Ilyen hangja van a klímaváltozásnak

Szerző: Fekő Ádám
2019.05.18. 17:59

Lucy Jones vonósokkal mutatta meg, mennyire durva a változás azokhoz az időkhöz képest, amikor elkezdték figyelni a világ hőmérsékletét.

Ilyen hangja van a klímaváltozásnak

Inkább érdekes, mint ijesztő meghallgatni Lucy Jones vonósokra komponált dalát, de abban elsőrangú: a klasszikus zenében is képzett szeizmológus úgy döntött, zenében mutatja be, mit is jelent pontosan a klímaváltozás. A zenéhez 1880-tól használt fel adatokat, ekkor kezdték ugyanis pontosan jegyezni a világ hőmérsékleti rekordjait, és egészen napjainkig tart.

A lényeg az, hogy minden évben megvan a maga hangmagassága attól függően, hogy emelkedett, vagy csökkent-e az átlaghőmérséklet.

Értelemszerűen a kezdetekkor egész változó a dolog, aztán ahogy megérkezünk a közvetlen jelenünkbe, amikor ugyebár minden évben megdől a melegrekord, elkezd egyre szomorúbbá válni az egész. Jones a szimbolikára is figyelt: napjainkban már olyan magas hangokat kellett eljátszani, aminél egyszerűen nincs magasabb a hegedűn, tehát Jones szerint a hangszernek is éppúgy elértük a felső határait, mint a Földnek. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek