Mégis mehetnek afrikaiak is futni a trieszti félmaratonra

Szerző: Techet Péter
2019.04.28. 17:33

Először megtiltották volna a szervezők afrikaiak részvételét a május ötödikei trieszti félmaratonon, aztán visszavonták a tiltakozások miatt a döntést. Most azt állítják: csak viccelni akartak. Azaz nem is: provokálni.

Mégis mehetnek afrikaiak is futni a trieszti félmaratonra

Május ötödikén van a hagyományos félmaraton az egykori osztrák kikötővárosban. Az idei előtt a rendezők azonban azt a mergdöbbentő bejelentést tették, hogy

sportetikai okokból (!) nem vehetnek részt feketék a futáson.

A kissé nyakatekert indokoklás arról szólt: így akarnak az ellen tiltakozni, hogy nagyon sokszor az európai futószövetségek „az európai és olasz futók kárára” afrikaiakat indítanak, de nem biztosítják nekik a megfelelő körülményeket, fizetést. Azaz a döntés egyszerre volt rasszista, és akart a feketék védelmében hatni.

Értelemszerűen óriási volt a felháborodás. Sokan a döntést összefüggésbe hozták azzal, hogy Triesztet 2017 óta ismét jobboldali (forzaitaliás) polgármester vezeti, a régiónak pedig legás vezetése van.

Az egész szombat a felháborodás jegyében telt, a balközép Demokrata Párt (PD) európai parlamenti képviselője, Isabella De Monta azt mondta, hogy a döntés „egy őrület legszélsőségesebb megnyilvánulása, amely megmutatja Trieszt valódi arcát”.

Szombat este robbant aztán az új hír:

az afrikaiak kitiltása csak egy provokáció volt, amivel a szervezők éppen a sportban meglévő rasszizmusra akarnák felhívni a figyelmet.

Fabio Carini, a félmaraton főszervezője azt mondta: a kissé félresiklott provokációval arra akarták felhívni a figyelmet, miként használja, zsákmányolja ki a sport világa az afrikai futókat, akik nagyon gyorsak, de embertelen körülmények között kell edzeniük.

Carini szavaiból nem derült ki azonban világosan, hogy ha nincs ekkora felháborodás, tényleg kizárták volna-e az afrikaiakat, vagy eleve betervezték a döntés kevesebb mint huszonnégy óra alatt megtörtént visszavonását.

Carini tehát azt hangsúlyozta: jöhet mindenki, tessék jelentkezni. Még lehet nevezni huszonöt euróért. Már most ezernégyszáz körül van a jelentkezők száma, akik negyven országból érkeznek.

A trieszti félmaraton május ötödikén lesz: a Trieszt mögötti Karszt-hegységből indul, onnan a tengerparton a Miramare-kastély mellett a Piazza dell'Unità d'Italiáig, azaz a város főteréig tart (a teret Triesztben csak Piazza dell'Unità-nak, azaz az Olaszország nélkül értett Egység terének hívják).

FOTÓ: truesterunningfestical.com

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek