+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. május 15. szerda, 09:17
„Ti templomot akartok, mi meg parkot. Ez pedig háborút jelent” – egymásnak mentek a templompártiak és a katedrálisellenesek Oroszország negyedik legnagyobb városában.

Erőszakba torkollottak az oroszországi Jekatyerinburgban azok a tüntetések, amelyeket egy közpark helyén felépítendő katedrális váltott ki – írja a Meduza orosz lap.

 

Parkpárti, katedrálisellenes lázadás

 

Oroszország negyedik legnagyobb városának központjában, az Október téren 2023-ig építenék fel a Szent Katalin székesegyházat,

 

melyet a területi kormányzó, a városháza, és az Orosz Ortodox Egyház jekatyerinburgi egyházmegyéje is támogat. Ezzel szemben a helyi ellenzék és aktivisták nem szeretnék, ha a székesegyház felépítése a közeli közpark megszüntetésével járna, ahogyan azt a tervet is megvétózták, hogy a templomot a városi tóban található mesterséges szigetre építsék fel (hogy ez hogy is nézett volna ki, arról itt egy kép). 

 

 

A tervezett építési területet május 13-án való elbarikádozása nagy felháborodást okozott a városban: a helyi ellenzék egy nap alatt megszervezte magát, azóta minden nap egy-kétezres tömeg „szállja meg” az Október téri parkot, és élőláncot vonnak a kordonok köré, hogy oda senki ne tudjon erőszak nélkül belépni. 

 

Eleinte a demonstráció békés keretek közt folyt, később viszont erőszakosabbra fordult: a tüntetők elkezdték elbontani a kordont. Őket viszont nem a csekély számban jelen lévő rendőrök,

 

hanem magukat a „katedrális építésének támogatóinak” nevező rejtélyes verőlegények kezdték kiszorítani, akik szép lassan elkezdtek beszivárogni a tüntetésre.

 

Ők már második napja folyamatosan jelen vannak a helyszínen, és próbálnak belekötni a tüntetőkbe, és valamilyen verekedést kiprovokálni velük.

 

 

A dulakodás késő este is folytatódott, körülbelül kétszázan maradtak a helyszínen, többen a parkban töltötték az éjszakát, mások egy közeli utcán próbálták elzárni a közlekedést. „Ti templomot akartok, mi meg parkot. Ez pedig háborút jelent, mivel ebben az országban máshogy nem lehet megoldani a problémákat” – üzent a templomot támogató verőlegényeknek egy tüntető.

 

A tóban végezte a kordon

 

A tüntetés második napján Jevgenyij Kuivasev, a Jekatyerinburg központú szverdlovszki régió kormányzója közvetített a két oldal között, ugyanakkor nem jutottak egyességre, miután a kormányzó szerint az építés jogszerű, beszüntetésének pedig nincs jogi alapja. Egyúttal egy új közparkot ajánlott fel a tüntetőknek az Október téri helyére, ám ezzel sem sikerült lecsillapítani a katedráliselleneseket. Így a második napon is folytatódott a kordondöntögetés:

 

a kerítés egyes elemeit a közeli tóba dobták a demonstrálók, késő este pedig a rendőrök vezették ki a tüntetőket a helyszínről.

 

Többeket közülük letartóztattak, egyeseket huliganizmus, másokat a be nem jelentett tüntetésen való részvétel miatt.

 

Hogy végül mi lesz a jekatyerinburgi templomépítők és a park védelmezőinek harcából, nem tudni, de természetesen az Azonnali figyelemmel követi majd az eseményeket.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Innováció a magyar választási kampányok terén: vasárnap este megnézheted, sikerül-e Vágó Gábornak egy számítógépes játékban megmenteni a világot.

Amennyiben a lakosság elutasította volna, az akár a schengeni övezetből való kizárást is eredményezheti.

A német konzervatívok egyre inkább közelednek a horvát jobboldalhoz, amely ellentétben az eddig kivételezetten kedvelt magyarral nem fordult szembe velük. Videó Merkel horvátjáról!

Ráadásul Matteo Salviniék európai szövetsége elég nagy gyomrost kapott Heinz-Christian Strache bukása miatt is.

George Simion azt állítja, hogy megverték, de ez pont nem látszik az általa készített felvételen. Közben több politikus is kiakadt, és a román ultrák állítólag a helyszínre készülnek.

A hét kérdése

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem valami igazán szórakoztató dolog került elő témaként a két illiberális zseni első találkozóján.

Azért ide elnéznénk

2014 és 2018 között 426 esetet rögzítettek az ukrajnai magyarellenesség megnyilvánulásaiból. Filmpremier május 20-án.

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

Remélhetőleg az összes jó mátrai bort végigkóstolhatod május 24-én Budapesten.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás