Felhagynak a kiskorú modellek szerződtetésével a legnagyobb francia divatházak

Szerző: Fekő Ádám
2019.05.16. 08:28

A 18 évnél fiatalabb lányok kizsigerelése régóta téma a divatvilágban, de egy tragikus haláleset kellett ahhoz, hogy konkrét lépések történjenek ellene.

Felhagynak a kiskorú modellek szerződtetésével a legnagyobb francia divatházak

A Kering divatcég nagyon nagy változást jelentett be: a továbbiakban nem szerződtetnek vagy alkalmaznak 18 éven aluli modelleket. A luxusmárkákban utazó Kering olyan neveket birtokol, mint a Gucci, a Saint Laurent vagy az Alexander McQueen. Az új szabályok a 2020-2021-es őszi-téli kollekciókkal együtt lépnek életbe. 

„Felelősségünk van abban, hogy a lehető legjobb gyakorlatokat terjesszük a luxuságazatban. Reméljük, ezzel egy mozgalmat kezdtünk, és mások is csatlakoznak” – mondta Marie-Clarie Daveu, a Kering szóvivője, aki szerint a 18 éves modellek pszichikai és fizikai háttere is alkalmasabb a modellkedésre, mint sokszor ijesztően fiatal lányoké. 

A divatvilág egyelőre elkötelezettnek tűnik a változás felé, a francia Vouge magazin jelentette be, hogy nem készítenek kiskorúakról sorozatot, kivéve abban az esetben, ha egy cikk kifejezetten róluk szól.

A fiatal modellek mentális és fizikai egészsége is régóta téma, de az erről szóló vita tavaly október óta kapott újra lángra, amikor a 14 éves orosz modell, Vlada Dzuba elájult a sanghaji divathét backstage-ében, később pedig meghalt a kórházban. 

Hogy mekkora szerepe van a divatiparnak a fiatal lányok önértékelésére, arról épp nemrég beszélgettünk egy jót a magyar szupermodellel, Mihalik Enikővel.

FOTÓ: Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek