Orbán Viktor jobb kommunista, mint Gyurcsány Ferenc

Szerző: Fekő Ádám
2019.05.01. 15:07

Elmentünk a Munkáspárt május 1-i felvonulására, hogy megnézzük, hogy áll ma a munkásosztály maradéka. Thürmer Gyula alternatív univerzuma továbbra is nagyszerű kikapcsolódás, de azért enni jobban szeretek.

Orbán Viktor jobb kommunista, mint Gyurcsány Ferenc

Ha már nem is olyan régen volt szerencsém megnézni egy letűnt kor vicces figuráit jobbról, úgy éreztem, helyre kell billentenem az erőt május elsején balról is, amikor kitaláltam, elnézek a Munkáspárt vonulására és bulijára. Ők ugyebár kommunisták, Thürmer Gyula pedig a kommunizmus élő és elpuszíthatatlan szobra. Mármint azé a kommunizmusé, aminek a legalapvetőbb eleme a baráti kör feltétel nélküli kiszolgálása: Thürmer már évek óta talán maga sem érti, hogy él meg egy százalék alatti pártjából úgy, hogy mostanra már a kommunista üzenete az égvilágon semmiben nem tér el a Fideszétől. Vagyis egyetlen apróságban eltér:

ameddig a kormánypárt a rá nehezedő hatalom miatt csak finomkodik az EU-val, addig a Munkáspárt ki is meri mondani, hogy lépjünk ki az egész EU-ból és NATO-ból, mert csak zavarnak a dolgokban.

A majálisra való gyülekezés annyira nem meglepő módon nem robbantotta fel a várost, de hát amióta nincs lehetőség vallatásra és családtagok kínzására, nem olyan hatékony a tömegek mozgatásában a Munkáspárt. Azért azt ki lehetett szúrni, hogy közeledik a nagy pillanat, ugyanis pár fiatal vörös lufikkal adott ki finghangokat az Andrássyn. 

THÜRMER GYULA PÁRTELNÖK MAGYARÁZ

A Kodály köröndön összegyűlt társaság ideológiája elég ködös, de életkorilag homogén: pár kivételtől eltekintve nyugdíjasokról van szó, akik valamiért nem örülnek neki, hogy már 31 éve van McDonald’s is az országban. Egy nagyon kedves hölgytag oda is jött hozzám köszönni és megjegyezni, milyen jó itt fiatalt is látni. Annyira örült nekem, hogy nem is vallottam be, hogy csak küldve lettem, én ezzel a kegyes hazugsággal segítettem kicsit a munkásosztály maradékán. 

„Ameddig én itt vagyok, addig tudni fogja a világ, hogy jobb élet volt itt régen” – mondta egy jól láthatóan már évek óta apátiában élő bácsi, hogy aztán elsétáljon gyorsan, egy másik viszont lelkesen mesélt a világ dolgairól. „Öregszünk sajnos, és egyre kevesebben vagyunk. Ez a kapitalista világ csak olyan fiatalokat termel ki, akiknek csak a pénz a fontos” – szomorkodott egy a maga negyvenes éveivel bőven a fiatalabbak közé tartozó párttag.

Az viszont kiderült, hogy nem teljesen légbőlkapott dolog Magyarország aktuális miniszterelnökét Kádár Jánoshoz hasonlítani, legalábbis a Munkáspárt-elnök Thürmer Gyula engedékenysége Orbán Viktorral szemben tökéletesen átragadt arra a nagyjából száz főre, aki menetelt egy kicsit a munkásokért: „Orbán nem buta gyerek, ezt a főnök mondta! Kiűzte a baloldalról a baloldalt, és milyen jól tette, ez az MSZP meg ezek nem baloldal, programjuk sincs” – magyarázta egy lelkes párttag, úgyhogy fel is tettem a legfontosabb kérdést:

„Akkor Orbán Viktor jobb kommunista, mint Gyurcsány Ferenc?”

A válasz kis gondolkodás után egy nagy igen volt, hiszen Orbán kint tartja a migránsokat, ráadásul nagyon jó irány, hogy összebarátkozunk az oroszokkal. Az viszont kiderült, hogy miért kéne kilépni a NATO-ból: „Hát miért lennénk benne? Nagyon sok pénzünbe kerül, miközben most akarják megtámadni Oroszországot, akikkel békülnünk kellene inkább” – mondta egy NATO-ellenes táblát tartó néni, aki azért megjegyezte, hogy Orbán sem tökéletes, hiszen kizsigereli a munkásokat.

Sajnos az érdekes beszélgetést megszakította a már említett főnök, Thürmer Gyula, akin annyira látszik a TRX-ezés, hogy a maga 66 évéből simán letagadhatna úgy tizenötöt. Ráadásul két beszéde is volt: egyet a Kodályon mondott el, egyet pedig a menet végén a városligeti majálison. Thürmer soha nem a logikailag kifogástalan beszédeiről volt híres, de azzal azért magához képest is nagyot dobott, amikor azt kifogásolta, hogy a gazdagok nem hagyják, hogy nekik is Mercedesük legyen, miközben az egész menet a Munkáspárt Mercije mögött zajlott le, amiből bömböltek a pitypang kinyílásáról szóló munkásindulók. Nem, ez nem a fideszes pitypang, ez még a kommunista pitypang, és a kettő nem ugyanaz!

NEM TŐKÉSMERCI, MUNKÁSMERCI!

Szóval Thürmer szerint a baloldal most nagyon trendi a világban, és ez látszik a menetbe még be nem állt, de azért mellettük elhaladva kedvesen integetők számából is. Valami fura szemüvege lehet az elnöknek, mert ő nem pár álldogáló nyugdíjast látott maga előtt a füvön, hanem egy nemzeti baloldali, mellesleg ellenzéki pártot,

ami ellenzékisége jegyében azért nagyon örül például, amiért Orbán Viktor rendbe tette a várat, és felépítette végre a Puskás Ferenc Stadiont,

miközben szerinte az nem baloldali, aki patkánynak nevezi az ellenfelét, az sem, aki összefog a Jobbikkal, az pedig pláne nem, aki az Európai Egyesült Államok olvasztótégelyébe lökné az országot. 

Az pedig talán a legkevésbé baloldali, aki európai ügyészséggel tetetné rendet az országot, hiszen magunknak kell megoldani:

Thürmer szerint a törökök, a németek és az oroszok behívása is csak rosszul sült el, szóval ne hívjunk be most már senkit.

A fura szemüveg nem csak ebben nyilvánult meg, hanem abban is, hogy Thürmer lelkesen üdvözölte a hozzájuk ezúttal csatlakozó szakszervezeteket is annak ellenére, hogy a valóban kint lévő szakszervezetek amúgy egyáltalán nem a Munkáspárt miatt voltak ott a környéken, és egyáltalán nem közösködtek a párttal sem a majálisban, sem a menetben.

HÁBORÚ, NYOMOR

Visszatérve az ellenzékiségre: Thürmerék nagyon úgy tűnik, tényleg megpróbálnának indítani egy budapesti főpolgármester-jelöltet is majd ősszel, és óriási szerencsére az EP-választásokon is indulnak, természetesen külön mindenkitől: „Ezek nem arra valók, hogy az április 8-án vesztes pártok kompenzáljanak” – jelentette ki egyértelműen. 

És még meg is indulhatott a menet a hangsúlyozottan nem tőkés Mercedes mögött, és ezzel átváltott a nagy felvonulás valami soha véget nem érő lassított filmbe. Az egy dolog, hogy a Kodály köröndtől amúgy sem olyan rövid idő eljutni a Városligetbe, de a Munkáspárt annyira vigyázott a még velünk lévő tagjai egészségére, hogy a hagyományosan lassú turistacsoportok is rendre beelőzték a munkásmenetet. Még csak a Bajza utcánál jártunk, amikor rájöttem, hogy ez az egész menet valójában jobban kizsigereli szegényeket, mint bármelyik nagytőkés: nem elég, hogy nem halad, de még a kiváló hangulatú munkásindulókat is megszakították a párt üzeneteivel. 

Ezek az üzenetek annyira jók és örönyérvényűek, hogy inkább csak kommentár nélkül sorolom fel őket:

+ Kiegyezést a világban

+ Állítsuk meg a bevándorlást

+ Senki jövedelme se lehessen több a minimálbér tízszeresénél

+ A mainál kétszer többet költsünk egészségügyre

+ Itthon termeljünk meg mindent, amit csak meg lehet

+ Járható utakat

+ Több kulturális lehetőséget

Ezek főleg azért jók, mert tényleg elég volt őket egyszer felvenni, és húsz év múlva is pont olyan aktuálisak lesznek, mint ma. Elsőre persze vicces volt hallani, de amikor már sokadjára ment le a hangszóróból még néhány minimálbéres követelés mellett, csak arra tudtam gondolni, hogy de király kis év is volt 1989.

A sétálgatásban egyedül egy ázsiai turista dobott fel, aki megkérdezte, kik ezek. Én mondtam, hogy hát ezek itt kommunisták, nagyjából ők az utolsók az országban, amire érkezett is a gyors válasz:

„Nálunk még van egy csomó.”

Ekkor gondoltam bele, hogy tulajdonképpen nálunk is, de ahogy manapság a nácikat sem lehet olyan igazán lazán lenácizni, úgy a kommunisták is jobban szeretik, ha kereszténydemokratának, hazafinak vagy ilyesminek hívják őket. 

A gondolatmenet végére meg is érkeztünk az elvtársakkal a Városligetbe, és itt meg is érkezett a sokk: az egy dolog, hogy Munkáspárt-jelvényt sem lehetett kapni, de büfé sem volt a sör-virslihez. Ez volt a fő oka annak, hogy bármennyire is érdekelt volna Thürmer teljes második beszéde, inkább elindultam a Munkáspárttól a Demokratikus Koalíció környékére a Városligetben.

Nem mintha annyira közelednék Gyurcsány Ferenc kapitalizmusához, de azért abban legalább enni lehet.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek