Ideje volna széttörni a Facebookot, mondja a cég társalapítója

Szerző: Illés Gergő
2019.05.10. 09:01

Chris Hughes nem olyan régen még a Facebookot építette Mark Zuckerberggel. Mára úgy gondolja, hogy Zuckerberg mindent feláldozott a kattintások és a növekedés oltárán.

Ideje volna széttörni a Facebookot, mondja a cég társalapítója

Hosszú értekezést közölt Chris Hughes, a Facebook társalapítója a New York Times hasábjain, melyben amellett érvel, hogy a szabályozó szerveknek épp itt lenne az ideje darabokra törniük a Facebookot, miután

a közösségi oldal „ellenőrizetlen hatalommal” rendelkezik, befolyása pedig „jóval messzebbre nyúlik, mint bárkié a privátszférában, vagy a kormányban”.

Mindent a növekedésért

Hughes a Facebook indulása idején sokat segített az alapító Mark Zuckerbergnek abban, hogy az oldal egy egyetemi kapcsolattartó platformból valós üzleti szereplővé váljon, ám úgy látszik, az évek alatt radikálisan megváltozott a véleménye az oldalról. És bár már egy évtizede nem a cégnek dolgozik, úgy érzi, felelőssége van a történtekben.

Hughes szerint Zuckerberg a Facebook, az Instagram és a WhatsApp irányításával óriási befolyásra tett szert, ugyanis ezen platformokat évente emberek milliárdjai használják. Ráadásul a Facebook igazgatótanácsa is inkább nevezhető tanácsadó testületnek, miután abban Zuckerberg a szavazatok 60 százalékával egymaga rendelkezik: így többek között rajta múlik, merre halad tovább az oldal algoritmusa, mit láthatunk a hírfolyamunkban, mely üzeneteket lehet kézbesíteni, illetve milyen személyiségi jogi szabályozásokat használ az oldal. 

„Mark egy jó és kedves ember. De mérges vagyok, hogy a biztonságot és az előzékenységet képes feláldozni a növekedés és a kattintások oltárán”

– írja Hughes, hozzátéve, hogy eleinte ő sem ismerte fel, hogy a Facebook hírfolyama milyen mértékben változtathatja meg a kultúránkat, és akár választásokat is befolyásolhat. 

Szerinte ezért a céget a kormánynak elszámoltathatóvá kell tennie, amely túl hosszú ideig hunyt szemet a közösségi oldal térnyerése felett. „Olyan nemzet vagyunk, melynek hagyománya van a monopóliumok megzabolázásában, bármily jószándékúak legyenek ezen cégek vezetői.

Mark hatalma precedens néküli és egyáltalán nem amerikai. A Facebookot ezért szét kell törni”

– teszi hozzá Hughes.

Ezt a monopolhelyzetet le kell törni

Ehhez viszont a Facebook-társalapító szerint szakítani kell azzal az elképzeléssel, hogy míg a szabadpiac csak tökéletes, addig a kormány csak nem hatékony és bürokratikus lehet. „Mivel a Facebook a domináns közösségi oldal, nincsen piaci alapú elszámoltathatósága”. A kezdetekben Hughes szerint a Facebook sem így működött: mivel számos kisebb közösségi platform között kellett a legjobbá válniuk, ez fokozta az innovációt. 

Jelenleg azonban a Facebook által tulajdonolt közösségi oldalak napi elérése meghaladja az összes többi versenytársét együttvéve, így nincs igazán piaci szereplő, aki ténylegesen ellensúlyozni tudná Zuckerbergéket. Hughes szerint ugyanis

a cég a Facebookon felül az Instagrammal és a WhatsAppal a világ szociális platformjairól jövő bevételeinek körülbelül 80 százalékát birtokolja.

A megoldás a társalapító szerint egy amerikai kormányzati ügynökség létrehozása lenne, mely a technológiai cégeket – köztük a Facebookot – is ellenőrzése alatt tartja. (via CNN

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek