Betiltanák a csehek a nyugatinál silányabb élelmiszereket

Szerző: Pintér Bence
2019.05.20. 19:21

Keletre gyengébb termékeket hoznak a multik? A csehek nem elégedettek az EU-s megoldással, a kereskedőket büntetnék.

Betiltanák a csehek a nyugatinál silányabb élelmiszereket

Hiába szigorított az Európai Parlament a fogyasztóvédelmi szabályokon áprilisban, a cseh kormány a Radio Praha szerint nem elégedett:

egy új tervezet szerint keményen büntetni fogják, ha Csehországban egy adott termékből gyengébb minőségűt adnak el, mint Nyugat-Európában.

A probléma létező jelenség, és egy ideje foglalkoztatja már az EU keleti tagállamait, Magyarországon is több alkalommal téma volt, hogy ugyanannak a márkának ugyanaz a terméke itthon gyakran egészen másmilyen, mint külföldön – még a Nébih is vizsgálta a dolgot, és nem egy esetben igazolta az elképzelést.

Az élelmiszeripari kettős mérce EU-s szinten is ügy lett, a fogyasztóvédelemért is felelős cseh EU-biztos, Vĕra Jourová például azt mondta: ő szeretné, ha mindenhol magas minőségű termékeket árulnának, vagy ha nem, akkor a különbség egyértelmű lenne a csomagolásból.

Ehhez képest az április új EU-s szabályozás nem tesz sokat a gyakorlat felszámolásáért, csak büntethetővé teszi, ha a csomagoláson nincsenek rendesen feltüntetve az összetevők, ami a szakértők szerint jó, de közel sem elégséges lépés. A cseh kormány nem elégedett vele, ők azt szerették volna, ha egy az egyben betiltják az egészet.

A mezőgazdasági miniszter bejelentése szerint 50 millió koronás (630 millió forintos) büntetésre számíthat az a kereskedő, aki ilyen terméket ad el,

tehát nem is a gyártókat, hanem a kereskedőket büntetnék.

A cseh miniszterelnök, Andrej Babiš az elmúlt hetekben több nagykereskedővel is tárgyalt, mivel probléma, hogy a cseh kereskedők nem jutnak hozzá könnyen a jobb minőségű termékhez, ezen akar változtatni a miniszterelnök.

Pártja, a liberális ANO EP-képviselői egyébként nem szavazták meg az Európai Parlamentben a javaslatot, ezzel szembementek pártcsaládjuk, az ALDE döntésével, amelynek képviselői nagyrészt megszavazták azt. A javaslat mellett szavazott az Európai Néppárt, illetve a balközép S&D frakció nagyobb része is, így a Fidesz EP-képviselőinek nagyobb része és Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője is a javaslat mellett volt. A Zöldek, köztük a párbeszédes Jávor Benedek a javaslat ellen szavazott és így tett Molnár Csaba (DK) is, míg Deutsch Tamás (Fidesz) és Hölvényi György (KDNP) tartózkodott az ügyben.

FOTÓ: Európai Parlament

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek