Indulhat-e Carles Puigdemont az EP-választásokon?

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.04. 19:25

Hamarosan eldönti a spanyol legfelsőbb bíróság. Mindenesetre a katalán függetlenségi törekvés a spanyolországi EP-választás legégetőbb kérdése. Elmondjuk, miért.

Indulhat-e Carles Puigdemont az EP-választásokon?

A külföldre szökött Carles Puigdemont katalán exelnök európai parlamenti választásokon való részvételéről kell döntenie a napokban a spanyol legfelsőbb bíróságnak. Egy madridi bíróság korábban ugyanis úgy találta, Puigdemont kizárása elleni kérésére vonatkozóan a legfelsőbb bíróságnak kell döntenie.

A spanyol központi választási bizottság, a Junta Electoral Central (JEC), amely a kormánytól függetlenül működik, eltiltotta Puigdemont-t és két társát a választásokon való részvételtől, minthogy nem élnek Spanyolországban. A főállamügyész pénteken nyilvánosságra hozta nem kötelező erejű jogi véleményét, amely szerint a három katalán politikusnak lehetősége kellene legyen a részvételre, azonban a végleges döntést a legfelsőbb bíróság hozza meg az ügyben.

Puigdemont, aki Brüsszelben él jelenleg is, letartóztatásra számíthat, amennyiben visszatér Spanyolországba, mivel Madrid a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás miatt lázadással vádolta. A katalán politikus azt nyilatkozta nemrég, hogy visszatérne Spanyolországba, amennyiben az Európai Parlamentbe választják be, mondván, ezáltal neki is járna a mentelmi jog. 

Rajta kívül be akar jutni az EP-be a szintén Brüsszelbe menekült Toni Comín, korábbi katalán egészségügyi miniszter, valamint a Skóciában tartózkodó Clara Ponsatí, a katalán oktatási exminiszter.

A Puigdemont jelölhetőségéről szóló vita kellemetlen helyzetbe hozta a szocialista spanyol miniszterelnököt, Pedro Sánchezt és kormányát.

A madridi kormány nem szeretné ugyanis, ha Puigdemont bármiféle politikai platformot kapna a katalán autonómia támogatására, azonban, amennyiben nem engednék részt venni a választásokon, politikai mártírként maradhat a köztudatban.

AZ ANDALÚZIAI CÁDIZ VÁROS TAVALYI KARNEVÁLJÁN PUIGDEMONT KATALÁN EXELNÖKBŐL ŰZÖTT GÚNYT AZ ÜNNEPLŐK EGY RÉSZE. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

A Politico előrejelzése szerint Puigdemont pártja várhatóan legfeljebb egy helyet kaphat az Európai Parlamentben, hasonlóan egy radikális vegán párthoz, a Pacmához (róluk itt írtunk).

Ebből a szempontból Madrid jól járna, ha a legfelső bíróság nem értene egyet a központi választási bizottsággal, és megengedné Puigdemont-nak, hogy induljon a május 26-án sorra kerülő spanyolországi választásokon.

A katalán függetlenség Spanyolországban a közelgő EP-választások egyik leggyakrabban tárgyalt kérdéskörét jelenti. A kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Néppárt (PP) is olyan listavezetőket választott, akik gyakran adnak hangot a katalán szeparatistákat elítélő véleményüknek, ugyanakkor mindketten a régióból származnak. Josep Borrell külügyminiszter a szocialisták, Dolores Monserrat, aki korábban a kongresszusban a Néppárt szóvivőjeként dolgozott, a jobboldali Néppárt színeiben indul.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek