Mesterséges intelligencia által vezényelt drónrajok járőrözhetnek az EU határain

Szerző: Pintér Bence
2019.05.11. 18:01

Fegyver nem lesz a drónokon, de sokan tartanak attól, hogy a technológia rossz kezekbe kerülhet.

Mesterséges intelligencia által vezényelt drónrajok járőrözhetnek az EU határain

Hamarosan jöhetnek az Európa határán járőröző automata drónrajok, ilyen projektet finanszíroz legalábbis az EU – írja az Intercept. A technológiát fejlesztő Roborder lényege, hoy az automata drónok képesek lesznek együtt mozogni és azonosítani az embereket, majd eldönteni, hogy fenyegetést jelentenek-e – ha igen, értesítik a határőrséget, fegyver nem lesz rajtuk.

A projektet ugyanúgy a Horizon 2020 nevű EU-s kutatási és innovációs program keretében finanszírozzák, mint a szintén algoritmusok segítségével működő virtuális határőr, az iBorderCtrl fejlesztését, amiről korábban már írtunk. A Horizon 2020 támogatásait elvileg nem lehetne katonai célú kutatásokra fordítani – ez azért érdekes, mert a Roborder fejlesztői maguk is bevallják, hogy a termékük egyes elemei ilyen célokat is szolgálhatnak.

A drónok maguk semmi újdonságot nem jelentenek, a Roborder lényegi része az, hogy ezek a drónok egy rajban, autonóm módon tudnak üzemelni és azonosítani fenyegetéseket, majd együttműködni az intézkedés során.

Az Intercept szerint a Roborder rendszere komoly etikai problémákat vet fel,

hiszen a technológia könnyen átalakítható konkrét katonai célokra.

Ez ugyan a fejlesztőknek nem célja, de mint a lap megtudta, több, a fejlesztésben résztvevő cég is gondolkozik azon, hogy kéne a Robordert majd az EU-n kívülre is exportálni – ott pedig majd azt kezdhetnének vele, amit akarnak. Ha pedig a technológia mondjuk individuális szinten rossz kezekbe kerül, akkor a fejlesztők szerint is simán használhatják rossz célokra például terroristák és bűnszervezetek.

Egyébként ahogy az iBorderCtrl-t, a Robordert is fogják tesztelni Magyarországon, illetve Görögországban és Portugáliában is.

FOTÓ: Nextgenfed

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek