+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. április 29. hétfő, 15:34
Ha egy film csak és kizárólag a váratlan fordulatoktól lesz jó, akkor azzal a filmmel már rég probléma van. A spoilerektől való rettegés olyan jelenséggé vált, ami maga alá temeti még az értelmes kommunikációt is.

A Bosszúállók-sztori lezárásával a legvisszafogottabb vélemények szerint is egy korszak zárult le a filmtörténelemben: elkészült az a megafilm, amit nagyjából húsz előzmény épített fel néha teljesen, néha kevésbé következetesen. Egyszerre kapjuk meg az összes marveles szuperhőst és megállíthatatlan szupergonoszt, hogy aztán valami őrült nagy csinadrattával rendet tegyenek az univerzumban. 

 

Hogy a nagy költségvetéssel dolgozó mozik kvázi sorozattá alakításán és az eredeti ötleteken alapuló forgatókönyvek teljes lemészárlásán kívül hozott-e bármi filmművészeti értéket ez a korszak, az még tárgyalás kérdése, de a popkultúrát alapjaiban változtatta meg ez az időszak.

 

Megjelent a spoilerek elleni háború, ami a Bosszúállók: Végjátékkal olyan beteges szintre fejlődött, ami lassan maga alá temeti a klasszikus moziélményt, ráadásul a film- illetve sorozatkészítést is gúzsba köti kicsit.

 

Ahogy arra a Vox cikke is rámutatott, nagyjánól a Bruce Willis-féle Hatodik érzék környékére tehető annak a kezdete, amikor a film legfontosabb része nem a koherens történetmesélés, vagy az érdekes téma lett, hanem egy teljesen váratlan fordulat. M. Night Shyamalan 1999-ben egészen katartikus élményt okozott a nézőknek mindössze azzal, hogy a film végső befejezésére az égvilágon semmi nem utal annak, aki először látja az egészet, másodszorra pedig azért érdemes megnézni, mert a végső csavar ismeretében lehet figyelni a számtalan elrejtett utalást. 

 

A filmről való kommunikációt viszont teljesen megváltoztatta: el lehetett mesélni az alapsztorit a gyerekként halottakat látó srácról, de az ajánló lényegi része mégis az, hogy „a végén beszarsz.”

 

A recept annyira sikeres lett, hogy 2001-ben Nicole Kidmannel is forgattak egy remekül sikerült, de teljes egészében a Hatodik érzék csattanójára épülő filmet, de leginkább ennek köszönhetően születhetett meg a Hulla, hó, telizsák című akciófilm Ben Affleck főszereplésével, ahol teljesen nyakatekert csavarral próbálták eladhatóvá tenni az amúgy is rettentő béna darabot.

 

Ahogy Shyamalan zsenije is gyorsan kifulladt, úgy az egyszerűen meglepetésre épülő filmek is viszonylag gyorsan eltűntek, de a spoilerek jelentősége újra kiújult, amikor a tévésorozatok és az azoktól csak pénzügyi lehetőségben és gyakoriságban eltérő Marvel-filmek átvették a hatalmat a világ felett. Ez a jelenség csúcsosodott ki a már említett Bosszúállókkal, illetve a múlt héten az utolsó évadát nyomó Trónok harca-sorozattal. Felnőtt emberek konkrétan rettegni kezdtek tőle, hogy megtudnak valami fontos dolgot ebből az őrült filmből. A mozikba kerülés előtt már szolgáltatás is indult, amivel pénzért cserébe spoilert küldhetsz azoknak a barátaidnak, akiket meg akarsz szivatni. 

 

A spoilerektől való rettegés, illetve az ezzel kézben járó rajongói találgatás akkorára nőtt, hogy magát a filmipart is megváltoztatta: hirtelen eseménynnyé vált egy filmhez kapcsolódó trailer megjelenése, de ami még durvább, hogy

 

megjelentek a trailer teaserek, amik tulajdonképpen egy olyan előzetest hivatottak promotálni, ami már amúgy is arra hivatott, hogy promotáljon egy filmet.

 

Ezekben néha kiderülnek konkrét dolgok a várható történetből, néha viszont csak pár képkocka az egész.

 

A spoilerektől rettegő rajongók viszont ezekből imádnak konteókat gyártani. Tele van az internet akár félperces előzetesek tízperces videós elemzésével, ahol emberek gyakorlatialg konteókat szőnek arra, hogy melyik rész mire utalhat, ki kinek lehet az apja, ki térhet vissza a hamvaiból, satöbbi. Ezek ugyebár nem spoilerek, hiszen a konteók nagyrészéről a valóságról szőtt elméletekhez hasonlóan általában kiderül, hogy bődületesen nagy hülyeség volt, úgyhogy mindenki megnyugodhat.

 

A konteógyártás annyira fontos lett bizonyos műfajokban, hogy a már említett Trónok harca bevallottan annak is köszönheti mindent felülmúló népszerűségét, hogy a rajongók elkezdtek találgatni az interneten.

 

A probléma az, hogy nem csak a rajongóknak lett fontos, hogy meglepődjenek akár többször is egy filmen vagy sorozatrészen, hanem a készítők is áthelyezték a hangsúlyt arra, hogy a néző teljesen lehidaljon a nem várt fordulattól. A Bosszúállók: Végtelen háború már eleve azzal fejeződik be, hogy nagyon vesztésre állnak a jók, de a film alapjául szolgáló képregények ismeretében sem tudta megmondani senki, hogy fognak majd feltámadni. Márpedig fel fognak, hiszen valahogy sikerült még három órát leforgatni a sztoriból. 

 

Az állandó meglepni vágyás miatt viszont sokszor eltűnik a teljes egész saját íve, már ha volt neki egyáltalán, és sokszor valami nagyon elnyújtott hullámvasutat kapunk  a legvégső megoldásig.

 

Ez viszont a legtöbbeknek általában csak egyszer jó, a fordulatok ismeretében másodszorra már nem akkora buli.

 

És itt el is jutottunk a kognitív pszichológiával foglalkozó Vera Tobin, a Case Western Reserve University kutatójának megállapításához a spoilerekről. Röviden összefoglalva annyiról van szó, hogy a spoilerek csak a gyengén megírt történeteket teszik tönkre. Nyilván idegesítő, ha valaki elárul fontosabb csattanókat, de egyáltalán nem véletlen, hogy az úgynevezett jó filmeket többször is meg lehet nézni, legyen szó a Csupasz pisztolytól kezdve a Schindler listáján át egészen A víz érintéséig, de talán az sem véletlen, hogy az igaz történeteket elmesélő filmek is vonzók tudnak lenni annak ellenére is, hogy ezeket a történeteket már bárki megismerhette mozi előtt is. 

 

Értelemszerűen nem jó buli véletlenül megtudni valami meglepőnek szánt részt, de az a szenvedés sokkal idegesítőbb, amit például hangsúlyozottan spoilermentes filmkritika okoz.

 

Nem is beszélve azokról a beszélgetésekről, amiket valaki azért szakít meg, mert nem akar semmit megtudni az adott témáról előre.

 

Azt még senki nem látja, mikor vált vissza egészségesbe a kitalált történetek követése, de talán mindenki hozzá teheti a magáét azzal, ha kicsit leszakad az értelmetlen találgatásokról, a kiépített univerzum részleteinek boncolgatásáról, és kicsit elkezd csak úgy filmet nézni.

 

FOTÓ, SPOILER: Darth Vader, illetve Darth Vader fia, Luke Skywalker

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

New Yorkból nézve az évtized legfontosabb jelensége, hogy egyre több minden választ el minket egymástól, miközben a klímaválság ügye mégis nemzetközi tüntetéshullámot tudott kiváltani.

Elvileg Gyurcsány, majd a Pesti Srácok Youtube-csatornája letiltása miatt akár egy platformra is kerülhetnének, de a DK szóvivője eloszlatta a nagykoalíció reményét.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

Milanović elnöki beszédében az egységet hangsúlyozta, bár korábban Horvátország minden szomszédjával sikeresen összeveszett. Milyen elnök lesz?

Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobbközép pártok európai családjában.

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás