+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. május 6. hétfő, 20:32
Bár az isztambuli helyi választási bizottság érvényesnek ítélte meg az ellenzéki győzelmet, Erdoğanéknak mégis sikerült elérniük, hogy új választásokat írjanak ki a városban.

A török Legfelsőbb Választási Bizottság érvénytelennek nyilvánította az isztambuli önkormányzati választások eredményét, számolnak be róla különböző hírügynökségek. Az érvénytelenítést az elnök, Recep Tayyip Erdoğan pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kérte, és szóvivője, Recep Özel jelentette be elsőként Twitteren.

 

Az AKP április 16-án nyújtott be óvást az eredmény ellen, amelyben az eredmények megsemmisítését és ismételt választást kért arra hivatkozva, hogy szabálytalanságok történtek a március 31-én tartott választásokon. Rá egy nappal az isztambuli választási bizottság megerősített Ekrem İmamoğlu ellenzéki polgármesterjelölt győzelmét, aki a legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt színeiben nyerte (volna) meg a választást.

 

İmamoğlu mindössze tizenhárom ezer szavazattal nyert, akkor Erdogan elnök azt mondta,

 

ilyen szoros eredmény senkinek nincs joga kijelenteni, hogy győzött.

 

Az AKP ugyan országosan megnyerte a március végi választásokat, a pártot azonban súlyosan érintette, hogy az ország két legnagyobb városát, Ankarát és Isztambult is elveszítette.

 

Az új isztambuli helyhatósági választások június 23-án lesznek, a bejelentés hírére a török líra értéke máris zuhanásba kezdett.

 

Az ellenzék ugyanakkor máris diktatúrát kiáltott. Isztambul lesz az egyetlen hely, ahol megismétlik a választásokat, mintegy tízmillió embernek van szavazati joga – várhatóan nagy lesz a mobilizáció mindkét oldalon.

 

FOTÓ: Ekrem Imamoğlu / Independent

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás