Vajon miért zavarja a szlovákokat a magyar himnusz? Körbekérdeztünk a DAC-meccsen!

2019.04.28. 09:45

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a sorsa a külföldi himnuszokat betiltó szlovák törvénynek, amelyet nyilvánvalóan a dunaszerdahelyi DAC magyar közönségének címeztek. A DAC-Slovan bajnoki meccsen szurkolók mondják el, miért zavarja szerintük a szlovákokat a magyar himnusz, és mennyit fizetnének azért, hogy elénekelhessék? De jobban focizik-e egy DAC-os magyar focista, ha hallja a meccs elején a himnuszt? Ezt is megkérdeztük Vida Mátétól. Videó!

Néhány hete fogadta el a szlovák parlament azt a törvényt, amely szerint bírsággal lehetne sújtani külföldi himnuszok eléneklését,  ha az adott országnak amúgy nincs jelen hivatalos delegációja. A parlamenti vitán az is kiderült, hogy a többségében magyarok lakta Dunaszerdahely focicsapatának, a DAC-nak a szurkolói zavarják leginkább a beterjesztőket. A törvényt a Híd-Most vegyespárt szavazataival fogadta el a parlament: ők utóbb visszakoztak, az államelnök pedig visszaküldte a parlamentnek a törvényt aláírást helyett. Így, ha másodszor a Híd-Most képviselői észnél lesznek, jó esély van rá, hogy nem lesz a törvényből semmi.

Így áll a dolog egyelőre, amikor szombaton megtartották a DAC és a pozsonyi Slovan rangadóját. Aki az eredményre kíváncsi, 1-0-ra nyert a DAC a tabellát vezető Slovannal szemben. 

Az Azonnali viszont arra volt kíváncsi:

mit szólnak a szurkolók a himnusztörvényhez, és ha netán mégis lesz belőle valami, mennyit áldoznának érte, hogy elénekelhessék?

Volt, aki szerint a szlovákokat az zavarja, hogy a magyarok többségben vannak Dunaszerdahely környékén, és volt, aki szerint az, hogy nem sikerült őket asszimilálni. A himnuszügyön kívül sokan sérelmezték azt is, hogy magyar zászlót eleve nem szabad bevinni a stadionba. Az egyik legelszántabb szurkoló sajnos nem szerepel a videóban, ő kamerán kívül azt mondta: nagyon szívesen elmondaná a véleményét, de betegszabadságon van épp, úgyhogy rosszul járna, ha felbukkanna a videóban.

És mit jelent a himnusz a focistáknak?

Vida Mátét, a DAC focistáját megkérdeztük, jobban focizik-e, ha eléneklik a szurkolók a meccs elején a himnuszt, és azt is elmondja, hogyan viszonyulnak ehhez szlovák csapattársai.

Minden kiderül a videóból!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek