Nem bénítanánk meg az EU-t – ígéri a Farage-féle Brexit Párt EP-képviselőjelöltje

Szerző: Illés Gergő
2019.05.10. 13:28

Annunziata Rees-Mogg szerint „piti” dolog lenne akadályozni az EU dolgát, ha már a britek úgyis kilépnek.

Nem bénítanánk meg az EU-t – ígéri a Farage-féle Brexit Párt EP-képviselőjelöltje

Nem akarna az Európai Unió „piti” bajkeverőjévé válni az Európai Parlamentbe való bejutása esetén Annunziata Rees-Mogg, a Nigel Farage által alapított, radikálisan brilépés-párti Brexit Párt EP-képviselőjelöltje – írja a Politico.

Brexit-párti családi vállalkozás

Annunziata Rees-Mogg a brit konzervatívok radikális kilépéspárti szárnyának egyik meghatározó politikusa, Jacob Rees-Mogg legfiatalabb testvére. A politikus a májusi európai voksoláson bejutása esetén arra tett ígéretet, hogy testvére víziójával ellentétben „nem akadályozná” az EU-s terveket és víziókat.

Jacob Rees-Mogg brit alsóházi képviselő áprilisban ugyanis még arról beszélt, hogy amennyiben az Egyesült Királyságban európai parlamenti választásokat kell tartani, akkor a megválasztott képviselőknek minél jobban meg kéne nehezíteniük az EU dolgát:

„megvétózhatnánk bármilyen költségvetési növekedést, obstruálhatnánk egy esetleges EU-s hadsereg létrehozását és blokkolhatnánk Macron úr integracionista terveit” 

– utalt a politikus a francia elnök az unió jövőjével kapcsolatos elképzeléseire.

Piti lenne akadályozni az EU-t

Hiába indul ugyanakkor testvére a még radikálisabban brilépés-párti Brexit Párt színeiben, Annunziata Rees-Mogg szerint a képviselőknek komolyan kell vennük a szerepüket. „Alapvetően ki kell lépnünk. De nem a mi dolgunk akadályozni az Európai Unió politikáit, amelyeket már az Egyesült Királyság nélkül akarnak megvalósítani” – jelentette ki. Ugyanakkor hozzátette: ha a brit érdekekről van szó, akkor azokért keményen fel fog szólalni. 

„Március 29-én ki kellett volna lépnünk, ennek a választásnak nem szabadna megtörténnie. Én sem akartam EP-képviselő lenni, de ha megválasztanak, akkor mindent megteszek majd a britekért, de nem az európaiakért”

 – szögezte le. Arra a kérdésre, hogy az unió költségvetését nem próbálhatná-e blokkolni az Egyesült Királyság, a Brexit Párt képviselője azt válaszolta: nem hiszi, hogy ez szükséges lenne, egy ilyen megmozdulás „piti lenne, és igazából rajtuk múlik, mit akarnak csinálni”.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek