Mennyivel növeli a súlyos elhízás a korai halál esélyét?

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.29. 09:56

Súlyos mértékben nő meg a cukorbetegség és a szívelégtelenség kockázata is azoknál, akik elhíznak.

Mennyivel növeli a súlyos elhízás a korai halál esélyét?

Ötven százalékkal nő a korai elhalálozás esélye azoknál, akik súlyosan el vannak hízva – írja a BBC egy új tanulmányra hivatkozva, amely mintegy 2,8 millió brit egészségügyi adatainak bevonásával készült.

Azt, hogy ki mennyire elhízott, a testtömeg-index (BMI) kiszámításával állapították meg. Utóbbi azzal kapható meg, ha a kilogrammban vett testtömeget elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Míg az érték 18,5 és 25 közötti szám esetén normál testsúlyt jelez, 25 felett már túlsúlyt, 30 felett elhízást, míg 40 felett súlyos elhízottságot mutat.

A vizsgálat a 40-45 közötti BMI-vel rendelkező embereknél nemcsak a korai halálozás nagyobb veszélyét állapította meg, hanem azt is,

hogy háromszorosára nő a szívelégtelenség kockázata, tizenkétszeresére a kettes típusú diabéteszé, míg huszonkétszer valószínűbb lesz az alvási apnoé (alvás közbeni légzéskimaradás) kialakulása.

Utóbbi betegségek kockázata már a 35-40 közötti testtömeg-indexszel rendelkezőknél is megsokszorozódik: például kilencszer gyakoribb volt a kettes típusú diabétesz kockézata, míg az alvási apnoénak tizenkétszeres.

A tanulmány szerzője, Christiane Haase arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt harminc évben jelentősen megnőtt az elhízottak száma világszerte.

Míg ez 1975-ben csak 105 millió embert érintett, 2016-ban már 650 milliót.

FOTÓ: Flickr
 

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek