Erdoğan az elvesztett nagyvárosok ellenére is sikeres választásokat emleget

Szerző: Fekő Ádám
2019.04.28. 09:55

Összességében a szavazatoknak több, mint a felét szerezte meg pártja a márciusi önkormányzati választásokon, úgyhogy még Isztambul elvesztése is belefér.

Erdoğan az elvesztett nagyvárosok ellenére is sikeres választásokat emleget

Bár hetekig nem akarta elfogadni Recep Tayyip Erdoğan, illetve a mögötte álló Igazság és Fejlődés Pártja, hogy hajszállal még Isztambult is elvesztették a főváros Ankara mellett, az elnök, most elmondott beszédében egyértelmű sikernek ítélte a március 31-i török önkormányzati választások eredményeit – írja a Daily Sabah.

„Minden választás egy vizsga, lehetőség küzdelemre és önértékelésre. A március 31-i választásokon jelentős sikereket értünk el”

– mondta a török elnök Ankarában pártja ankarai gyűlésén. 

Bár Erdoğan kiemelte, hogy sajnálatos módon az AKP elvesztett három nagyvárost, tizenkét tartományt, 161 kerületet és 89 települést, összességében még így is a szavazatok 54,2 százalékát szerezték meg az ő emberei az ellenzékkel szemben. 

Az elnök számára ettől függetlenül láthatóan fájó pont Isztambul, hiszen ő maga is ennek a városnak a polgármestereként indította el nagypolitikai karrierjét.

Bár az AKP tényleg nem vesztett annyira nagyot, mint amennyire szenzációsnak tűnik a nagyvárosok elvesztése, az ellene ezeken a helyeken győző Köztársasági Párt szintén győzelemként könyvelheti el, hogy a török gazdaság központjaiban tudott odaszúrni a mostanra gyakorlatilag teljhatalmúvá vált elnöknek. 

A választások kormánypárti részről valamivel gyengébb eredményei főleg a líra súlyos leértékelődésének köszönhetők: a gazdaság visszaesése miatt a bizonytalan szavazók jó része fordult az AKP ellen. Ezek a vereségek azért is fájók, mert az elnök nagyon keményen beleállt a kampányba, az ellenzéket rendszeresen terroristának bélyegezve, esetleg videókat mutogatva az új-zélandi terrortámadásról úgy, mintha a törökökre is ez várna, ha nem a nacionalista Erdoğan köreire szavaznak. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek