Én Webert támogatom, mondta Kurz az Azonnalinak, mikor Orbán húzásáról kérdeztük

2019.05.09. 18:52

Sebastian Kurz osztrák, és Angela Merkel német kancellár is határozottan kiállt a nagyszebeni EU-csúcson a néppárti csúcsjelölt Manfred Weber mellett, aki mögül Orbán Viktor hétfőn nyilvánosan kihátrált. De mit szólnak Orbán ezen lépéséhez, és el tudják-e képzelni, hogy végül olyasvalaki ül be a Bizottság elnöki székébe, aki meg se mérette magát Spitzenkandidatként? És ki intézi el az egészet annyival, hogy „az ő baja, nem az enyém”?

Én Webert támogatom, mondta Kurz az Azonnalinak, mikor Orbán húzásáról kérdeztük
„Az ő baja, nem az enyém!”

– ezzel intézte el az Európai Parlament néppárti elnöke, Antonio Tajani az Azonnali azon kérdését, hogy mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor megvonta a támogatását Manfred Weber néppárti csúcsjelölttől.

A nagyszebeni EU-csúcson több néppárti politikust is kérdeztünk erről. A csúcsot követően több állam- és kormányfő is sajtótájékoztatót tartott, így Angela Merkel német kereszténydemokrata kancellár is, aki csak fél órát maradt a sajtóval, mert várta egy térrel arrébb a németek romániai RMDSZ-e, a DFDR elnöke (Jörgen Porral készített interjúnk hamarosan jön majd az Azonnalin). Amíg maradt, abban sem volt túl sok köszönet: egyrészt csak német nyelvű sajtótermékek újságíróit szólította fel Steffen Seibert német kormányszóvivő, másrészt ők annyira unalmas kérdéseket tettek fel, hogy aki a Merkeltől nem aludt be, annak ők adták végül meg a kegyelemdöfést.

A németek berlineset játszottak Nagyszebenben

Mint később kiderítettük: eleve előre fel kellett volna iratkozni nála egy listára, miszerint kérdezni szeretnénk a kancellártól. Seibertnél volt egyébként egy másik lista is: több német újságíró sajtós badge-t pirospontos matricával látta el, nekik az egyik munkatársa a sajtótájékoztató előtt külön szólt, hogy Merkel távozásakor azonnal álljanak fel, és kövessék őket. Kérdés persze, hogy ha ennyire szeretnek berlineset játszani Erdélyben, minek hirdetnek meg nemzetközi sajtótájékoztatót tolmácsolással több nyelvre.

Merkeltől az egyetlen érdemit a bécsi Der Standard kérdezte, szerencsére hasonlót, mint ami az Azonnali fejében is volt:

el tudja-e képzelni Merkel, hogy egy olyan ember vezesse a Bizottságot a következő ciklusban, aki nem mérettette meg magát a mostani EP-választáson?

A kérdés aktualitását Orbán Viktor és több kollégájának, mint például Emmanuel Macron francia államfőnek a Spitzenkandidat-rendszert érintő kritikája adta. Merkel a válaszában ki is tért a kérdés elől, meg nem is: „Nem újdonság, hogy vannak olyan állam-és kormányfők, akik nem értenek egyet a Spitzenkandidat-rendszerrel. Én egy olyan pártcsalád tagja vagyok, az Európai Néppárté, amely alapító okiratában kötelezi el magát mellette.”

Ezt követően azt hangsúlyozta, hogy a következő bizottsági elnök megválasztásához az Európai Tanács és az Európai Parlament, valamint az egyes pártcsaládok intenzív interakciója kell: „Meglátjuk majd, mi fog történni.” Miután a kancellár érezte, hogy nem adott kielégítő választ, hozzátette: „Én Manfred Weber mellett állok, erre gondoltam, mikor azt mondtam, hogy az Európai Néppárt tagja vagyok.”

Sebastian Kurz legalább szóbaállt velünk

Az osztrák kancellár a meghirdetett rendes sajtótájékoztatóját az utolsó pillanatban egy rövid doorstep-tájékoztatóvá alakította át, aminek a nagyrészében az osztrák közszolgálati ORF kérdéseire válaszolt: többek között a Spitzenkandidat-rendszer mellett, és a pártja által is támogatott Manfred Weber mellett állt ki.

A legvégén az Azonnali is meg tudta kérdezni, hogy

mit szól hozzá, hogy Orbán Viktor a kampány közepén kihátrált a Néppárt csúcsjelöltje, Weber mögül. Árulásnak tartja-e ezt Kurz?

Én Manfred Webert támogatom – mondta erre Kurz. Visszakérdésünkre, miszerint a kérdés az volt, hogy Orbán Viktor pálfordulásához mit szól, már csak a kancellár biztonsági embere válaszolt, méghozzá azt, hogy most rögtön indulnak a reptérre.

Az Azonnali viszont még marad Nagyszebenben és Erdélyben, nemsokára videókkal jelentkezünk Erdélyből.

FOTÓ: Bundeskanzleramt

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek