+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. május 5. vasárnap, 09:51
A magyar diszkont-légitársaság a Nyugat-Belaruszban található Grodnóba repülne, ahol valóban van egy Báthory-kastély.

Mind a belarusz, mind a magyar hatóságok részéről tervben van, hogy a WizzAir magyar diszkont-légitársaság hamarosan Nyugat-Belaruszba, Grodno (Hronda) városába indítana rendszeresen repülőjáratokat, írja a BelarusFeed.

 

A Báthory-kastély alapozná meg a helyi turizmust?

 

Csutora Zsolt minszki magyar nagykövet erről folytatott tárgyalásokat csütörtökön Vlagyimir Kravcovval, a grodnói régió végrehajtó bizottságának elnökével, és nem titok, hogy a megbeszélésen a Belaruszba indított WizzAir-járatról is szó esett.

 

A magyar diplomata a BelTA belarusz hírügynökség tudósítása alapján kijelentette, „közös érdek”, hogy Grodno vonzó turisztikai célponttá váljon. „Ráadásul közös történelmünk is van:

 

ezzel a Lengyel-Litván Nemzetközösségre és annak királyára, Báthory Istvánra gondolok, aki Magyarországon is jelentős történelmi személyiség.

 

A grodnói királyi kastélyt most újítják fel, és Magyarországon is sok Báthory-kastélyt találhatunk. Ez a kötelék alapot nyújthat az együttműködés kiépítéséhez” – érvelt a nagykövet a közvetlen Budapest-Grodno járat mellett.

 

 

Báthory valóban itt építette fel reneszánsz stílusú palotáját (lásd: borítóképünk), és itt is halt meg 1586-ban.

 

Emiatt a lengyel-litván rendi gyűlésnek, a szejmnek is számos alkalommal otthont adott a kastély.

 

Belarusz vidékre reptetné a külföldieket

 

Vlagyimir Kravcov kiemelte, a vízummentes területek kiterjesztése a turizmus fejlődését vonhatja maga után, ráadásul az együttműködés már csak a kereskedelmi kapcsolatok fejlődése miatt is fontos lenne. 

 

A belarusz Kereskedelmi Minisztérium már régóta hangoztatja, hogy szívesen látná, ha diszkont-légitársaságok az ország vidéki reptereire repülnének, ennek lenne része a grodnói reptér regionális fapados-légikikötővé alakítása. 

 

A Ryanairrel és a Wizz Airrel folytatott eddigi tárgyalások még nem vezettek sikerre,

 

kérdés, hogy a Budapest-Grodno járat kihasználtsága mennyire lenne jelentős.

 

A belarusz hatóságok már a Wizz Air képviselőivel is egyeztettek az ügyben, de a társaság feltételei nem ismertek – egy biztos: a központi kormány nem tud támogatásokat nyújtani a fapadosoknak azért cserébe, hogy azok Belaruszba repüljenek.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás