Összefogott egy szélsőjobbos és egy sárgamellényes vezető Franciaországban

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.04. 09:28

Marine Le Pen volt jobbkeze és egy sárgamellényes vezető állt össze. Kilépnének az EU-ból és az eurózónából is.

Összefogott  egy szélsőjobbos és egy sárgamellényes vezető Franciaországban

Jean-François Barnaba, egy francia sárgamellényes vezető összeállt Florian Philippot-val, aki egy szélsőjobboldali pártot vezet. Közösen mérettetnék meg magukat az idei május végi EP-választáson.

Barnaba viszonylag jól ismert figurává vált a sárgamellényes tüntetések kirobbanása óta, eredetileg köztisztviselőként dolgozott, de 2008 óta munkanélküli.

Egy hónapja jelentette be, hogy indulni kíván az EP-választáson, eleddig úgy volt, hogy függetlenekként fognak indulni. Florian Philippot a szélsőjobboldali, korábban Nemzeti Front néven futó Nemzeti Gyűlés színeiben jutott be az Európai Parlamentbe. Ő nemrég még Marine Le Pen pártelnök jobbkeze volt, újabban saját szélsőjobbolaldali pártban elnököl, amelynek Patrióták a neve.

A két vezető megegyezett a közös indulásban, mivel számos közös céljuk van: elhagynák az EU-t és az euró használatát, fiskális és szociális igazságosságért küzdenek, és közvetlenebb demokratikus berendezkedést akarnak.

Barnaba eredetileg a saját listáján lett volna listavezető, csakhogy anyagi nehézségekkel küzdött a mozgalma, elmondása szerint emiatt volt szükség a közös listára (ahol csak kilencedik lesz). Nem minden sárgamellényes társa elégedett ezzel a döntéssel, de Barnaba szerint ez volt ez egyetlen lehetséges alternatíva.

Elmondta azt is, a listaegyesítés nem jelent automatikusan mozgalmi egyesítést is. „Most társultunk ugyan, de valószínűleg a 2020-as önkormányzati választásokra más szövetségeseket találunk. Emmanuel Macron egyesítette a jobboldalt és a baloldalt a gazdagok érdekében, mi ugyanezt fogjuk tenni, csak a szegényekért” – mondja Barnaba.

Kevesebb mint egy hónappal az EP-választások előtt még nem világos, hogy a sárgamellényes tüntetők, akik között számtalanszor vannak ideológiai eltérések, akkor hány listát is fognak állítani. Már február elsején három volt bejelentve, akkor az Euractiv foglalta össze a helyzetet.

A LEGFRISSEBB FELMÉRÉS: ELSŐ HELYEN AZ EN MARCHE, AZAZ MACRON ELNÖK MOZGALMA (24%), MÁSODIKON LE PENÉK (21%), HARMADIK A JOBBKÖZÉP REPUBLIKÁNUSOK (14%), MAJD A MÉLENCHONISTA BALOLDAL ÉS A ZÖLDEK JÖNNEK (MINDKETTEN 8,5%). A SZOCIALISTÁK 5%-ON, A GAULLISTA DLF 4%-ON, BENOIT HAMON VARUFAKISZISTA PÁRTJA PEDIG 3,5%-ON ÁLL. A CIKKBEN SZEREPLŐ PATRIÓTÁKAT 2%-RA MÉRIK JELENLEG.

FOTÓ: Jean-François Barnaba/Youtube

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek