A Political Capital brahiból elterjesztette, hogy Budapesten szuperhősszobrot állítanak

Szerző: Pintér Bence
2019.05.08. 15:24

Le akarták tesztelni, hogy mennyire nehéz elterjeszteni egy kamuhírt. Hát, mint kiderült, nem annyira.

A Political Capital brahiból elterjesztette, hogy Budapesten szuperhősszobrot állítanak

„Budapest mellett tette le a voksát a World Congress of Superhero Fans (WCSHF), vagyis Budapesten fogják felállítani a világ legmagasabb szuperhősszobrát” – ez a hír nem igaz, hanem csak a Political Capital találta ki. A think-tank azt akarta letesztelni, hogy milyen könnyű elterjeszteni egy álhírt, ezért aztán alapos munkát végeztek: csináltak a nem létező szervezetnek egy weboldalt, amerikai telefonszámot és a szobornak egy Facebook-eseményt.

Aztán kiküldtek egy sajtóközleményt egy sor hírügynökségnek, akik közül csak egy akadékoskodott, de végül ők is befogadták a közleményt, ami így végigfutott az angol nyelvű világsajtó egy részén,

megjelent például a Business Insideren. A sikeres akció után a Political Capital felhívta a közleményt korábban leadó ügynökségek figyelmét az átverésre, de a legtöbb helyről nem is reagáltak nekik, bár akadtak olyanok is, akik törölték a hírt.

„Rajtunk múlt, hogy az angolszász oldalakon megjelent hírt felkapja-e a magyar sajtó; ehhez elég lett volna néhány hazai médium figyelmét felkelteni” – írta közleményében a szervezet.

A Facebookon az álhírrel pár nap alatt 38 ezer magyar felhasználót értek el, a szavazáson pedig egyébként az nyert, hogy Vasembernek állítsanak szobrot.

FOTÓ: Political Capital

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek