Juncker: Ha csak én lennék Brüsszel, jobban mennének a dolgok

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.08. 19:47

Az Európai Bizottság elnöke Klaus Johannis román államelnökkel közösen poénkodott a román kormányon Nagyszebenben.

Juncker: Ha csak én lennék Brüsszel, jobban mennének a dolgok

Bár az EU-csúcs csak csütörtökön lesz, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság luxemburgi elnöke már Nagyszebenben tartózkodik. Itt szerdán részt vett egy fiataloknak szervezett rendezvényen is, melynek végén a mindenféle EU-tagállamból Romániába sereglett tizenévesek kérdezhették is Junckert Nagyszeben korábbi polgármesterével, Klaus Johannis román államelnökkel együtt. 

A kérdések fele vagy felesleges udvariaskodás, vagy stréber köszönetmondás volt azért, hogy Juncker „jó európaiként viselkedett” bizottsági elnöksége alatt. A lényegében végig unatkozó vezetők közül csak Juncker próbált néha trollkodni a közönséggel, amikor hol franciául, hol angolul, hol németül, hol lëtzebuergeschül válaszolt a kérdésekre. És hogy az egésznek valami értelme legyen, azt is elmagyarázta, miért éppen Nagyszebenben tartják az EU-csúcsot.

„2017 szeptemberében javasoltam, hogy Nagyszebenben, Hermannstadtban tartsuk az Európai Tanács ülését. Ezt azért tettem, mert meg akartam mutatni:

az EU nem egyenlő Brüsszellel. Mindenki Brüsszel. Ha csak én lennék Brüsszel, a dolgok jobban mennének. De nem csak én vagyok ott egyedül.

Az összes EU-s tagállam kormánya része ennek az úgynevezett Brüsszelnek, ahogy a nemzeti és az európai parlamenti képviselők is” – fogalmazott Juncker. Szerinte az európai valóság nem csak Brüsszelben, Berlinben, Párizsban vagy éppen Brüsszelben játszódik, hanem legalább ennyire az olyan városokban is, mint Nagyszeben, hát még a nála kisebb falvakban.

Juncker azt is elárulta, hogy sosem járt még az erdélyi szász központban, holott oka bőven lett volna rá. Személyes kíváncsisága is szerepet játszott ezért abban, hogy Nagyszeben tartsák az EU-csúcsot: „Már luxemburgi miniszterelnökként is el akartam látogatni ide. Tudják miért? És ezt tudniuk kell. Az csak a németek propagandája, hogy ezt a régiót és ezt a várost a szászok fedezték fel. Dehogyis. Azok bizony luxemburgiak voltak.” A bizottsági elnöknek egyébként ebben teljesen igaza van: az 1200-as években érkező németek a mai Luxemburg és Mosel-völgy környékéről származnak.

NAGYSZEBEN BELVÁROSA. TOVÁBBI FOTÓK ITT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

Juncker és Johannis nagyszebeni beszélgetésének fénypontja egyébként az volt, amikor

Klaus Johannis arról beszélt, minden EU-s dologgal azért ő sincs megelégedve. Juncker erre azzal replikázott, hogy ő ugyanezt tudja elmondani Romániáról.

A közönség erre tapsviharban tört ki, mire a 2016 vége óta hatalomban lévő, azóta számtalanszor kicserélődött szociáldemokrata bukaresti kormány intézkedéseivel évek óta hadban álló Johannis újabb poént dobott a tűzre: „Ebben egyetértünk.”

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek