Iszlám Állam-terroristák lázadtak egy tádzsik börtönben, több mint harminc halott

Szerző: Illés Gergő
2019.05.20. 08:48

A közép-ázsiai országban máig nagy gondot jelent, mit kezdjenek a terrorszervezethez csatlakozott állampolgáraikkal.

Iszlám Állam-terroristák lázadtak egy tádzsik börtönben, több mint harminc halott

Huszonkilenc rab és három börtönőr is meghalhatott abban a börtönlázadásban,

melyet Tádzsikisztánban vasárnap este követtek el részben az Iszlám Állam terrorszervezet elítélt harcosai

írja a TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn. 

Már nem az első börtönlázadás

A tádzsik Igazságügyi Minisztérium forrásai alapján a lázadás vasárnap késő este kezdődött a főváros Dusanbétól húsz kilométerre található Vakhdat börtönében. A beszámoló szerint a terroristák nem voltak hajlandók felhagyni a lázadással, késsel és más szúróeszközökkel támadtak rá a börtön több dolgozójára is, közülük hárman is életüket vesztették. 

A vakhdati börtönben 30 különösen veszélyes rab is büntetését tölti, akiket az Iszlám Állam terrorszervezettel való együttműködés miatt ítéltek el.

Az Igazságügyi Minisztérium beszámolója szerint a lázadókkal való tárgyalások során a terroristák egymással is összebalhéztak, ez pedig lövöldözéshez vezetett. A börtön vezetése ezért radikális eszközökhöz folyamodott, a TASZSZ forrásai szerint huszonkilenc rabot lőttek le a lázadás folyamán. 

Az elmúlt fél év során ez már a második lázadás egy tádzsikisztáni börtönben: tavaly novemberben Khujandban lázadtak fel az elítéltek, akkor két börtönőr és huszonegy rab vesztette életét. A mostani lázadáshoz hasonlóan a khujandi esetet is az Iszlám Állam vállalta magára,

ahogyan a tavaly júliusi, nyugati turisták ellen elkövetett terrortámadást is a terrorszervezet harcosai követhették el.

Tádzsikisztán nehezen birkózik meg saját terroristáival

A Reuters szerint a lázadás egyik felbujtója Bekhruz Gulmurod volt, annak a Gulmurod Khalimovnak a fia, aki a tádzsik hadsereg különleges erőinek ezredesi posztját hagyta ott 2015-ben, hogy Szíriában csatlakozzon az Iszlám Államhoz. 

Az egykor a Szovjetunió részét képző közép-ázsiai állam déli határát a máig konfliktusos Afganisztán adja, és bár az ország az Iszlám Állam szíriai frontjától egészen messzire fekszik, a radikális iszlamista terroristák problémája átgyűrűzik a határokon.

Egyes találgatások szerint 1900 tádzsik ment el harcolni az Iszlám Állam oldalán 2014 óta, közülük körülbelül ötszázan meg is halhattak.

A kormány ennek ellenére visszafogadná a Szíriába és Irakba távozó állampolgárokat a terrorszervezet bukása után, különös tekintettel a nőkre és a gyerekekre, mivel biztosítani szeretnék, hogy nem maradnak tádzsikok Szíriában és Irakban.

BORÍTÓKÉP: Dusanbe tádzsik főváros látképe, meg egy IÁ-zászló

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek