+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. május 6. hétfő, 20:32
Bár az isztambuli helyi választási bizottság érvényesnek ítélte meg az ellenzéki győzelmet, Erdoğanéknak mégis sikerült elérniük, hogy új választásokat írjanak ki a városban.

A török Legfelsőbb Választási Bizottság érvénytelennek nyilvánította az isztambuli önkormányzati választások eredményét, számolnak be róla különböző hírügynökségek. Az érvénytelenítést az elnök, Recep Tayyip Erdoğan pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kérte, és szóvivője, Recep Özel jelentette be elsőként Twitteren.

 

Az AKP április 16-án nyújtott be óvást az eredmény ellen, amelyben az eredmények megsemmisítését és ismételt választást kért arra hivatkozva, hogy szabálytalanságok történtek a március 31-én tartott választásokon. Rá egy nappal az isztambuli választási bizottság megerősített Ekrem İmamoğlu ellenzéki polgármesterjelölt győzelmét, aki a legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt színeiben nyerte (volna) meg a választást.

 

İmamoğlu mindössze tizenhárom ezer szavazattal nyert, akkor Erdogan elnök azt mondta,

 

ilyen szoros eredmény senkinek nincs joga kijelenteni, hogy győzött.

 

Az AKP ugyan országosan megnyerte a március végi választásokat, a pártot azonban súlyosan érintette, hogy az ország két legnagyobb városát, Ankarát és Isztambult is elveszítette.

 

Az új isztambuli helyhatósági választások június 23-án lesznek, a bejelentés hírére a török líra értéke máris zuhanásba kezdett.

 

Az ellenzék ugyanakkor máris diktatúrát kiáltott. Isztambul lesz az egyetlen hely, ahol megismétlik a választásokat, mintegy tízmillió embernek van szavazati joga – várhatóan nagy lesz a mobilizáció mindkét oldalon.

 

FOTÓ: Ekrem Imamoğlu / Independent

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A magyar fociválogatottnak a reményt jelentette a holland bíró tévedése, az azeri szurkolókat viszont rettentően felháborította.

Szombaton egy második brexitnépszavazás megtartásáról szavazhatnak, pedig közben a miniszterelnök már megállapodott az Európai Bizottsággal.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás