Kurz kirúgta az FPÖ-t, előrehozott választások jönnek Ausztriában

Szerző: Techet Péter
2019.05.18. 20:01

Sebastian Kurz osztrák kancellárnak elege lett abból, hogy eddig is túl sokat kellett nyelnie koalíciós partnere, a szélsőjobboldali FPÖ mellett. A mostani ibiziai videó azonban szerinte megmutatta: az FPÖ-vel nem tud tovább kormányozni. Jön tehát az előrehozott választás Ausztriában, vége annak a kormánynak, amit Orbán Viktor alig két hete követendő modellnek nevezett.

Kurz kirúgta az FPÖ-t, előrehozott választások jönnek Ausztriában

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó ügyének legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a délelőttieket itt, Strache lemondásának részleteit itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokatitt meg az osztrák visszhangról.

Délután egy óra helyett pontban háromnegyed nyolckor lépett Sebastian Kurz konzervatív osztrák kancellár az újságírók elé Bécsben, majd az elmúlt huszonnégy órát rögtön „drámaként” jellemezte. Kurz azt mondta, azért lett kancellár, mert Ausztriát meg akarta változtatni, meg akarta szabadítani a régi szokásoktól.

Tisztában volt vele már a koalíció megkötésekor, hogy sokaknak nem fog tetszeni az együttműködése az FPÖ-vel, de ők voltak „az egyetlen kormányozni hajlandó erő”. Az elmúlt másfél évre büszkeséggel tekint vissza, és minden miniszterének, a szabadságpártiaknak is köszönetet mond a munkájukért. De elismerte:

„sok olyan helyzet volt, amit nagyon nehezemre esett lenyelnem”. Az ibizai Strache-videó után azonban Kurz úgy látja: „elég volt, ami sok, az sok.

Az Osztrák Néppártot is vezető Kurz szerint Strache visszalépése nem elégséges, mert nem látja „az akaratot az FPÖ-nél arra, hogy minden szinten megváltozzék”. Kurz ezért a jelenlegi felállásban nem akarja folytatni a kormányzást, még ha akár „át is ugorhatna” a szociáldemokraták mellé. Azonban „az FPÖ nem tud [kormányozni], a szocdemek meg nem osztják tartalmilag az én politikámat”.

Ezért arra kéri az államfőt: mihamarabb írjanak ki előrehozott választásokat.

Ami eddig történt

Amit eddig is már tudni lehetett: délben benyújtotta lemondását az FPÖ elnöke, Heinz-Christian Strache, aki az alkancellárságról és a pártelnökségről is lemondott, bár tagadta, hogy az ibizai videón tett korrupciós igéretei büntetőjogilag relevánsak lennének. A bukott alkancellár csak „kínosnak” nevezte az ottani szereplését, amint „alkoholizált macsó-állásban” beszélt, amiért elnézést is kért feleségétől.

Az érdekesebb kérdés azonban nem az volt, hogy Strache felesége, hanem hogy koalíciós partnere, az Osztrák Néppárt is megbocsát-e neki.

Jönnek a választások

Kurz után Alexander Van der Bellen osztrák államfő tartott rajtótájékoztatót, amelyen megerősítette, hogy előrehozott választások lesznek, és kiemelte az ügyben a független újságírás fontos szerepét is.

Az osztrák alkotmány értelmében az államfő jogosult a minisztereket felmenteni és kinevezni, sőt: a magyartól eltérően ahhoz is joga van, hogy egyoldalúan elbocsássa az egész kormányt, amennyiben megnevez egy új kancellárjelöltet. A jelöltnek persze aztán meg kell szereznie a parlament többségének bizalmát.

A helyzet azonban egyértelmű: új kormány helyett új választás jön nyugati szomszédunknál, eddig tartott az ÖVP és FPÖ koalíciója. A Szabadságpárt utoljára 2000-ben került hatalomra, a párt akkor is korrupciós ügyekbe bukott bele, és kellett otthagynia a kormányt.

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek