Az ellenzéki tárgyalásokon az ember már nem csodálkozik, hogy a Fidesz harmadszor is kétharmadot szerzett

2019.05.02. 07:46

Az óbaloldal hülyének nézi az LMP-t és a Jobbikot az önkormányzati választás előtti alkudozásban, mondja Moldován László, az LMP budapesti elnöke, aki a Jobbiknak és Puzsérnak elhiszi, amit mond, a régi baloldalnak nem. Azt azért mégis elhiszi a korábban hivatali visszaélésért elítélt MSZP-s Hunvald Györgynek, hogy őt, Moldovánt támogatná polgármesternek a hetedik kerületben. Karácsony Gergely viszont szerinte az MSZP-s Tóth Csaba zsebében van Zuglóban. Nagyinterjú a budapesti egyezkedésről.

Az ellenzéki tárgyalásokon az ember már nem csodálkozik, hogy a Fidesz harmadszor is kétharmadot szerzett

Ha két mondatban össze kéne foglalni: mi most az LMP?

Magyarország zöld pártja, illetve a részvétel pártja, ami azt akarja, hogy a politika ne a választók feje felett történjen, hanem hogy abban az emberek részt vegyenek.

Ha már részvétel, az LMP-ben „részt vett” Szél Bernadett és Hadházy Ákos is, akik ma valamiért már mégsem a párt tagjai.

Ők kiléptek az LMP-ből.

De ennek nyilván megvolt az oka.

Igen, fegyelmi eljárás előzte meg a kilépésüket. Az LMP-nek, mint minden pártnak, vannak belső szabályai, amelyeket ők megsértettek. Hadházy az emiatt indult fegyelmi tárgyalás reggelén lépett ki, Szél Bernadett pedig méltánytalannak találta az eljárást, gondolom, emiatt lépett ki. Azt hadd tegyem hozzá, Szél Bernadett maradhatott országgyűlési képviselő, frakcióvezető és társelnök is a már megkezdett ciklusban. Az őt ért szankció csupán arról szólt, hogy a következő tisztújításon nem indulhat párttisztségért.

Mit szól ahhoz a friss Medián-felméréshez, amely szerint az LMP-s szavazók nagy része azért szavazna a pártra, mert azt gondolják, hogy a két volt társelnök még mindig önöknél politizál?

Vannak, akik még Karácsony Gergelyt is LMP-s politikusnak gondolják, pedig Karácsony kilépése óta már hat év is eltelt.

És most mintha ezekből a volt politikusaikból élnének.

Ez azért erős túlzás. 2018. április 8-án lehet, hogy Szél Bernadett miatt szavaztak az LMP-re, de akkor ő volt a párt társelnöke és miniszterelnök-jelöltje. Azóta nem volt választási szituáció.

A közvélemény-kutatások szerint most nem is áll olyan jól az LMP, mint akkor.

Ez viszonylagos. Az LMP minden országgyűlési választás után meggyengül kicsit, részben cserélődik a szavazóbázisa is. Május 26-án kiderül, hogy most mennyire gyengültünk meg, már ha egyáltalán meggyengültünk.

Most kik az LMP-szavazók, ha a szavazóbázis tavaly óta részben cserélődött ezek szerint?

Nyilván nagy számban vannak a zöld elköteleződésű emberek, de vannak konzervatív, liberális és baloldali szavazóink is. Emiatt a heterogenitás miatt cserélődik le néha a szavazótábor egy része.

Nem félnek attól, hogy a zöld szavazóikat elveszi az MSZP-Párbeszéd? Maga Szél Bernadett nyilatkozott úgy az Azonnalinak, hogy aki a zöld ügyek képviseletét tartja fontosnak az Európai Parlamentben, annak Jávor Benedek a megfelelő választás.

Erről a felvetésről csak csúnya szavak jutnak eszembe.

Azt nem tette hozzá Szél Bernadett, hogy akkor először két atompárti szocialista politikust, Szanyi Tibort és Ujhelyi Istvánt is be kell juttatni az MSZP-Párbeszéd listáján az EP-be, és utánuk jön csak Jávor Benedek.

Mind Szanyi, mind Ujhelyi megszavazta 2009-ben Paks2 előkészítését.

Az LMP ismert arról, hogy egyre-másra hagyják ott az ismert arcai. Mivel magyarázza ezt?

Amikor 2009-ben létrejött az LMP, azt gondoltuk, hogy a cél – egy zöld párt létrehozásán túl – a rendszerváltás politikai elitjének leváltása. Mivel a tagság jellemzően nem politizált korábban, ezért – tíz év távlatából azt mondhatom – nem tudtuk, hogy mire vállalkozunk, hogy mennyire nehéz megvalósítani ezt a célkitűzést.

Most már tudják?

Ha sarkosan akarok fogalmazni, akkor elvesztettük az illúzióinkat ezzel kapcsolatban. Nem lesz könnyű leváltani ezt az elitet, de nem adjuk fel. Azok az ismert arcaink, akik eltávoztak – gondolok itt most elsősorban Schiffer Andrásra –, egyszerűen megcsömörlöttek a magyar politikától, és feladták a küzdelmet, hogy változtassanak. Annyira berögzült a társadalomban, hogy jobb- vagy baloldaliak vagyunk... Miközben a baloldalt pont az a Gyurcsány-párt és az a szocialista elit képviseli, ami szimbiózisban a Fidesszel azon dolgozik, hogy ne lehessen őket leváltani. Mert ha őket le lehetne váltani, akkor a Fideszt is.

Hadházy Ákos és Szél Bernadett továbbra is hisz abban, hogy le lehet váltani ezt az elitet, csak már nem LMP-s színekben teszik ezt.

Hadházyról inkább nem beszélnék, mert elmondhatatlanul rossz véleményem van róla. Szél Bernadett meg szerintem tényleg megsértődött azon, hogy fegyelmi eljárás indult ellene. Valahol megértem őt is, mert nagyon sok energiát fektetett bele a miniszterelnök-jelölti kampányába. De ettől még a szabályok rá ugyanúgy vonatkoznak. Ő azt gondolta, hogy a szabályok felett áll – mi az etikai bizottságban nem. Amúgy senki nem gondolta, hogy neki emiatt távoznia kéne a pártból, és mindenki meglepődött a döntésén. Fájlalom is, hogy nem az LMP-ben dolgozik azóta.

Hogyha az etikai bizottság döntései ennyire rosszak a párt számára...

Nem rosszak.

Most mondta, hogy fájlalja Szél Bernadett távozását.

De az az ő döntése volt. Nem kellett volna a szabályokat megszegni...

Nem lehet, hogy a szabályok a rosszak?

Ezen vitatkozhatunk, de a szabályokat az LMP legfelsőbb döntéshozó szerve, a kongresszus hozza meg. Lehet, rosszak a szabályok, de akkor is azokat kell elfogadni, mert a kongresszus ezeket a szabályokat hozta, és azokat be kell tartani. Ez ilyen egyszerű. Egy fegyelmi eljárásnak nem a politikai hatásokat kell mérlegelnie, hanem a szabályoknak való megfelelést. Értem, hogy a külvilág számára érthetetlennek tűnnek ezek a döntések, de ezek nem politikai döntések – amellett, hogy nyilván van politikai hatásuk is.

Szél Bernadett a miniszterelnök-jelöltsége alatt mintha ösztönösen felismerte volna, hogy hogyan kéne működnie a pártnak. Hogy a pártvezetőnek – ha hatékony akar lenni – nem csak az a dolga, hogy megjelenítse a nyilvánosság előtt a pártot, hanem hogy irányt is szabjon neki, hogy alakítsa annak politikáját. Nem lehet, hogy igaza volt az extárselnöknek?

Ezt most önök mondják, és lehet, hogy Szél Bernadett is ezt gondolta, de az LMP alapszabályzata szerint nem a társelnökök alakítják a párt politikáját.

De akkor újra: nem lehet, hogy ez a szabály rossz, ha máshogy nem, politikai szempontból?

Önök ezt gondolják, lehet, mások is ezt gondolják, az LMP meg még nem változtatott ezen a szabályon.

De miért nem?

Mert nem gondoljuk, hogy ez rossz. És akkor meg nem változtatunk, hiába mondják kívülről, hogy szerintük rossz.

De mégse tudja áttörni a 8-10 százalék körüli üvegplafont a párt.

Ez nem a belső szabályrendszerünkön múlik. Bár valóban, néha nehézkes az LMP döntéshozatala, amit egyébként nem feltétlenül tartok rossznak. Hiszen pont arról van szó, hogy a szubszidiaritás elve alapján a területi szervezeteinknek széleskörű autonómiájuk van. A Fidesz vagy a Gyurcsány-párt persze nem érti, hogy miért nem a pártelnök mondja meg, hogy mit kell csinálni és gondolni.

Az 5-7 százalék körüli eredményünkben sokkal inkább az játszik szerepet, hogy – mint már említettem – az emberek nem is igazán értik, hogy az LMP hogyan nem lehet se nem bal-, sem nem jobboldali. Másrészt nem tudtuk jobban megszólítani a választókat. De azért azt ne felejtsük el, hogy nekünk nincsen médiánk, és mellette jobbról és balról is lőnek minket. Nyilván az óbaloldalnak sem érdeke, hogy mi megerősödjünk.

Nem lehet, hogy végső soron mégis az LMP-ből kivált párbeszédeseknek volt igazuk? Hogy ők felismerték a bal-jobb felosztás meghaladhatatlanságát, és ebbe a rendszerbe betagozódva, az MSZP-re rácsatlakozva kezdtek bele az elit leváltásába?

Én egyáltalán nem így látom. Ők feladták az elit leváltásának célját, és a pozíciókért cserébe betagozódtak Bajnai Gordon és részben Gyurcsány Ferenc mögé. A Párbeszéd azóta is egy mérhetetlen párt, ami mindig keres egy gazdatestet, hogy további pozíciókat szerezhessen.

Pont a Párbeszéd példája mutatja, hogy nekünk, az LMP-ben maradtaknak volt igazunk.

Említette, hogy önök Magyarország zöld pártja. Viszont ha megnézzük más ellenzéki pártok EP-programjait, mindenhol megemlítik, gyakran egész fejezeteket szentelnek a környezetvédelemnek, a megújuló energia és a klímavédelem fontosságának.

Csak az a kérdés: mennyire gondolják ezeket komolyan. Az, hogy programszinten eljutottak idáig, tök jó dolog. Remélem, hogy ha ősszel hatalomra kerül egy nem LMP-s ellenzéki polgármester, tenni is fog ezekért, és ebben mi partnerek leszünk. De most még vannak kétségeink. A budapesti szintű ellenzéki tárgyalásokon például elmondtam, hogy

nem fogunk olyan jelöltet támogatni, aki nem fogadja el az LMP zöld minimumprogramját. Ezt elmondtam minden egyes tárgyaláson, amire az MSZP-s Molnár Zsolt bólogatott, a Momentum és a DK képviselői meg még azt sem.

Ennyi szó esett a zöld ügyekről ezeken a tárgyalásokon. És soha nem kérte senki sem, hogy küldjem el neki a zöld minimumprogramunkat.

És amúgy hogyan néznek ki ezek az ellenzéki tárgyalások, hogyan kell ezeket elképzelni? Sok éve olvassuk a híreket ezekről a fővárosi egyeztetésekről, hallani füstös szobákról...

Nincsen füstös szoba, nincsen cigarettázás. És egyébként nem rajtunk múlik, hogy ezek a tárgyalások nem nyilvánosan folynak.

Akkor kiken?

A baloldali pártokon. Ők nem nagyon szeretnék, ha a nyilvánosság is belelátna abba, hogy hogyan működnek.

Önök szeretnék ezt?

Persze. Mi mindig is a nyilvánosság pártján álltunk, nincsen titkolnivalónk. Ezek a tárgyalások amúgy nem ellenségesek, nem rossz hangulatúak, nem ordítozunk egymással, hanem elmondja mindenki, hogy mit gondol. Az más kérdés, hogy egyébként mit gondolunk egymásról és egymás javaslatairól. Nyilván nem kell elfogadnunk azt, amit nem akarunk. Azt fájlalom, hogy

nem látom a szándékot az óbaloldalban, hogy korrekt módon megegyezzenek velünk.

Amikor megszületett a kerületi polgármesterekről a megállapodás az MSZP-P, a DK és a Momentum között, a momentumosok közül megjegyezték, hogy az LMP-t nehéz volt komolyan venni, mert a három tárgyalásra három különböző tárgyalópartnert küldtek.

Ez hazugság. Mellettem még a budapesti elnökség alelnöke, Szigethy Krisztina, illetve az országos elnökség titkára, Kanász-Nagy Máté vett részt ezeken a tárgyalásokon. Volt, amikor mind a hárman ott voltunk, volt, amikor egyikük hiányzott, de én mind a három alkalomon részt vettem. A baloldal pártjai az első pillanattól fogva nem voltak korrektek. Úgy jönni egy tárgyalásra, hogy mi, az óbaloldal már megegyeztünk, de az LMP-re is szükség van, és mondjátok, nektek mire van szükségetek... Miközben programokról a tárgyalásokon szó sem esik, ahogy arról sem, hogy merre kellene mennie Budapestnek, ha nyerünk.

Csak a pozíciókról esik szó?

Igen. Arról, hogy a polgármesterjelölteket hogyan osszuk el a különböző kerületekben. És

ekkor az ember csak néz, és már nem csodálkozik azon, hogy a Fidesz harmadszorra is kétharmadot szerzett.

Szintén program nélkül.

Így van.

De hát akkor mégsem kell program, anélkül is lehet sikeres egy párt.

Mi még mindig ilyen naivak vagyunk, hogy azért szeretnénk elmondani, hogy mit gondolunk Budapestről vagy egyáltalán az országról. Visszatérve: a másik kritika, amit az óbaloldal felhoz a tárgyalások kapcsán, hogy mi lassan tudunk megegyezni. Így van. Ez nem a Gyurcsány-párt, és nem az Orbán-párt. De ezt is tisztáztam már az első pillanattól kezdve: az LMP kongresszusa 2019. februárban hozott egy határozatot, hogy az önkormányzati választásokon minden hatáskör az együttműködés kérdésében a területi szervezeteket illeti meg. A polgármesterjelölteket így nekik is el kell fogadniuk.

Ez lehet, nekik nem tetszik, szerintem meg baromi jó, hogy a párt bármilyen vezető szerve nem tud lenyomni bármit a területi szervezetek torkán.

Jó az, hogy egy LMP-s területi szervezetnek nem kell elfogadnia mondjuk az V. kerületben Tüttő Katát, a XII. kerületben Élő Norbertet, a VII. kerületben Niedermüller Pétert vagy Zuglóban Horváth Csabát mint közös polgármesterjelölteket. Sőt, mi bármilyen budapesti együttműködésre akkor fogunk rábólintani, ha minden rendben van: a területi szervezet is beleegyezett, rendben lezajlottak a programegyeztetések, látjuk, hogy a kerületi polgármesterek mi módon képzelik el a Fidesz leváltását, az egyéni választókörzetek elosztását. Ezt a többi párt is megértette, csak úgy gondolják, hogyha nem vesznek róla tudomást, akkor az nincs.

Mi a helyzet a Jobbikkal? Amikor ugyanis a Jobbik beállt Puzsér Róbert főpolgármesterjelöltsége mögé, akkor aláírta ön is azt a megállapodást, melynek értelmében a felek összehangolják a kampánytevékenységüket, és egymás közt teljes koordinációt valósítanak meg. Ez ellen a zuglói területi LMP-szervezet fel is szólalt, mondván: olyasmit kényszerítenek rájuk, amibe ők nem egyeztek bele.

Tíz budapesti területi szervezetünk van, ebből egy, a zuglói hozta nyilvánosságra, hogy nem támogatja ezt a megállapodást.

Volt több szervezet is, ami nem támogatta?

A többiek nem hoztak nyilvánosságra semmit ezzel kapcsolatban. A zuglói területi szervezetnek fontos volt, hogy a sajtó elé vigye ezt a döntést, lelkük rajta.

De ez az önök logikája szerint jó dolog, nem? A nyilvánosság elé álltak, elmondták a saját álláspontjukat, ezt ünnepelni kellene.

Nem kell ünnepelni, de nincs vele semmi gond. Nem értettük, hogy ez számukra miért volt fontos.

De akkor nekik volt igazuk.

Igen, csak akkor ezen az alapon a másik kilenc budapesti LMP-s területi szervezet is nyilvánosságra hozhatta volna, hogy egyetért-e ezzel a megállapodással. Magára a megállapodásra visszatérve: az a Puzsér-projektről, a főpolgármesterjelöltségről szól, és csak érintőlegesen az önkormányzati választásról. Ott még messze nem tartunk, mert addig lesz egy ellenzéki előválasztás...

Lesz második fordulója az előválasztásnak?

Jogos a kérdés. Nekem a baloldaliak is azt mondták, hogy szeretnék a második fordulót, ahogy a Momentum is. A Puzsér-stáb is eltökélt ebben a kérdésben, a Jobbik és az LMP is. Ezt mindenki akarja.

Akkor miért beszélünk arról, hogy lesz-e egyáltalán?

Nem én tettem fel ezt a kérdést.

De mégiscsak benne van a levegőben, hogy nem lesz. Mi ennek az oka?

Az, hogy 2018. december 20-án Karácsony Gergely, Molnár Zsolt és Puzsér Róbert aláírt egy szándéknyilatkoztatot a főpolgármesterjelöltségről, amiben összellenzéki jelöltről van szó. És itt van egy értelmezési probléma. Puzsér szerint az összellenzékbe a Jobbik is beleértendő, hiszen a budapestiek tizenhárom százaléka tavaly a Jobbikra szavazott, így az MSZP után ők voltak a második legerősebb ellenzéki párt. Így a Jobbik nem elhanyagolható tényező. A másik két fél viszont nem annyira gondolja így: volt is probléma abból, hogy a Jobbikot nem engedték oda a tárgyalóasztalhoz.

Molnár Zsolt az Azonnalinak adott interjújában azt állította, hogy ön azt kérte, az önkormányzati választási tárgyalásokat május 26-a után folytassák, az előválasztásról viszont azóta is folynak a tárgyalások. Igaz ez?

Az állítás első fele részben igaz. A május 26-i kérést egy nappal azelőtt fogalmaztam meg, hogy ők bejelentették a saját óbaloldali és momentumos polgármesterjelöltjeiket. Ez számomra – főleg egy tárgyalási folyamat közepén – teljesen elfogadhatatlan. Ez nem a megegyezés szándékának jele, hanem a politikai nyomásgyakorlásé. Mivel ez pont az EP-választási kampány nyitányára esett, úgy nyilvánvaló volt, hogy május 26-a előtt ebből nem lesz megegyezés. Ezért mondtam, hogy erre az EP-választás után térjünk vissza.

Azt viszont Molnár Zsolt elfelejti megemlíteni, hogy ehhez hozzátettem: ha szükséges, akkor mi minden héten ott fogunk ülni a tárgyalóasztalnál. Azóta nem hívtak az önkormányzati együttműködésről tárgyalni. Az előválasztásról viszont már volt egy megbeszélés, ahol mindkét főpolgármesterjelölt, illetve minden komolyan vehető ellenzéki párt – a Jobbiktól a DK-ig – részt vett.

Ennek volt valamilyen eredménye?

Abszolút.

Micsoda?

Az, hogy az előválasztást lebonyolító aHang civil csoport – ami ilyen formán most már részt vesz a tárgyalásokon – szervezési folyamata kapcsán előre léptünk. Létrehoztunk egy operatív bizottságot is, amibe minden párt delegált embert. Ezzel elkezdődött a folyamat, ami a június végi előválasztáshoz fog vezetni.

Mi van akkor, ha Puzsér Róbert hirtelen megint megsértődik valamin, és ismét asztalt borít?

És mi van, ha Karácsony Gergely teszi ezt?

Nem Karácsony Gergely szokott hirtelen meglepő döntéseket hozni ebben a kérdésben.

Puzsér Róbert teljesen tisztában van a felelősségével. Kisebb jelentőségű dolgon lehet, hogy már megsértődött, de az előválasztás nyilvánvalóan nem ilyen. Ha megvalósul az általa támasztott három feltétel, hogy ötvenezer ember elmenjen szavazni – nyilván ez a választáson fog kiderülni, de ha az első fordulóra 34 ezren elmentek, akkor ezzel sem lesz probléma –, hogy online is lehessen szavazni, illetve hogy civil szervezet bonyolítsa le az előválasztást, akkor nem látom, Puzsér miért ne venne részt az előválasztáson.

Ahhoz mit szól, hogy az önök által is támogatott Puzsér kijelentette, hogy a Kétfarkú Kutyapártra fog szavazni az EP-választáson?

Nyilván nem örültünk ennek a megszólalásnak. Erről beszélgettünk is a Puzsér-stábbal. Ahogy Puzsér sem politikus, úgy a stábja sem politikusokból áll. Így nekik eszükbe se jutott, hogy ez a megnyilatkozás Jobbikot vagy az LMP-t sértheti. Ők ezt egy jó poénnak gondolták.

Nem lehet, hogy ennek az volt a célja, hogy az LMP és a Jobbik kiálljon Puzsérék mögül? És hogy aztán el lehessen adni Puzsérékat mint a magyar 5 Csillag mozgalmat, aki beint mindenkinek?

Elég szoros kapcsolatban vagyok a Puzsér-stábbal és személyesen Puzsér Róberttel is. Ez alapján azt kell mondanom, szó sincs erről.

Elhiszi ezt nekik?

Abszolút. Amíg az óbaloldalnak egy szavát nem hiszem el, addig Puzséréknak elhiszem. Bármilyen hihetetlen, ugyanígy van a Jobbikkal is:

ha egy jobbikossal megbeszélek valamit, az másnap is úgy lesz, ha egy baloldalival, akkor lehetséges, hogy másnap az ellenkezőjét mondja.

Mennyire sikerült Puzsér Róbertet elfogadtatni az LMP-n belül, akárcsak budapesti, akár en bloc a párt szintjén?

2018. decemberében volt egy budapesti kongresszus, ahol a küldöttek majdnem nyolcvan százaléka megszavazta a Sétáló Budapest programját és Puzsért.

Azóta azért történt pár dolog, ami árnyalhatta a véleményeket. Mondjuk a Závecz Tibor-féle eset.

Igen, voltak ilyen esetek, amiknek nem örülünk, és mindig elmondjuk, hogy hasonló ne történjen, ha lehet. De azt is hozzá kell tenni, hogy Puzsér Róbert független főpolgármesterjelölt, mi csak támogatjuk őt.

Puzsérék hallgatnak amúgy önökre?

Részben igen, részben nem.

Miben nem?

Azt nem fogom elmondani. Van, amiben befolyással tudunk lenni rájuk, és van, amiben nem. De amikor úgy döntöttünk, hogy Puzsért támogatjuk, tudtuk, hogy megvan annak a kockázata, hogy Puzsér Róbert nehezen kezelhető lehet bizonyos témákban. De amúgy ő a kezdetek kezdetétől egy szilárd elvi talajon áll, és minden tárgyaláson ugyanazt mondja. Míg Karácsony Gergely azt, amit éppen mondania kell, vagy amit a mögötte álló érdekcsoportok, pártok kívánnak tőle. De azért ő is volt egyszer LMP-s, így ismerjük,

tudjuk róla, hogy egyszerűen döntésképtelen, és a mögötte álló érdekcsoportok irányítják. Zuglóban például az MSZP-s Tóth Csaba irányítja Karácsonyt, az ő zsebében van.

Visszatérve még a Jobbikkal való koordinációra: hogyan sikerült lecsillapítani a zuglói területi szervezetet?

Sehogy. De nekem evvel semmi gondom nincs. Ahogy mondtam, a kongresszusi döntés alapján minden szervezetnek saját joga eldönteni, hogy milyen együttműködést alakít ki a többi ellenzéki párttal. Én elfogadtam, hogy a zuglóiak nem lelkesednek sem a Jobbikért, sem Puzsérért. Az LMP nem azt jelenti, hogy mindenkinek ugyanazt kell gondolnia. Majd ők helyben kialakítanak egy másik alternatívát, amivel leváltható a Fidesz. Annak nyilván nem örülnék, ha beállnának Horváth Csaba és Tóth Csaba mögé.

És ha a volt LMP-s Várnai Lászlót, a Civilzugló Egyesület képviselőjét támogatnák?

Annak örülnék. Ott úgy tudom, személyes konfliktusok is akadályozzák ezt. De ezt majd a zuglói szervezet eldönti.

A VII. kerületben, ahol ön önkormányzati képviselő, a DK-s Niedermüller Pétert nevezték meg a megállapodott pártok ellenzéki polgármesterjelöltként. El tud képzelni olyan helyzetet, hogy beálljon mögé, és támogassa Niedermüllert?

Kizárt. Kilenc éve vagyok erzsébetvárosi önkormányzati képviselő, ismernek az emberek, beágyazott vagyok, ott lakom a kerületben, markánsan kiálltam több ügyben, például a Városliget ügyében a lakókért, illetve a kerületi pártok közül az MSZP, a Jobbik és nyilván az LMP is engem támogat. Niedermüller Pétert senki nem támogatja. Néhány hónapja beköltözött a kerületbe, de ettől még semmi önkormányzati tapasztalata nem lett, és a kerület életében sem vett részt.

Ebből is látszik, hogy az óbaloldal még mindig azt gondolja, hogy ő majd felülről megmondja, hogy ki legyen a kerületi jelölt. Azt, hogy a helyi lakosság, illetve az ott működő pártszervezetek mit gondolnak, nem érdekli őket, csak az, hogy pozícióban tartsák a jelöltjeiket.

Niedermüller eddig EP-képviselő volt, de most Dobrev Klára megy ki helyette, így neki is kellett adni valamit. De az nonszensz, hogy ezért ő legyen a VII. kerületi közös polgármesterjelölt.

De ugyanez elmondható Tüttő Katáról, Horváth Csabáról vagy Élő Norbertről is, akiknek semmi közük nincsen a kerülethez, ahol a polgármesterségért indulnak. És így akar együttműködni velünk az óbaloldal.

Az előbb azt mondta, hogy a helyi MSZP is önt támogatja.

Igen. Erről nincsen semmilyen papírom, de én úgy tudom, engem támogatnak.

Ez azért érdekes, mert ők korábban Hunvald Györgyöt szerették volna polgármesterjelöltnek.

Őt a helyi MSZP megválasztotta kerületi vezetőnek, és az első ötletük valóban ez volt. De miután a helyi Jobbik, Momentum és LMP is egyértelművé tette, hogy Hunvald Györgyöt nem fogják támogatni,

Hunvald György nekem azt mondta: hajlandó elfogadni, hogy nem lehet itt polgármesterjelölt.

Mi a rosszabb, ha Hunvald György áll az ember mögött, vagy ha Gyurcsány Ferenc?

Nem Hunvald személyére kell kihegyezni a dolgot. A helyi MSZP is felnőtt emberekből áll: nem hiszem, hogy azért támogatnak engem, mert Hunvald György azt mondta nekik – nem tudom, hogy történt-e ilyen –, hanem mert maguktól így döntöttek.

Arra, hogy önt idézve az óbaloldal felülről akarja megmondani, hogy kik legyenek a jelöltek, megoldást jelenthetne az a Molnár Zsolt által felvetett javaslat, hogy a főpolgármesteri előválasztással egy időben tartsanak kerületi polgármesteri előválasztásokat is. Ebben benne lennének?

Erről nincs döntés. Ennek személy szerint egy akadályát látom: az óbaloldali jelöltek egy részével nem vagyunk hajlandóak még csak előválasztáson se részt venni. Gondolok itt azokra, akiket az előbb említettem, Horváth Csabától Niedermüller Péterig.

Félnek, hogy ők nyernének?

Nem. A VII. kerületben például biztos, hogy én nyernék. De ha egy ilyen előválasztáson esetleg Horváth Csaba vagy Tüttő Kata nyerne, attól mi még nem támogatnánk őket. De abban partnerek vagyunk, hogy megnevezzük azokat az embereket, akiket semmiképpen nem támogatnánk, és akikkel így fölösleges előválasztást lebonyolítani. Ha nem őket akarják indítani, mi is nyitottak vagyunk a kerületi szintű előválasztásra.

De nem minden fekete vagy fehér. Ha nyerne Tüttő Kata vagy Horváth Csaba egy ilyen előválasztáson, az nem feltétlen jelentené azt, hogy az LMP-nek értük kampányolni is kell. Meg lehet ezt úgy is oldani, hogy a polgármesteri kampányból kivonulnak, nem indítanak ellenjelöltet, és az önkormányzati képviselőjelöltjeik kampányára összpontosítanak.

Ez önmagában logikus gondolat. De mi elmondtuk, hogy csak akkor fogunk együttműködni, ha helyben az embereink mindenben megegyeztek a többi párttal, így a polgármesterjelölt személyéről is. És az meg lehetetlen, hogy a LMP-s helyi szervezet mondjuk Élő Norbertet támogassa. Így az ilyen kerületekben nem tud létrejönni az együttműködés.

Még a tárgyalásokra visszatérve: az elmondása alapján úgy tűnik, mintha műfaját tekintve ez nem tárgyalás, hanem egyfajta agóra lenne, ahova mindenki elmehet, jól elmondhatja a véleményét, majd egyszerűen hazamegy.

Ez nem igaz. Ezek a tárgyalások egyáltalán nem következmény nélküliek. A probléma, hogy

az óbaloldal azt csinálja, amit a tavalyi választás előtt is: elfoglalja a teljes ellenzéki térfelet.

Ahogy 2018-ra fordulva a DK és az MSZP mind a 106 egyéni választókerületet elosztotta egymás között, úgy most is ezt teszik a kerületek szintjén.

Két kerületben még nem neveztek meg polgármesterjelöltet.

Az nevetséges. Abból az egyik az a soroksári körzet, ahol minden ellenzéki párt gyenge. Azért dobálják azt a kerületet egymásnak, mintha forró tégla lenne, mert ott senki sem tud erős jelöltet állítani. Továbbá az óbaloldal nem hajlandó tudomásul venni, hogy a tavalyi választáson a DK és az MSZP a szavazatok huszonhét százalékát kapta meg, a Momentum hatot, míg a Jobbik tizenhármat, az LMP meg tizenegyet. Az utóbbi kettő összeadva huszonnégy százalék, az utóbbi három pedig már több, mint az MSZP és a DK eredménye.

Ez alapján az LMP-nek és a Jobbiknak is járna négy-öt polgármesterjelölti hely. És az óbaloldal mégis úgy tesz, mintha ő lenne az ellenzék vezető ereje, és ő diktálhatna.

Így nehéz azért tárgyalni, és nehéz értelmezni, hogy az óbaloldal (ami alatt most már sajnos a Momentumot is kell érteni) huszonegy kerületet akar magának, és nekünk a Jobbikkal meg kettőt hagyna.

Az ön szóhasználata szerinti óbaloldal erre azt mondja, hogy egy önkormányzati választáson nem pártokra, hanem személyekre szavaznak az emberek, így hibás a tavalyi országgyűlési eredményekből kiindulni.

Hanem a saját maguk által megrendelt közvélemény-kutatásokból kéne kiindulni, amiket lobogtatnak a tárgyalásokon. Ez is nevetséges. Ha valóban így gondolnák, akkor nem neveznének meg elfogadhatatlan, nem beágyazott jelölteket.

A tárgyalásokon nem osztják meg önökkel ezeknek a közvélemény-kutatásoknak a módszertanát?

Nem, csak az eredményt. Sem a módszertant, sem a kérdéssort nem láthattuk, és azt sem árulták el, hogy ezeket a kutatásokat ők rendelték-e meg.

Ilyen az, amikor hülyének nézik az embert. Így én biztos nem leszek partner abban, hogy öt évre meghatározzuk a kerületek jövőjét.

Az utolsó objektív mérőszám a 2018. április 8-i eredmény. Május 26-án lesz még egy, és ebből a két mérőszámból lehet majd kiindulni a későbbiekben.

Molnár Zsolt szerint a legnagyobb különbség az LMP és őközöttük, hogy az LMP el akarja húzni a tárgyalási folyamatot, míg az MSZP okult a korábbi választásokból, és időben le akarják zárni a tárgyalásokat, hogy az őszi szezonra ráfordulva már csak a közös kampánnyal kelljen foglalkozni.

Az LMP nem akarja elhúzni a tárgyalásokat, hanem – ahogy mondtam is korábban – van egy döntéshozatali rendünk, ami időigényes. A másik, hogy nekem mondjuk nem kell már most elkezdenem kampányolni, mert a kilenc éves önkormányzati képviselőségemnek köszönhetően be vagyok ágyazva a VII. kerületben.

De az ön személyes példáját nem lehet ráhúzni mind a huszonhárom kerületre.

Nem, de a többi lehetséges LMP-s polgármesterjelölt is régóta részt vesz a helyi közéletben, őket sem ismeretlenül kell felépíteni. Értem, hogy Molnár Zsolt ezt mondja, de mondjuk Niedermüller Pétert megnevezték mint polgármesterjelöltet lassan egy hónapja, és azóta csinált bármit is? Beszélt a lakókkal? Szó sincs róla.

Lehet, csak várnak arra, hogy önökkel is megegyezzenek, és úgy tudjanak közös kampányba kezdeni.

Igen, de úgy várnak erre, hogy mi megelégedjünk az odadobott konccal. Az, hogy ők április elején kiálltak a maguk jelöltjeivel, csak kis részben szól arról, hogy legyen idő felkészülni a kampányra és a jelöltek felépítésére. Ennek semmi jele nincsen hetek óta. Ez nagyobb részben arról szól, hogy lenyomják a torkunkon a saját álláspontjukat.

Van olyan kormánypárti politikus, akit annak ellenére, hogy nem egy oldalon vannak, hogy nem értenek egyet a világ dolgaiban, mégis tisztel, becsül?

Azért nincsen, mert ezek a politikusok elfogadják a 2010 óta működő rendszert. Lehet, hogy magánemberként nem értenek egyet mindennel, de mégis minden előterjesztést megszavaznak.

Más ellenzéki pártokban sincs ilyen ember?

Nincsen. Mindenkinél van valami, ami számomra elfogadhatatlan.

Reflektálva az egész interjúra: nem lenne értelme most az egyszer nagyvonalúnak lenni, és engedni bizonyos kérdésekben annak érdekében, hogy legyen végre legalább egy választás, ami után az ellenzék nem egymást kezdi el hibáztatni mindenért?

Mi ezt úgy éljük meg, hogy

az óbaloldal hibáztat másokat annak érdekében, hogy a Fideszt hatalmon tartsa. Így nincs lehetőség nagyvonalúnak lenni.

Amikor azt látjuk, hogy az óbaloldal pártjai is a NER részei, és az az érdekük, hogy nehogy meggyökeresedjen egy olyan ellenzéki párt, ami le tudná váltani a Fideszt, akkor nem lehet nagyvonalúnak lenni. Nekünk azt kéne elérnünk, hogy a Fideszt úgy lehessen leváltani, hogy közben az óbaloldali pártok ne erősödjenek meg. Ez pedig a szinte lehetetlen kategória.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek