+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. május 20. hétfő, 09:15
Mennyire hat a Fidesz bevándorlással ijesztgető EP-kampánya, és sikerült-e az LMP-nek széles körben tematizálnia a klímaváltozást? Egy friss Závecz-kutatásból ez is kiderül, meg persze az, hogy mennyire hatalmas épp a Fidesz előnye, és melyik ellenzéki párt áll magához képest a legrosszabbul az EP-választás előtti utolsó héten.

A pártok támogatottsága mellett az EP-választás legfontosabb témáiról is megkérdezték az embereket a Závecz Research LMP számára készített kutatásában, amely az Azonnalihoz is eljutott. A reprezentatív telefonos felmérés ezer fő megkérdezésével készült május 10-16 között, és a biztos szavazók körében még nagyobb Fidesz-előnyt mér, mint a május elején készült Závecz-féle kutatás.

 

A teljes népességben mindegyik párt gyengült, többen lettek a bizonytalanok

 

A május eleji 33 százalékhoz képest most némileg alacsonyabb, 31,7 százalékos a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében. Ebben a körben a legnagyobb vesztes a Jobbik, amely 9 százalékról 5,6-ra esett vissza, de egy hajszállal legalább megelőzi az 5,3, illetve százalékon álló MSZP-t és DK-t, amelyek 7 százalékról estek erre a szintre. Az LMP 4-ről 3, a Momentum 3-ról 2,7 százalékra gyengült a teljes népesség körében.

 

Kisebb lett a biztos szavazó pártválasztók aránya is a lakosság körében. Május elején még 45 százalék mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, és rendelkezik pártpreferenciával is, mostanra ők már csak 42 százaléknyian vannak, vagyis a többség vagy nem vesz részt biztosan a választáson, vagy nem tudja, kire szavazzon.

 

A biztos szavazó pártválasztók körében belehúzott a Fidesz. A május eleji 53-ról 57,5 százalékosra tudta növelni a támogatottságát a kormánypárt.

 

A legnagyobbat ebben a körben is a Jobbik esett, 12 százalékról 9,3 százalékra, a 11-ről 10-százalékra visszaeső MSZP és DK mögé. A biztos szavazó pártválasztók körében változatlanul éppen az ötszázalékos küszöbön áll az LMP, a Momentum pedig minimálisan javított 4-ről 4,3 százalékra, de ezzel még mindig a bejutási küszöb alatt van.

 

A PÁRTOK TÁMOGATOTTSÁGA AZ EP-VÁLASZTÁSON BIZTOSAN SZAVAZÓ, PÁRTPREFERENCIÁVAL RENDELKEZŐ VÁLASZTÓK KÖRÉBEN

 

Mit tartanak az emberek az EP-választás legfontosabb témáinak?

 

Az EP-választási pártprefenciáikon kívül az EP-választás legfontosabb témáira is rákérdeztek a kutatásban: a megkérdezettek két témát nevezhettek meg fontosként.

 

Nem meglepő módon a bevándorlás végzett magasan az első helyen: 57 százaléknyian mondták a migrációt a fontos témák között. A klímaváltozást 30 százalék, a közös európai minimálbért 27 százalék tartja fontosnak. Az Európai Ügyészség és a korrupció visszaszorítása 24 százalékkal már nem fért fel a dobogóra, az uniós szervek és az ellenzék által gyakran emlegetett jogállam pedig mindössze 8 százaléknak fontos.

 

Beszédes az is, hogy áprilishoz képest hogyan változtak a prioritások. Bár az arányok alapvetően nagyon hasonlóak, az feltűnő, hogy

 

a Fideszen kívül az LMP-nek és a DK-nak sikerült a saját témáik fontosságát sikeresen kommunikálni.

 

AZ EP-VÁLASZTÁS PRIORITÁSTÉMÁINAK VÁLTOZÁSA ÁPRILISRÓL MÁJUSRA

 

A Fidesz fő témája, a migráció 2, az LMP-nek fontos klímaváltozás 3 százalékponttal erősödött a fontossági versenyben, és a főként a DK által propagált, minél több területen egyre szorosabban együttműködő EU témájáról is az áprilisi 9 százalék után most 11 százalék mondta azt, hogy fontos téma. A többi felsorolt téma fontossága többnyire csökkent, esetleg stagnált áprilishoz képest.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás