Így tett szívességet az Európai Bíróság Orbánnak a kampányfinisben

2019.05.14. 19:28

Nem lehet megvonni a menekültstátuszt azoktól sem, akiket zsarolás, vagy szexuális kényszerítés miatt elítéltek, az EU szabályai szélesebb körű védelmet biztosítanak a menedékkérőknek, mint a genfi egyezmény.

Így tett szívességet az Európai Bíróság Orbánnak a kampányfinisben

Egy belgiumi és egy csehországi ügyet elbírálva a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság kimondta egy keddi ítéletében, hogy

olyan személytől se lehet megvonni a menekültstátuszt – és a menekültstátusz iránti kérelmét se lehet ezen alapon visszavonni , akinek a társadalomra való veszélyességét akár büntetőügyben történt elítélés bizonyította.

A konkrét ügyek főszereplője egy Csehországban letelepedett csecsenföldi és egy-egy Belgiumban letelepedett elefántcsontparti, illetve kongói menekült. Előbbi több ízben követett el lopást és zsarolást, utóbbiakat testi sértés és 14-16 év közti kiskorú sérelmére elkövetett szexuális kényszerítés, valamint rablás és szándékos emberölés miatt ítélték börtönbüntetésre.

Mindhármuktól a menekültstátuszt is megvonták, így pedig veszélyes külföldiként már elvileg kiutasíthatók a fogadó országból. Ez ellen éltek jogorvoslattal az érintettek, így kerültek az ügyeik az Európai Bíróságra. Az Európai Bíróság azért járhatott el, mert az EU-nak is van a menekültekre vonatkozó irányelve, amely ugyan

a menekülti státusz visszavonását vagy megtagadását lehetővé tenné, ha az illető menekült fenyegetést jelent a fogadó állam közbiztonságára, de nem úgy, hogy az illető személy azon származási országba kerüljön vissza, ahol üldöztetésnek lenne kitéve.

A menekültstátusz olyan védelmet jelent ugyanis, aminek a származásbeli vagy tartózkodási országban fennálló üldöztetés a feltétele, nem pedig az, hogy a menekültkérelmet elbíráló államra veszélyes-e a kérelmező jelenléte. 

A vonatkozó EU-s irányelv azon rendelkezését, miszerint súlyos bűncselekmény elkövetése vagy a közbiztonságra való fenyegetés esetén visszavonható vagy megtagatható a menekültstátusz, az Európai Bíróság szerint nem szabad úgy értelmezni, hogy ezzel az illető egyszersmind ne minősülne a genfi egyezmény értelmében vett menekültnek.

Ez a nyakatekert megfogalmazás praktikusan pedig azt jelenti, hogy továbbra sem lehet őt kiutasítani az állampolgársága szerinti országba, akkor sem, ha történetesen bűnöző az illető,

mivel ettől még az üldöztetése az állampolgársága szerinti országban nem szűnik meg, az Európai Unió Alapjogi Chartája pedig – tök mindegy, mit mond a genfi egyezmény – tiltja a kiadatást olyan országba, ahol az illető élete veszélyben van, vagy kínzásnak, embertelen bánásmódnak van kitéve.

FOTÓ: Rebeca Harms / Flickr

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek