Néppárti EU-biztos: Orbán kibékülhet még a Néppárttal

Szerző: Pintér Bence
2019.05.16. 18:57

Ha Orbán tovább mozog a populisták felé, elmaradnak a német és francia befektetések – üzente Günther Oettinger néppárti EU-biztos.

Néppárti EU-biztos: Orbán kibékülhet még a Néppárttal

„A Mercedes Benz/Daimler épp megduplázza a gyártókapacitását Magyarországon egy új gyárral. A német és a francia ipar erősen jelen van Magyarországon. Ha az ország Orbánnal és a Fidesszel tovább megy a szélsőjobb felé, akkor ezek a befektetők elmaradoznak” – nyilatkozta a Rheinische Postnak Günther Oettinger, a német CDU politikusa, aki a jelenlegi Európai Bizottságban költségvetési biztosként tevékenykedik.

Oettinger szerint Orbán flörtöl a populizmussal, de nem fog Matteo Salvinihoz vagy Marine Le Penhez csatlakozni,

mivel Le Pen például fel akarja bontani az Európai Uniót, Orbán meg éppen érdekelt a közös piac fenntartásában.

Az Orbánnal jó viszonyt ápoló biztos – aki meg is említette, hogy jól ismeri Orbánt – úgy gondolja, hogy a választás után a Fidesznek lesz helye az Európai Néppárt frakciójában. „Ha a Fidesz a választás után az EPP-frakcióhoz akar tartozni, akkor a választási programját vesszük figyelembe. Elég jól ismerem Orbán Viktort. Történelmi távlatban nézve a Fidesz sehova máshova nem tartozik az EPP-n kívül. A fiatal Orbánt maga Helmut Kohl hozta be a Néppártba. Vannak előjelei annak, hogy Magyarország egy EU-párti biztost delegálna az Európai Bizottságba. Ez egy jelzés lenne arra nézve, hogy Orbán Európa közepén kíván maradni.”

Oettinger szerint egyébként jó a csúcsjelölti rendszer, a Néppárt bajor csúcsjelöltje, Manfred Weber pedig egy felvilágosult, liberális, toleráns bajor, és semmi kétsége sincs, hogy jó elnöke lenne az Európai Bizottságnak.

FOTÓ: Kormány.hu

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek