Erdoğan szóvivője: Az isztambuli eredmény megsemmisítése a demokrácia ünnepe

Szerző: Fekő Ádám
2019.05.07. 08:06

Az egy hónapja hajszállal győző ellenzékiek a választási bizottság lemondását követelik, Ekrem İmamoğlu viszont a könnyek felszárítását kéri.

Erdoğan szóvivője: Az isztambuli eredmény megsemmisítése a demokrácia ünnepe

Ahogy azt mi is megírtuk, hétfő este hivatalosan is érvénytelenítette az isztambuli helyhatósági választások eredményét a török választási bizottság. A helyzet azért gyanús, mivel Isztambulban minimális különbséggel kapott ki Törökország teljhatalmú elnöke, Recep Tayyip Erdoğan pártja, de az AKP tömeges választási csalásokat kiáltott. Ekrem İmamoğlut már ki is nevezték polgármesternek, és úgy tűnt, Erdoğan is inkább lekommunikélja sikerként azt, hogy elvesztette a számára hazai pályát jelentő várost, de egy hónap után mégis helyt adtak az elnök panaszainak. 

A Köztársasági Pártot képviselő İmamoğlu támogatói értelemszerűen azonnal az utcára vonultak, a politikus pedig beszédet tartott: itt azt kérte, szárítsa fel mindenki a könnyeit, és kiemelte, hogy azok, akik ebben a döntésben benne voltak, árulásban vettek részt, a résztvevők pedig a választási bizottság lemondását követelték.

Ehhez képest Fahrettin Altun, az elnök szóvivője röviden foglalta össze pártja álláspontját: szerinte a megismételt szavazás a török demokrácia győzelme, és biztosítja azt, hogy a nép akaratának megfelelően születik döntés. 

Az AKP panasza amúgy négy pontból állt: szabálytalan szavazólapok, eltérés a regisztrált szavazók és a leadott szavazatok száma között, egyes szavazóbiztosok nem lehettek volna szavazóbiztosok, illetve szavazásra nem jogosultak részvétele. 

Az új szavazást június 23-án tartják, egyedül Isztambulban kell megismételni. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek