Eddig 38 millió euró érkezett be a Notre-Dame felújítására a beígért 884 millió helyett

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.17. 12:59

Bár a Notre-Dame tűzesetét követően rekordszámú vállalat, híres ember és szervezet jelentette be, hogy ad pénzt a felújításra, a valóságban még alig utalt valaki.

Eddig 38 millió euró érkezett be a Notre-Dame felújítására a beígért 884 millió helyett

Egy hónappal a világ leghíresebb katedrálisában kigyulladt tűz után még szomorúbb a helyzet, mint gondolnánk. Annyira szomorúak, hogy csütörtökön magának Michel Aupetit párizsi érseknek kellett lehűtenie a minél gyorsabb helyreállítást szorgalmazó hangokat.

Mint azt a vallási vezető elmondta, még nem igen lehet megbecsülni, mennyi pénz kell ahhoz, hogy helyreállítsák a Notre-Dame-ot. De nem is a projekt kiadási oldala a probléma, hanem a bevételi. A francia állam által megnevezett szervezetek bankszámláira a francia katolikus La Croix napilap összesítése szerint

a tűzesetet követő szokatlanul nagylelkű adományok bejelentését követő egy hónapban alig utalt még valaki. Az összesen 884 millió eurónyi bejelentett adományhoz képest eddig mindössze 38 millió euró érkezett a célra.

Ez mindössze 4 százaléka az eredetileg bejelentett összegnek, teszi hozzá a francia napilap, éreztetve a két összeg közti különbséget.

Holott bejelentette többek közt a L'Oreal-t tulajdonló Bettencourt-család, hogy ad 200 millió eurót, az LVMH-konszernt tulajdonló Bernard Arnault dettó, a Guccit és az Yves Saint Laurent-t tulajdonló François Pinault milliárdos és fia, François-Henri Pinault 100-100 millió euróval szálltak be a felújítás költségeibe – igaz, ők az adomány nagyobbik részét le is írnák az adójukból, vagyis végeredményben a francia nép állná a számlát. És ők még csak a legnagyobb adományozók: támogatást rajtuk kívül bejelentett még az Apple és rengeteg kisebb-nagyobb cég, sőt még magyar önkormányzatok is beszálltak a Notre-Dame felújításának költségeibe Szeged példáját követve.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek