Bepanaszolják az ausztrál kormányt az ENSZ-nél, mert nem csinál semmit a klímaváltozás ellen

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.13. 08:14

A panaszosok ügyvédje szerint sérti az ausztrál kormány a lakosok kultúrához, családhoz és élethez való jogát azzal, hogy nem hoz intézkedéseket a klímaváltozás ellen.

Bepanaszolják az ausztrál kormányt az ENSZ-nél, mert nem csinál semmit a klímaváltozás ellen

Emberi jogokra hivatkozva nyújt be panaszt az ausztrál kormány ellen az ENSZ-nél nyolc állampolgár, miután szerintük az nem tesz lépéseket a klímaváltozás ellen – írja a Reuters.

„Már most is naponta látjuk a klímaváltozás hatásait a szigeteinken, az emelkedő tengerszintet, a part menti eróziót, az árvizeket” – nyilatkozta a lapnak Kabay Tamu, az egyik panaszos. Az érintettek egyébként a Torres-szoros környékén fekvő apró szigetcsoportokon élnek, amelyek közigazgatásilag Ausztráliához tartoznak.

A lakosok a panasz benyújtása mellett petíciót is indítanak, hogy elérjék: a kormány legalább húszmillió ausztrál dollárt (közel négy milliárd forintot) költsön intézkedésekre, például építsenek belőle védőgátat.

Emellett többek közt azt is szeretnék, hogy az ország csökkentse a széndioxid-kibocsátását 65 százalékkal 2030-ra.

Ügyvédjük, Sophie Marjanac szerint azzal, hogy az ausztrál kormány nem épített infrastruktúrát a sziget védelmére és nem csinált semmit az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséért, nyilvánvalóan sérti a szigetlakók kultúrához, családhoz és élethez való jogát.

Az ügyet az ausztrál környezetvédelmi miniszter egyelőre még nem kommentálta. 

FOTÓ: Wikipédia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek