Báthory Istvánnal magyarázta a minszki magyar nagykövet, hogy miért indítana Belaruszba járatokat a Wizz Air

Szerző: Illés Gergő
2019.05.05. 09:51

A magyar diszkont-légitársaság a Nyugat-Belaruszban található Grodnóba repülne, ahol valóban van egy Báthory-kastély.

Báthory Istvánnal magyarázta a minszki magyar nagykövet, hogy miért indítana Belaruszba járatokat a Wizz Air

Mind a belarusz, mind a magyar hatóságok részéről tervben van, hogy a WizzAir magyar diszkont-légitársaság hamarosan Nyugat-Belaruszba, Grodno (Hronda) városába indítana rendszeresen repülőjáratokat, írja a BelarusFeed.

A Báthory-kastély alapozná meg a helyi turizmust?

Csutora Zsolt minszki magyar nagykövet erről folytatott tárgyalásokat csütörtökön Vlagyimir Kravcovval, a grodnói régió végrehajtó bizottságának elnökével, és nem titok, hogy a megbeszélésen a Belaruszba indított WizzAir-járatról is szó esett.

A magyar diplomata a BelTA belarusz hírügynökség tudósítása alapján kijelentette, „közös érdek”, hogy Grodno vonzó turisztikai célponttá váljon. „Ráadásul közös történelmünk is van:

ezzel a Lengyel-Litván Nemzetközösségre és annak királyára, Báthory Istvánra gondolok, aki Magyarországon is jelentős történelmi személyiség.

A grodnói királyi kastélyt most újítják fel, és Magyarországon is sok Báthory-kastélyt találhatunk. Ez a kötelék alapot nyújthat az együttműködés kiépítéséhez” – érvelt a nagykövet a közvetlen Budapest-Grodno járat mellett.

Báthory valóban itt építette fel reneszánsz stílusú palotáját (lásd: borítóképünk), és itt is halt meg 1586-ban.

Emiatt a lengyel-litván rendi gyűlésnek, a szejmnek is számos alkalommal otthont adott a kastély.

Belarusz vidékre reptetné a külföldieket

Vlagyimir Kravcov kiemelte, a vízummentes területek kiterjesztése a turizmus fejlődését vonhatja maga után, ráadásul az együttműködés már csak a kereskedelmi kapcsolatok fejlődése miatt is fontos lenne. 

A belarusz Kereskedelmi Minisztérium már régóta hangoztatja, hogy szívesen látná, ha diszkont-légitársaságok az ország vidéki reptereire repülnének, ennek lenne része a grodnói reptér regionális fapados-légikikötővé alakítása. 

A Ryanairrel és a Wizz Airrel folytatott eddigi tárgyalások még nem vezettek sikerre,

kérdés, hogy a Budapest-Grodno járat kihasználtsága mennyire lenne jelentős.

A belarusz hatóságok már a Wizz Air képviselőivel is egyeztettek az ügyben, de a társaság feltételei nem ismertek – egy biztos: a központi kormány nem tud támogatásokat nyújtani a fapadosoknak azért cserébe, hogy azok Belaruszba repüljenek.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek