Tesznek-e bármit a pártok, hogy senkinek se kelljen ólommal szennyezett csapvizet innia?

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.14. 07:53

Mit csináljon az, akinek magas ólomtartalmú víz folyik otthon a csapjából? Kinek a felelőssége az ivóvíz minőségének javítása, és vajon mi a baj az alföldi ivóvízzel? Az Azonnali körbekérdezte a pártokat.

Tesznek-e bármit a pártok, hogy senkinek se kelljen ólommal szennyezett csapvizet innia?

A csapvízminták ötödében a megengedettnél magasabb ólomtartalmat mért a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) – számolt be nemrégiben a Világgazdaság. Az eredmények szerint főleg a régi épületeket érintette a határérték feletti ólomkoncentráció problémája.

De vajon hogyan oldanák meg a pártok, hogy mindenhol megfelelő minőségű csapvíz legyen? Az Azonnali körbekérdezett.

A csapra szerelhető szűrők többsége sem hatásos

Nyilvánvalóan a kormányzatnak kell vállalnia a szennyező vízvezetékek cseréjét. Az MSZP támogatja az ehhez szükséges törvény és a hozzá tartozó költségvetési fedezet megszavazását – válaszolta az Azonnali megkeresésére a párt alelnöke, Hegyi Gyula. Ezt azzal indokolta: az Európai Unió korlátozza az ivóvíz ólomtartalmát literenként maximum 10 mikrogrammnyi egységre,

Magyarországnak pedig legkésőbb 2013 végéig kellett volna biztosítania azt, hogy egyetlen háztartásban se lépjék túl ezt a határértéket.

Ám a politikus szerint az uniós jogszabályok érvényesítését „a Fidesz-rezsim elszabotálta”.

„Rövid távon természetesen léteznek egyéni megoldások is, de ezektől nem várható csoda. A víz forralása nem segít, sőt, a meleg vízben még jobban kioldódik a mérgező ólom. A csapra szerelhető szűrők többsége sem hatásos az ólom ellen, csak az úgynevezett fordított ozmózis elvén működő szűrőt érdemes beszerelni” – írta Hegyi Gyula, aki szerint csak a szennyvízvezetékek cseréje nyújthat valós védelmet. Emlékeztetett: a csapvíz magas ólomtartalma elsősorban a kismamákat, a méhen belüli magzatokat és a csecsemőket károsítja. Az ólom ugyanis mérgező nehézfém, vízben oldva is súlyos betegségeket okozhat.

Új uniós előírások vannak készülőben

Tekintve, hogy a szolgáltatók felelőssége a vízóráig tart, így az épületen belüli hálózat cseréje, karbantartása a tulajdonosok feladata. Ezért hathatós segítséget kell biztosítani számukra, hogy az ólmos csövek lecserélése széleskörűen megtörténjen

– válaszolta a Párbeszéd.

Mint írták, az egészségre ártalmas anyagokat tartalmazó vezetékek cseréjéhez, a hálózat modernizációjához állami szinten koordinált felmérés kell, valamint EU-s és állami, önkormányzati forrásokat kell elkülöníteni; az elöregedett épületállományra, társasházakra célzott pályázatokat kiírni, ahogy ez más EU-tagállamokban is történt.

A párt szerint átmeneti megoldás lehet a csapvíz kifolyatása, mely a NNK mérései szerint is javítja a csapvíz minőségét (a vizsgált minták kétharmadában határérték alá csökkenti az ólom koncentrációját). A megfelelő minőségi tanúsítványok megléte mellett a háztartásonkénti ivóvíztisztító berendezés alkalmazása is átmeneti megoldást jelenthet – ám ezek kötelező tétele helyett a Párbeszéd az ivóvízminőséget és a szolgáltatásbiztonságot rendszerszinten, hosszú távon javító megoldások mellett teszi le a voksát.

Egyébként az uniós ivóvízszabályozás megújítása várhatóan idén év végéig lezajlik, és annak szigorítása a magyar előírásokra is közvetlen hatással lesz.

Célja az európai vízpolitika új, demokratikus alapokra helyezése, az ENSZ fenntartható fejlődés céljaival, így például az egészséges ivóvízhez való jutás alapjogával való összhangba hozása lesz. A Párbeszéd szerint a folyamatnak fontos szereplője európai parlamenti képviselőjük, Jávor Benedek, aki a több mint másfél millió uniós állampolgár által támogatott Right2Water európai polgári kezdeményezéshez kapcsolódó parlamenti munka motorja volt.

Nem emelkedhet a vízdíj

Magyarországon ma a legmagasabb szintű jogforrás, az Alaptörvény garantálja az egészséges ivóvízhez való hozzáférést mindenkinek, így a kormány saját alaptörvényét és polgárainak egészségét sérti mindaddig, amíg ezt a fennálló helyzetet meg nem szünteti – válaszolta a Jobbik. Mint írták, a vízminőséget előíró törvények elvi szinten megfelelőek, így határozati javaslat benyújtásával szólítanák fel a kormányt az előírások betartására.

A Jobbik is úgy vélte: a vízvezetékek cseréje állami forrásból kell megtörténjen. „Átmenetileg lehetséges szűrtvíz-automaták elhelyezése az ilyen lakásokban, de hosszú távon csak a csapvíz minőségjavítása a megoldás, hisz környezetvédelmi szempontból is a legjobb a műanyagpalack-hulladékok elkerülésére.”

Hangsúlyozták: ahol fogyasztásalapú vízdíj van, ott megoldás lehet a vízdíj mérséklése is átmenetileg, hisz a problémát a csővezetékben hosszabb ideig álló víz okozza, kifolyatással az ólomtartalom csökkenthető.

Nem szabad azonban hogy ez a vízdíj emelkedéséhez vezessen az érintettek számára. Mivel alapfeladatról van szó, az állam az érintett önkormányzatoktól át kell vállalja a probléma megoldásának rövid és hosszú távú költségeit.

Ingyenesen bevizsgáltatható az otthoni csapvíz

Nem megoldás kötelező vízvezetékcserét előírni (kivéve persze az állami kezelésben lévő vezetékrendszer esetén), helyette tájékoztató kampányt és államilag támogatott vízvezetékcsere-programot kell indítani – vélte a Momentum. Szerintük első körben elengedhetetlen, hogy részletesen fel legyen mérve, mely lakóingatlanoknál jelentezik ez a probléma.

„Mivel elsősorban nem a gerincvezetékek, hanem a régi ólom-bekötővezetékek azok, amelyek még nem lettek kicserélve, tájékoztató kampányt kell indítani, hogy a háztartások élhessenek az ingyenes vízminőségellenőrzési lehetőséggel”.

Ugyanis az NNK programjában 2020. március 31-ig lehet ingyenesen bevizsgáltatni a házi csapvízmintákat.

A Momentum szerint átmenetileg a megfelelő minőségi tanúsítványokkal rendelkező otthoni ivóvíztisztító berendezés alkalmazása, vagy az ásványvízfogyasztás is megfelelő alternatíva lehet. Ugyanakkor az ásványvizet üvegpalackokba kell palackozni, amivel megelőzhető a PET-palackos szennyezés. Erre a nyugati országokban már számos példa van.

Nem minden pártnak sikerült válaszolnia

Az LMP – amely szerint a vízügyi ágazat az összeomlás szélén van – úgy vélte: a megoldás a vízvezetékhálózat felújításában és a közműadó visszavonásban van. 

Az Azonnali kereste a Fidesz, a KDNP és a DK sajtóosztályát is, ám egyik párt sem reagált kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig.

Baj van az Alföldön is

Arra a Párbeszéd, a Jobbik és a Momentum is kitért, hogy az ivóvízminőséggel kapcsolatban nemcsak a régi épületek csapjaiból folyó magas ólomtartalmú víz a probléma.

Sürgősen orvosolandó probléma az is, hogy az Alföld bizonyos részein a víznek magas az arzéntartalma.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek