+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. május 15. szerda, 09:17
„Ti templomot akartok, mi meg parkot. Ez pedig háborút jelent” – egymásnak mentek a templompártiak és a katedrálisellenesek Oroszország negyedik legnagyobb városában.

Erőszakba torkollottak az oroszországi Jekatyerinburgban azok a tüntetések, amelyeket egy közpark helyén felépítendő katedrális váltott ki – írja a Meduza orosz lap.

 

Parkpárti, katedrálisellenes lázadás

 

Oroszország negyedik legnagyobb városának központjában, az Október téren 2023-ig építenék fel a Szent Katalin székesegyházat,

 

melyet a területi kormányzó, a városháza, és az Orosz Ortodox Egyház jekatyerinburgi egyházmegyéje is támogat. Ezzel szemben a helyi ellenzék és aktivisták nem szeretnék, ha a székesegyház felépítése a közeli közpark megszüntetésével járna, ahogyan azt a tervet is megvétózták, hogy a templomot a városi tóban található mesterséges szigetre építsék fel (hogy ez hogy is nézett volna ki, arról itt egy kép). 

 

 

A tervezett építési területet május 13-án való elbarikádozása nagy felháborodást okozott a városban: a helyi ellenzék egy nap alatt megszervezte magát, azóta minden nap egy-kétezres tömeg „szállja meg” az Október téri parkot, és élőláncot vonnak a kordonok köré, hogy oda senki ne tudjon erőszak nélkül belépni. 

 

Eleinte a demonstráció békés keretek közt folyt, később viszont erőszakosabbra fordult: a tüntetők elkezdték elbontani a kordont. Őket viszont nem a csekély számban jelen lévő rendőrök,

 

hanem magukat a „katedrális építésének támogatóinak” nevező rejtélyes verőlegények kezdték kiszorítani, akik szép lassan elkezdtek beszivárogni a tüntetésre.

 

Ők már második napja folyamatosan jelen vannak a helyszínen, és próbálnak belekötni a tüntetőkbe, és valamilyen verekedést kiprovokálni velük.

 

 

A dulakodás késő este is folytatódott, körülbelül kétszázan maradtak a helyszínen, többen a parkban töltötték az éjszakát, mások egy közeli utcán próbálták elzárni a közlekedést. „Ti templomot akartok, mi meg parkot. Ez pedig háborút jelent, mivel ebben az országban máshogy nem lehet megoldani a problémákat” – üzent a templomot támogató verőlegényeknek egy tüntető.

 

A tóban végezte a kordon

 

A tüntetés második napján Jevgenyij Kuivasev, a Jekatyerinburg központú szverdlovszki régió kormányzója közvetített a két oldal között, ugyanakkor nem jutottak egyességre, miután a kormányzó szerint az építés jogszerű, beszüntetésének pedig nincs jogi alapja. Egyúttal egy új közparkot ajánlott fel a tüntetőknek az Október téri helyére, ám ezzel sem sikerült lecsillapítani a katedráliselleneseket. Így a második napon is folytatódott a kordondöntögetés:

 

a kerítés egyes elemeit a közeli tóba dobták a demonstrálók, késő este pedig a rendőrök vezették ki a tüntetőket a helyszínről.

 

Többeket közülük letartóztattak, egyeseket huliganizmus, másokat a be nem jelentett tüntetésen való részvétel miatt.

 

Hogy végül mi lesz a jekatyerinburgi templomépítők és a park védelmezőinek harcából, nem tudni, de természetesen az Azonnali figyelemmel követi majd az eseményeket.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Cseh sejtetőleg támogat,
Dobrev az elnökségre bízza, Szájer kiáll mellette, Ujhelyi pedig elvi okokból Ursula von der Leyen ellen szavaz.

Francois de Rugy még a parlament elnökeként rendezett luxusvacsorákat állítólagos civileknek közpénzből. Azóta az otthonát is felújította.

Magáncég vette volna meg a lakásokat, a lakók tüntettek, a város közbelépett.

Ez a nap legfontosabb kérdése!

Ki van mellette, ki van ellene? És mi lesz, ha az Európai Parlament nem szavazza meg Ursula von der Leyent? Gyorstalpaló!

A hét kérdése

Annyi remek hely veszi körül Magyarországot, nem? De itt az ideje igazságot tenni abba, hol számíthatunk a legtöbb jóra, ha átlépjük a határt! Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás