Egyre jobban szeretnének függetlenedni a skótok

Szerző: Fekő Ádám
2019.04.28. 08:37

Természetesen a brexit áll a háttérben, mivel a szavazáson a skótok többsége maradt volna. Akár 2021 előtt is jöhet egy újabb függetlenségi népszavazás.

Egyre jobban szeretnének függetlenedni a skótok

Egy dolognak már biztosan jó volt a brexit: a skót függetlenedési törekvéseknek. A YouGov adatai szerint 2015 óta anem szerettek volna ennyire  kiszakadni a skótok Nagy-Britanniából, most a felmérésben résztvevők 49 százaléka azt mondta, lépni kéne.

A növekedés a brexitnek köszönhető: amíg Nagy-Britannia minimális többsége arra szavazott, lépjen ki országuk az Európai Unióból, Skócia területén sima többségben voltak a maradni akarók szavazatai. Ez már csak ilyen maradós ország, ugyanis 2014-ben Skócia népszavazáson mondta ki 55 százalékkal, hogy nem akar elszakadni a britektől, de akkor még a kanyarban sem volt a 2016-os brexit-népszavazás. 

Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon szerint a mostani helyzet indokolttá teszi, hogy 2021 előtt tartsanak újabb függetlenségi népszavazást abban az esetben, ha a brit kormánynak valahogy tényleg sikerül kiléptetnie magát.

„Ez lehetőség lenne számunkra elkerülni a legsúlyosabb sérülést, amit a brexit okozhat”

- mondta Sturgeon. 

Bár az ország majdnem fele szakítana a britekkel, 45 százalékuk szerint nem kellene a következő öt évben újabb függetlenségi népszavazást tartani, és csak 42 százalékuk gondolja ezt a helyes megoldásnak.

A brexitet (vagyis a mi szavaink szerint brilépést) gyakorlatilag határozatlan időre tette eltolhatóvá az Európai Unió, mivel Theresa May nagy nehezen összealkudott kilépési csomagját a brit parlament a sokadik nekifutásra is egységesen utasította el. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek