Hiányolja Matteo Salvini tökét a koalíciós partnere

Szerző: Techet Péter
2019.05.08. 11:36

A szerdai római kormányülés előtt áll a balhé: a szélsőjobboldali kormánypárt, a Lega nem hajlandó visszahívni vesztegetési ügybe keveredett államtitkárát. A legkeményebben a párt koalíciós partnere, az Öt Csillag reagált: szerintük Salvininek nincs mersze szembeszállni a korrupcióval. Salvininek is érdek azonban a konfliktus: az EP-választási győzelme után erre hivatkozva akarhat előrehozott választást, hogy utána összeálljon a jobboldallal.

Hiányolja Matteo Salvini tökét a koalíciós partnere

Armando Sirit, a szélsőjobboldali Lega egyik államtitkárát a napokban korrupciós ügy miatt hallgatták ki: a vád szerint harmincezer eurót kapott egy szicíliai vállalkozótól, hogy neki kedvező törvényt hozzon. A politikusnak, aki Matteo Salvini gazdasági főtanácsadója is, nem ez az első botránya: korábban az is kiderült róla, hogy nem végzett egyetemet, holott mindenütt politológiai diplomát tüntetett fel az életrajzaiban.

A mostani elítélésre értelemszerűen keményen reagált a római populista kormány bal- és jobboldali ellenzéke, ami azonban meglepőbb volt:

a koalíciós társ Lega által jelölt államtitkár lemondását a leghangosabban az Öt Csillag követeli.

Az Öt Csillag Mozgalom, amely hiába nyerte meg a tavalyi márciusi parlamenti választásokat, egyre haloványabbnak tűnik az olasz politikát eluraló Matteo Salvini árnyékában, a mostani ügy kapcsán előveheti régi énjét: a korrupt elit elutasítását. A párt szerint a mostani vádak is azt mutatják, hogy rajtuk kívül mindenki korrupt.

Mivel jelenleg a jobboldali lombard regionális kormány, ill. egy dél-olasz balközép regionális politikus ellen is folyik eljárás korrupció miatt, Di Maio már a 1990-es évek elején az olasz pártszerkezetet romba döntő Tangetopoli-botrányt emlegeti.

Luigi di Maio, az Öt Csillag elnöke, kormányfő-helyettes a párt blogján igen kemény szavakkal állt bele a Legaba,

felszólítva Salvinit: „legyél végre tökös, mondasd le az államtitkárod”. Olasz eredetiben ez úgy hangzik, hogy „vedd elő végre a heregolyóidat”.

Salvini még a múlt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján is olasz újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy nem foglalkozik vádakkal, kiáll a munkatársa mellett.

Salvini szerint az Öt Csillag csak keresi a konfliktust vele: „Igazán érdekelne, mi járt a fejükben, amikor a választási kampány kellős közepén kirobbantanak egy válságot” - mondta még Budapesten.

A tökösségét kétségbe vonó Di Maio-nyilatkozat azonban kihozta Salvinit a sodrából,

aki azt kérte az ötcsillagosoktól, hogy „fogják be a szájukat”.

Giuseppe Conte kormányfő is a lemondás mellett lenne, megígérte, hogy a kérdést a szerdai kormányűlés napirendjére veszik. Salvini szerint azonban az államtitkár nem téma, a Minisztertanács ülésén a Legának kedves flat tax bevezetéséről kell csak tárgyalni. Az egy órás késéssel megkeződött római kormányülés előtt se közeledtek az álláspontok: Conti a témát fel akarja vetni, a többségben lévő grilloista miniszterek a legás államtitkár ellen akarnak szavazni, Salviniék viszont hallani sem akarnak államtitkáruk leváltásáról.

Salvini már a szakításra játszik?

A mostani balhé, ami a mai kormányülést is meghatározza, azonban nem csak az Öt Csillagnak segíthet megerősíteni a korrupcióellenes imázsát,

de a Lega is előkészítheti a szakítást a grilloistákkal, akiket szívesebben váltana fel a ma még ellenzéki Forza Italiára és neofasisztákra.

Ha Salvini a várakozásoknak megfelelően jelentős győzelmet arat az európai parlamenti választásokon (az Azonnali Milánóból hozza majd nektek május 26-án az eredményeket), akkor robbanthatja a koalíciót. Egy előrehozott parlamenti választás után pedig a Salvini mögé összeálló jobboldal, amelynek berlusconista és neofasiszta része ma hivatalosan az ellenzékben ül, jelentős győzelmet aratna a gyengélkedő ötcsillagosok és a csak szavazók egynegyedét megszólító balközép előtt.

Salvini így megszabadulna tényleg elitellenes, azaz ránézve is sokszor veszélyes koalíciós partnerétől, és végre ő lehetne a kormányfő.

Azaz a mostani vitában nem csak di Maioék keménykednek, de Salvini sem enged, ezzel az olasz sajtó szerint maga is tudatosan élezi a konfliktust a kormányon belül.

NYITÓKÉP: Giovanni Guida / Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek