+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. május 6. hétfő, 20:32
Bár az isztambuli helyi választási bizottság érvényesnek ítélte meg az ellenzéki győzelmet, Erdoğanéknak mégis sikerült elérniük, hogy új választásokat írjanak ki a városban.

A török Legfelsőbb Választási Bizottság érvénytelennek nyilvánította az isztambuli önkormányzati választások eredményét, számolnak be róla különböző hírügynökségek. Az érvénytelenítést az elnök, Recep Tayyip Erdoğan pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kérte, és szóvivője, Recep Özel jelentette be elsőként Twitteren.

 

Az AKP április 16-án nyújtott be óvást az eredmény ellen, amelyben az eredmények megsemmisítését és ismételt választást kért arra hivatkozva, hogy szabálytalanságok történtek a március 31-én tartott választásokon. Rá egy nappal az isztambuli választási bizottság megerősített Ekrem İmamoğlu ellenzéki polgármesterjelölt győzelmét, aki a legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt színeiben nyerte (volna) meg a választást.

 

İmamoğlu mindössze tizenhárom ezer szavazattal nyert, akkor Erdogan elnök azt mondta,

 

ilyen szoros eredmény senkinek nincs joga kijelenteni, hogy győzött.

 

Az AKP ugyan országosan megnyerte a március végi választásokat, a pártot azonban súlyosan érintette, hogy az ország két legnagyobb városát, Ankarát és Isztambult is elveszítette.

 

Az új isztambuli helyhatósági választások június 23-án lesznek, a bejelentés hírére a török líra értéke máris zuhanásba kezdett.

 

Az ellenzék ugyanakkor máris diktatúrát kiáltott. Isztambul lesz az egyetlen hely, ahol megismétlik a választásokat, mintegy tízmillió embernek van szavazati joga – várhatóan nagy lesz a mobilizáció mindkét oldalon.

 

FOTÓ: Ekrem Imamoğlu / Independent

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyelőre kérdés, hogy Barcelonába vagy Moszkvába ment a miniszterelnök leggazdagabb bizalmasa. Közben arról is beszélt, a pénznek, vagy a szakértelemnek köszönhető-e a javuló foci.

Brazíliában ma már az emberektől kell kunyerálnod,
ha az LMBTQ-ról
akarsz filmet készíteni.

Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszivassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora
a Liberálisok elnökével.

Úgy volt, hogy májusra tolják a tisztújítást a Jobbikban, de az elnökség most mégis inkább január 25-én megtartaná azt. Jakab Péter újraindul, de módosít a feltételein.

A Győri Audi ETO legendás kézilabdázója szerint a fideszes Dézsi Csaba András a garancia arra, hogy bővüljenek a lehetőségek a győri sportban.

Karácsonyi körkérdést indít az Azonnali: mit ajándékozna Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak Bugár Béla, a szlovákiai Híd párt elnöke?

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Van-e esélyük a törököknek az EU-tagságra, vagy végleg keleten ragadnak? Vitaest december 10-én.

December 11-én az NKE-n lehet honvédelemről trécselni a kormány bevándorlásellenes kabinetjének vezetőjével.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás