Érvénytelenítették az isztambuli ellenzéki győzelmet a török hatóságok

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.06. 20:32

Bár az isztambuli helyi választási bizottság érvényesnek ítélte meg az ellenzéki győzelmet, Erdoğanéknak mégis sikerült elérniük, hogy új választásokat írjanak ki a városban.

Érvénytelenítették az isztambuli ellenzéki győzelmet a török hatóságok

A török Legfelsőbb Választási Bizottság érvénytelennek nyilvánította az isztambuli önkormányzati választások eredményét, számolnak be róla különböző hírügynökségek. Az érvénytelenítést az elnök, Recep Tayyip Erdoğan pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kérte, és szóvivője, Recep Özel jelentette be elsőként Twitteren.

Az AKP április 16-án nyújtott be óvást az eredmény ellen, amelyben az eredmények megsemmisítését és ismételt választást kért arra hivatkozva, hogy szabálytalanságok történtek a március 31-én tartott választásokon. Rá egy nappal az isztambuli választási bizottság megerősített Ekrem İmamoğlu ellenzéki polgármesterjelölt győzelmét, aki a legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt színeiben nyerte (volna) meg a választást.

İmamoğlu mindössze tizenhárom ezer szavazattal nyert, akkor Erdogan elnök azt mondta,

ilyen szoros eredmény senkinek nincs joga kijelenteni, hogy győzött.

Az AKP ugyan országosan megnyerte a március végi választásokat, a pártot azonban súlyosan érintette, hogy az ország két legnagyobb városát, Ankarát és Isztambult is elveszítette.

Az új isztambuli helyhatósági választások június 23-án lesznek, a bejelentés hírére a török líra értéke máris zuhanásba kezdett.

Az ellenzék ugyanakkor máris diktatúrát kiáltott. Isztambul lesz az egyetlen hely, ahol megismétlik a választásokat, mintegy tízmillió embernek van szavazati joga – várhatóan nagy lesz a mobilizáció mindkét oldalon.

FOTÓ: Ekrem Imamoğlu / Independent

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek