Itthon és Romániában is csesztetik kormánypártiak az újságírókat. Mutatjuk, mi a különbség!

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.03. 11:29

A sajtószabadság világnapjának előestéjén Kocsis Máté kimondta, hogy a Fidesz politikai ellenfelének tekinti a politizáló sajtót.

Itthon és Romániában is csesztetik kormánypártiak az újságírókat. Mutatjuk, mi a különbség!
Május harmadika a sajtószabadság világnapja. A jeles alkalom pont egymás mellé sodort két hírt két szomszédos, volt szocialista országból, ami – bármennyire is unalmas és félrevezető sokszor a bezzegromániázás – azért elég beszédes.

Az első hír: miután már egy hónap sincs hátra az európai parlamenti választásokig, a kormánypártok nem csupán plakátokon kezdtek el üzenni 1300 kilométerről Brüsszelnek, hanem lakossági fórumokon is.

Ünnepélyes gondolatok a sajtószabadság napjának előestéjén

Egy ilyen rendezvényen beszélt arról a most a Fidesz parlamenti frakcióját irányító korábbi józsefvárosi polgármester, Kocsis Máté, hogy pártjának igazából nem is az ellenzék a politikai ellenfele. Hanem az újságírók. Az Index tudósítása szerint az elmúlt tíz év „sikertelensége miatt” a „baloldali és liberális politikusok újságírósat, az újságírók pedig politikusosat” játszanak.

„Ma őket tekinthetjük politikai ellenfeleknek, nem Kunhalmi Ágnest” – vonta le a következtetést.

Kocsis az Index tudósítása szerint arról is beszélt, hogy a sport és a politika folyamatos háború, amely az ellenfelek legyőzéséről szól.

Mindeközben Romániában

Érdemes a fideszes hír mellé tenni egy friss, szintén pénteki romániai történést is. A román nemzeti hírügynökség, az Agerpres számolt be Călin Popescu-Tăriceanu, az európai ALDE-pártcsalád fekete bárányának, a kisebbik romány kormánypártnak, a magát szintén ALDE névre keresztelő román liberális erő elnökének, egyben a román szenátus elnökének, egyben potenciális államelnök-jelölt sajtót érintő gondolatairól:

„Idegesítőek vagytok, bosszantóak vagytok, de ti vagytok a demokrácia utolsó bástyái, pótolhatatlanok vagytok, nagy szükség van rátok.”

A román politikus folytatta: „Évekkel ezelőtt egy híres amerikai újságíró azt írta, hogy ha azt látjuk, hogy egy lángokban álló épületből emberek ezrei menekülnek kifelé, és mindeközben néhányan meg éppen azon vannak, hogy jussanak be az épületbe, utóbbiak minden bizonnyal újságírók. A következtetés tehát az, hogy kissé őrültek vagytok, a demokrácia azonban a ti szavaitokra és írásaitokra támaszkodik. A társadalom kedves őrültjei vagytok, és elképzelhetetlen lenne a világ nélkületek. Igazuk volt azoknak, akik azt mondták, hogy kormány nélkül könnyebb meglenni, mint sajtó nélkül" – fogalmazott üzenetében a szenátus elnöke, hangsúlyozva, hogy ezt egy olyan volt kormányfő állítja, aki sok ősz hajszálát köszönheti az újságíróknak.

A világ országainak sajtószabadság-indexén egyébként Magyarország a megalázó, 87. helyen áll 2019-ben, míg Románia a 47.

FOTÓ: Christian „Lake“ Wahle graffitije Berlinben / Jotquadrat

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek