+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. május 15. szerda, 09:17
„Ti templomot akartok, mi meg parkot. Ez pedig háborút jelent” – egymásnak mentek a templompártiak és a katedrálisellenesek Oroszország negyedik legnagyobb városában.

Erőszakba torkollottak az oroszországi Jekatyerinburgban azok a tüntetések, amelyeket egy közpark helyén felépítendő katedrális váltott ki – írja a Meduza orosz lap.

 

Parkpárti, katedrálisellenes lázadás

 

Oroszország negyedik legnagyobb városának központjában, az Október téren 2023-ig építenék fel a Szent Katalin székesegyházat,

 

melyet a területi kormányzó, a városháza, és az Orosz Ortodox Egyház jekatyerinburgi egyházmegyéje is támogat. Ezzel szemben a helyi ellenzék és aktivisták nem szeretnék, ha a székesegyház felépítése a közeli közpark megszüntetésével járna, ahogyan azt a tervet is megvétózták, hogy a templomot a városi tóban található mesterséges szigetre építsék fel (hogy ez hogy is nézett volna ki, arról itt egy kép). 

 

 

A tervezett építési területet május 13-án való elbarikádozása nagy felháborodást okozott a városban: a helyi ellenzék egy nap alatt megszervezte magát, azóta minden nap egy-kétezres tömeg „szállja meg” az Október téri parkot, és élőláncot vonnak a kordonok köré, hogy oda senki ne tudjon erőszak nélkül belépni. 

 

Eleinte a demonstráció békés keretek közt folyt, később viszont erőszakosabbra fordult: a tüntetők elkezdték elbontani a kordont. Őket viszont nem a csekély számban jelen lévő rendőrök,

 

hanem magukat a „katedrális építésének támogatóinak” nevező rejtélyes verőlegények kezdték kiszorítani, akik szép lassan elkezdtek beszivárogni a tüntetésre.

 

Ők már második napja folyamatosan jelen vannak a helyszínen, és próbálnak belekötni a tüntetőkbe, és valamilyen verekedést kiprovokálni velük.

 

 

A dulakodás késő este is folytatódott, körülbelül kétszázan maradtak a helyszínen, többen a parkban töltötték az éjszakát, mások egy közeli utcán próbálták elzárni a közlekedést. „Ti templomot akartok, mi meg parkot. Ez pedig háborút jelent, mivel ebben az országban máshogy nem lehet megoldani a problémákat” – üzent a templomot támogató verőlegényeknek egy tüntető.

 

A tóban végezte a kordon

 

A tüntetés második napján Jevgenyij Kuivasev, a Jekatyerinburg központú szverdlovszki régió kormányzója közvetített a két oldal között, ugyanakkor nem jutottak egyességre, miután a kormányzó szerint az építés jogszerű, beszüntetésének pedig nincs jogi alapja. Egyúttal egy új közparkot ajánlott fel a tüntetőknek az Október téri helyére, ám ezzel sem sikerült lecsillapítani a katedráliselleneseket. Így a második napon is folytatódott a kordondöntögetés:

 

a kerítés egyes elemeit a közeli tóba dobták a demonstrálók, késő este pedig a rendőrök vezették ki a tüntetőket a helyszínről.

 

Többeket közülük letartóztattak, egyeseket huliganizmus, másokat a be nem jelentett tüntetésen való részvétel miatt.

 

Hogy végül mi lesz a jekatyerinburgi templomépítők és a park védelmezőinek harcából, nem tudni, de természetesen az Azonnali figyelemmel követi majd az eseményeket.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turisták, több állat is úgy döntött, a híres kőtömbök közé költözik be.

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek
Bevált a home office, a közmunka viszont teljes tévedés

Meglepő hatékonysággal dolgoznak a vállalatok munkatársai otthonról, a futárcégek sokszor kihasználják alkalmazottaikat, a honvédség tárt karokkal, de alacsony ellátmánnyal várja a jelentkezőket, kormánypárti és ellenzéki polgármesterek pedig egyaránt tévútnak tartják a közmunka erőltetését. Nem értenek mindenben egyet ennyire, és meg is üzenték egymásnak. Járvány utáni munkaerőpiaci körkép.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás