Állítólag megvertek egy román politikust a magyar katonai temetőben Úzvölgyében

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.19. 08:56

George Simion azt állítja, hogy megverték, de ez pont nem látszik az általa készített felvételen. Közben több román politikus is kiakadt, és a román ultrák állítólag a helyszínre készülnek.

Állítólag megvertek egy román politikust a magyar katonai temetőben Úzvölgyében

Néhány napja írtuk meg az Azonnalin, hogy az úzvölgyi katonai temetőben, ahol a románok illegálisan építettek emlékművet a saját nem létező hősi halottaiknak, erdélyi magyar politikusok álltak őrt, hogy ne avathassák fel titokban.

A katonai temető körüli balhé azóta még inkább eszkalálódott, elsősorban azzal, hogy egy függetlenként induló EP-képviselőjelölt elment a helyszínre,

ahol találkozott néhány „magyar szélsőségessel”, akik a területet védték, és a román nacionalista politikus most azt állítja, hogy bántalmazták őt.

George Simion azért ment oda, hogy lefilmezze, hogy magyar szélsőségesek szemeteszsákokkal takarták le a román betonkereszteket. Ott aztán találkozott három férfival, és bár a felvételekből a bántalmazás ténye nem derül ki, az valóban látszik, ahogyan fenyegetően elindulnak felé, később pedig az is, hogy egy férfi elkezd felé rohanni, hogy elvegye a telefonját.

Az erdélyi magyar politikusok elhatárolódtak mind a szemeteszsákos akciótól, mind az esetleges bántalmazástól. Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke pedig azt mondta, akkor ugyan pont nem volt a helyszínen,

de egészen biztos abban, hogy pusztán provokáció történt, és senki nem bántotta Simiont.

A román politikus hívei mindenesetre péntek délután a bukaresti belügyminisztérium elé sereglettek, mi több: bukaresti fociultrák már azt is szervezték, hogy közösen vonuljanak Úzvölgyébe.

Természetesen az EP-választási kampányban sok politikus gyorsan ráharapott a témára, így Traian Băsescu exállamfő, a bejutási küszöbön szédelgő jobboldali Népi Mozgalom Pártjának listavezetője, és Rareș Bogdan, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Nemzeti Liberális Párt listavezetője is, akitől amúgy sem idegenek a magyarellenes szólamok.

„Azt szeretném, hogy ezek a primitívek, akik beborították a román katonák keresztjeit, a törvény előtt feleljenek sírgyalázás miatt.

Az a mese, hogy a kérdést elemezni kell, meg kell állapítani, hogy Hargita vagy Bákó megyéhez tartozik-e a kérdéses terület, merőben álprobléma, és semmilyen formában nem jogosít fel az első vagy a második világháborúban hősi halált halt román katonák sírkeresztjeinek meggyalázására. (...) Azt akarom, hogy rövid nyilatkozatom a tiltakozás jeleként jusson el a primitív, magyar etnikumú román állampolgárokhoz. Figyelem, nem az összes magyar kisebbségiről beszélek, mert őket fenntartás nélkül tisztelem, de elutasítom a magyar szélsőségesek viselkedését és az RMDSZ-ét, amely már nem képviseli őket, illetve véleményem szerint az RMDSZ már csak a magyar szélsőségesek egy vékony rétegét képviseli” – mondta Băsescu.

Rareş Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselőjelöltje úgy nyilatkozott szombaton, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) „egy szót sem szól” az úzvölgyi katonai temetőben megjelent műanyag zsákok kapcsán, amelyekkel a román katonák emlékének állított kereszteket borították be ismeretlen tettesek. „Azt akarjuk, hogy megfizessenek azok, akik 48 órája egyetlen szót sem szólnak, ugyanis szövetségben állnak azokkal, akik ezt a súlyos ügyet – a hősök temetőjében levő román katonák keresztjeinek letakarását – gerjesztették. A PSD egyetlen szót sem szól erről” – mondta Rareş Bogdan a PNL szombati, bukaresti kampánygyűlésén.

Pedig a PSD igenis szól, sőt, maga a párt elnöke, Liviu Dragnea intett higgadtságra az eset kapcsán, és arra buzdított, hogy az állam különféle intézményei közösen találjanak megoldást a problémára. Dragnea szerint az ilyen ügyeket,

tekintve az eset szimbolikus fontosságát, nagyobb óvatossággal kell kezelni, és minden félnek egy asztalhoz kellene ülnie az eset tisztázása érdekében.

A Marosvásárhelyi Rádió úgy tudja, hogy péntek óta fokozott és állandó rendőri jelenlét van a temetőben a további konfliktusok megakadályozása érdekében.

FOTÓ: George Simion / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek