutott. A reprezentatív telefonos felmérés ezer fő megkérdezésével készült május 10-16 között, és a biztos szavazók körében még nagyobb Fidesz-előnyt mér, mint a május elején készült Závecz-féle kutatás.

 

A teljes népességben mindegyik párt gyengült, többen lettek a bizonytalanok

 

A május eleji 33 százalékhoz képest most némileg alacsonyabb, 31,7 százalékos a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében. Ebben a körben a legnagyobb vesztes a Jobbik, amely 9 százalékról 5,6-ra esett vissza, de egy hajszállal legalább megelőzi az 5,3, illetve százalékon álló MSZP-t és DK-t, amelyek 7 százalékról estek erre a szintre. Az LMP 4-ről 3, a Momentum 3-ról 2,7 százalékra gyengült a teljes népesség körében.

 

Kisebb lett a biztos szavazó pártválasztók aránya is a lakosság körében. Május elején még 45 százalék mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, és rendelkezik pártpreferenciával is, mostanra ők már csak 42 százaléknyian vannak, vagyis a többség vagy nem vesz részt biztosan a választáson, vagy nem tudja, kire szavazzon.

 

A biztos szavazó pártválasztók körében belehúzott a Fidesz. A május eleji 53-ról 57,5 százalékosra tudta növelni a támogatottságát a kormánypárt.

 

A legnagyobbat ebben a körben is a Jobbik esett, 12 százalékról 9,3 százalékra, a 11-ről 10-százalékra visszaeső MSZP és DK mögé. A biztos szavazó pártválasztók körében változatlanul éppen az ötszázalékos küszöbön áll az LMP, a Momentum pedig minimálisan javított 4-ről 4,3 százalékra, de ezzel még mindig a bejutási küszöb alatt van.

 

A PÁRTOK TÁMOGATOTTSÁGA AZ EP-VÁLASZTÁSON BIZTOSAN SZAVAZÓ, PÁRTPREFERENCIÁVAL RENDELKEZŐ VÁLASZTÓK KÖRÉBEN

 

Mit tartanak az emberek az EP-választás legfontosabb témáinak?

 

Az EP-választási pártprefenciáikon kívül az EP-választás legfontosabb témáira is rákérdeztek a kutatásban: a megkérdezettek két témát nevezhettek meg fontosként.

 

Nem meglepő módon a bevándorlás végzett magasan az első helyen: 57 százaléknyian mondták a migrációt a fontos témák között. A klímaváltozást 30 százalék, a közös európai minimálbért 27 százalék tartja fontosnak. Az Európai Ügyészség és a korrupció visszaszorítása 24 százalékkal már nem fért fel a dobogóra, az uniós szervek és az ellenzék által gyakran emlegetett jogállam pedig mindössze 8 százaléknak fontos.

 

Beszédes az is, hogy áprilishoz képest hogyan változtak a prioritások. Bár az arányok alapvetően nagyon hasonlóak, az feltűnő, hogy

 

a Fideszen kívül az LMP-nek és a DK-nak sikerült a saját témáik fontosságát sikeresen kommunikálni.

 

AZ EP-VÁLASZTÁS PRIORITÁSTÉMÁINAK VÁLTOZÁSA ÁPRILISRÓL MÁJUSRA

 

A Fidesz fő témája, a migráció 2, az LMP-nek fontos klímaváltozás 3 százalékponttal erősödött a fontossági versenyben, és a főként a DK által propagált, minél több területen egyre szorosabban együttműködő EU témájáról is az áprilisi 9 százalék után most 11 százalék mondta azt, hogy fontos téma. A többi felsorolt téma fontossága többnyire csökkent, esetleg stagnált áprilishoz képest.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás