Miért nem zavarja Orbán választóit, hogy a sajátjai ellen kampányol?

Farkas Eszter

Szerző:
Farkas Eszter

2019.05.08. 10:30

Ha Weber rossz és Salvini jó, akkor miért a Néppárt színeiben fut neki a májusi EP-választásnak a Fidesz?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Politikatörténeti fordulathoz érkezett Európa: az Európai Parlamentben hamarosan létrejön a jobboldali populisták parlamenti csoportja, melyhez Orbán Viktor és a Fidesz is nagy valószínűséggel csatlakozni fog.

Szavazóik azonban még úgy ikszelnek a Fidesz listájára május 26-án, hogy az formálisan a Néppártnak a tagja. Annak a Néppártnak, melynek politikusait heti rendszerességgel nyíltan kritizálja Orbán Viktor.

A harmadik kétharmad után még mindig intenzíven foglalkoztatja a sajtót és az elemzők többségét is a kérdés: vajon melyek azok a motivációk, amelyek a közpénz-milliárdok elrablása és a demokratikus intézményrendszer szinte totális átszabása után arra ösztönzik a magyar választókat, hogy a Fideszt és Orbán Viktort támogassák? 

Meg kéne érteni a Fidesz szavazóit

Ezt a kérdést fontos megérteni. Mert amikor az Európai Parlamenti választási kampány egyik csúcsidőszakában kormánypárti és ellenzéki politikus patkányozza egymást és egymásnak szavazóit, az ember már nehezen meri elhinni, hogy értelmes kérdésekről is lehet és érdemes politikai diskurzust folytatni.

Pedig a Fidesz szavazóinak megértése kulcsfontosságú, hiszen 2010 óta Magyarország választópolgárainak általában 30-40 százaléka Fidesz-szavazónak vallja magát.

Ez az 1-1,5 millió szavazópolgárból álló bázis pedig úgy tűnik, eléggé stabil, hiszen társadalmi arányuk és demográfiai összetételük 2010 óta csak ritkán változik. Azt sejtjük, hogy aki egyszer támogatta Orbán Viktort, az viszonylag hűségesen kitart mellette a későbbiekben is. A Fidesz-szavazók tehát vélhetően ragaszkodók (a kormánypárt minden olyan lépése ellenére, amely őket is hátrányosan érinti, például hogy elveszik a nyugdíjukat), bíznak a jövőben és Orbán Viktorban. Ez azért sem mindegy, mert ha bíznak benne, akkor alapvetően az ő médiájából tájékozódnak majd, ott pedig tudjuk jól, mi megy

De azt is tudjuk, hogy a Fidesz-szavazók politikai véleménye és értékválasztása inkonzisztens: amit a Fidesz és/vagy Orbán Viktor képvisel, azt gondolja jónak a Fideszre szavazó állampolgár.

Ha pedig a Fidesz-szavazók értékválasztása időben változhat (ahogy arra egy másik elemzésemben európai adatok elemzésével rámutattam), az azt jelenti, Orbán Viktor biztonságban érezheti magát. Ha elég meggyőzően magyarázza a bizonyítványát, nem fognak rajta számon kérni semmit a szavazói, hanem azt fogják gondolni, amit ő szeretne, hogy gondoljanak.

Weber jó, vagy inkább Weber rossz, Salvini jó

A jelenlegi EP kampány során Orbán egymásnak ellentmondó üzeneteket kommunikál a választói felé a Néppárt vezetőivel és Matteo Salvinivel való kapcsolatáról. Habár továbbra is következetesen üzeni Brüsszelnek, hogy „a bevándorlást meg kell állítani”, a minap sajtótájékoztatókon egyrészt elmondta, az a baj, hogy  „az európai elitek nem hisznek a személy, a vezető személyiség erejében”, másrészt hogy Weber alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére. (Míg korábban azt állította: Weber jó ember és ők támogatni fogják.)

Ehhez jön még a több száz millió forint, amit már nem csak utcai plakátokra, hanem Facebook-hirdetésekre is fordít a magyar kormány. Ezekben a hirdetésekben azt üzeni a Facebook felhasználóknak, hogy Salvinivel ért egyet, aki a Fideszhez hasonlóan megvédi Európát (így a magyarokat) a migránsoktól. 

Mint ahogy azt Krekó Péter, a Political Capital elemzője elmondta: „Orbán az egyetlen, aki a sajátjai ellen kampányol”. Valóban,

nem csak a Salvini-féle politikai formáció újdonság, hanem az is, létezik olyan európai politikus, aki európai kampánya során európai pártjával megy szembe,

és vélhetően így nyeri el Magyarországon a legtöbb Európai Parlamenti mandátumot 2019-ben. Mit mondjak, fura egy helyzet. 

A Fidesz Néppártból való felfüggesztése óta lehet tudni, Orbánék tárgyalnak arról Matteo Salvinivel, hogy az újonnan létrejövő jobboldali populista parlamenti csoporthoz csatlakozzon a Fidesz. Hogy a Fidesz nem marad a Néppárt tagja, már régóta lehet sejteni mind a Néppárt, mind a Fidesz kommunikációjából. Igazából csak az „átlépés” mikéntje az, ami nem tisztázott.

Az elemzők többsége egyelőre azt sejti, hogy az EP-választás előtt nem kerül sor a Néppártból való végleges kilépésre és az új parlamenti csoport megalapítására. Nem mintha a tájékozott szavazóik számára ne okozna már így is fejtörést,

hogy lehet az, hogy az alkalmatlannak ítélt Manfred Weberrel egy csoportban indítják a fideszes képviselők újabb európai parlamenti ciklusukat, miért nem a minket megvédő Salvinivel.

Mindenesetre vélhetően folytatódik a kampány során Brüsszel kérdőre és felelősségre vonása, illetve Salvini vállának veregetése ezzel párhuzamosan.

Szerencsére az európai szélsőjobboldal kellően fragmentált ahhoz, hogy a Szövetség a Nagy Egységes Populista Európáért parlamenti csoport ne egyhamar jöjjön létre. Nekik is az a jobb, ha előbb lemegy az EP választás, és így a szavazatok alapján felmérik az erőviszonyokat.

Ezt követően majd eldönthetik, mekkora szerep jut Salvininek, Le Pennek vagy éppen Orbánnak ebben az új európai pártban.

Olvasnál még Farkas Esztertől? Itt megteheted! Vitatkoznál vele? Itt keress minket!

Farkas Eszter
Farkas Eszter vendégszerző

Politológus, a CEU Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a TK Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa.

olvass még a szerzőtől
Farkas Eszter
Farkas Eszter vendégszerző

Politológus, a CEU Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a TK Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek