Ezért késett Kurz sajtótájékoztatója

Szerző: Techet Péter
2019.05.18. 16:26

Egy órára volt meghirdetve, már négy is elmúlt, és az osztrák kancellár még mindig nem szólalt meg az FPÖ botrányvideója kapcsán. Kurznak nem elég Strache lemondása, további FPÖ-s fejeket akar.

Ezért késett Kurz sajtótájékoztatója

Ez a cikk a komplett európai sajtót lázban tartó botrányról, az osztrák alkancellárról kikerült rejtett kamerás videó legújabb fejleményeiről szól. Az alapsztorit itt olvashatod el, a szombat reggeli fejleményeket itt, a délelőttieket itt, Strache lemondásának részleteit itt, a magyar szálról itt tudhatsz meg dolgokatitt meg az osztrák visszhangról.

Délelőtt több mint egy órán át tárgyalt a konzervatív ÖVP által adott kancellár, Sebastian Kurz Heinz-Christian Strachével. Hogy a konzervatív osztrák kancellár nem akar együttműködni a továbbiakban az FPÖ-s Strachéval, miután tegnap kikerült róla egy botrányos videó, reggel is tudható volt már.

Azaz senkinek nem jelentett meglepetést, hogy a találkozó után Strache lemondott minden kormányzati és pártbeli pozíciójáról. Az alkancellári és pártelnöki poszton Norbert Hofernek kéne követnie. A jelenlegi közlekedési miniszter a felgyorsult osztrák belpolitika miatt maga is lemondott már valamiről – a hétfői budapesti útjáról.

Kurznak elvileg rögtön Strache után kellett volna megtartania a sajtótájékoztatóját. Azaz egy órakor.

Az elmúlt három órában azonban csak annyi hír szivárgott ki a bécsi kancelláriáról: tessék még várni,

majd kiderült, hogy este 19:45-kor várható a sajtótájékoztató, Alexander van der Bellen államfőé pedig fél kilenckor – utóbbi feladata a miniszterek leváltása, de az osztrák alkotmány értelmében az egesz kormanyt is menesztheti egyoldalúan, ha megnevez egy új kancellárjelöltet.

Eközben a szociáldemokrata SPÖ ifjúsági szervezete, a Szocialista Ifjúság tüntet a Ballhausplatzon, füttykoncerttel üdvözölték Strache lemondását. És közben szól a Vengaboystól a We are going to Ibiza.

De miért nem jött még mindig ki Sebastian Kurz?

A legnagyobb kérdést ugyanis,

hogy folytatható-e a jelenlegi koalíció, vagy jönnek az előrehozott választások, csak ő tudja megválaszolni.

Az osztrák Momentum, a jobboldali liberális Neos a Der Standard livestreamje szerint úgy értesült: a késlekedés oka az, hogy

Sebastian Kurz állítólag nem elégszik meg Strache lemondásával, akarná Herbert Kickl (képünkön balra) szabadságpárti belügyminiszter távozását is,

akinek minisztériuma körül főleg a munkatársak szélsőjobboldali kapcsolatai miatt sokasodtak a botrányok. Kickl tavaly az alkotmányvédelemmel is összetűzésbe került, amiért ezen a héten

bejelentette a német alkotmányvédelem: az osztrák felet nem tartja megbízhatónak, Kicklnél egész adatbázisok tűnnek el, ezért megszünteti a kapcsolatot az osztrákokkal.

Sebastian Kurz a Neos szerint tehát azt követeli: Kickl is távozzék, ebbe azonban az FPÖ nem akar belemenni az osztrák hírügynökség, az APA információi szerint. Ha a két fél nem enged, akkor valóban jöhetnek az előrehozott választások.

FOTÓ: FPÖ

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek