Kisöpörné a homofóbiát a közéletből, tüntetést szervezett a Budapest Pride

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.17. 08:48

Szerintük egy politikusnak nem szabadna pozícióban maradni egy olyan kijelentés után, mint amilyet Kövér László tett.

Kisöpörné a homofóbiát a közéletből, tüntetést szervezett a Budapest Pride

A Budapest Pride bejelentette, hogy szombaton tüntetést szervez a Kossuth téren, ezzel tiltakozva Kövér László, az Országház elnökének homofób kijelentései ellen.

Kövér azt mondta az Index tudósítása szerint egy fórumon, hogy az örökbefogadást követelő melegek erkölcsi értelemben olyanok, mint a pedofilok, illetve azt is, hogy szerinte egy normális meleg „nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak” a világban.

A Söpörjük ki a homofóbiát elnevezésű eseményre, amely szombaton 18:30-tól lesz megtartva, egyelőre viszonylag kevesen jelezték a részvételüket a közösségi médiában.

Peksa Kama, a Budapest Pride szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy a tüntetés szervezése mellett azért döntöttek, mert a

„közéletben jelentősen elszaporodtak a homofób és transzfób kijelentések, és ezek minden következmény nélkül maradnak”.

Peksa szerint 2019-ben Európában nem elfogadható, hogy politikusok ilyen kijelentéseket tegyenek, és más európai országokban nem is maradhatnának pozícióban ilyenek után, ennélfogva Kövér Lászlónak le kellene mondania.

„Mostanában nem ez volt az első ilyen megnyilvánulás, és ha a szegedi atrocitásokat nézzük, akkor látjuk, hogy nem csak a kormány részről történnek ilyenek.

A politikusok kijelentései gerjesztik az ellenséges érzéseket, ezek után az emberek feljogosítva érezhetik magukat, hogy egyre agresszívebben és erőszakosabban nyilvánuljanak meg a kisebbségek ellen,

úgyhogy nem szabad szó nélkül hagynunk ezeket” – mondta Peksa Kama.

Szegeden március 31-én zavartak meg a MI Hazánk Mozgalom ifjúsági aktivistái egy LMBTQ filmvetítést, amely egy roma meleg életéről szólt. A Mi Hazánk Ifjai egy molinót akartak kifeszíteni, amelyen követelték volna a homoszexualitás „propagálásának és reklámozásának” leállítását.

A szóvivő elmondta azt is, nem baj, ha esetleg szombaton lesz ellentüntetés, ha a rendőrség biztosítja a rendezvényüket (ez egyelőre egyeztetés alatt áll), és nem lesz az LMBTQ közösség ellen erőszakos fellépés.

FOTÓ: 2015-ös Pride felvonulás Budapesten/Wikimedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek