Nem indul ellenzéki párt az afrikai demokrácia mintaképének választásán

Szerző: Fekő Ádám
2019.04.28. 19:30

Az új választási törvények miatt olyan sok pénzt kéne befizetni a listaállításhoz, hogy csak két az elnökhöz hűséges pártra lehet szavazni ma Beninben.

Nem indul ellenzéki párt az afrikai demokrácia mintaképének választásán

Ma tartanak választásokat Közép-Afrika térképen egyik nehezen észrevehető országában, Beninben. A kontinens viszonyait ismerve talán annyira nem is meglepő, hogy ellenzéki párt nem szerepel a szavazólapon: az elnöki köztársaságaban csak két olyan párt kapott lehetőséget indulni, amik ugyanúgy lojálisan Patrice Talon elnökhöz – írja a BBC.

A hatóságok viszont különleges módszerrel érték el, hogy csak ez a két párt maradjon:

az új választási törvények szerint ha egy párt szeretne bejutni a 83 férőhelyes parlamentbe, be kell fizetnie 122,5 millió forintot nyi frankot, ugyanis ennyibe kerül a listaállítás. 

A lépés azért is megdöbbentő, mert Benin a régió egyik legstabilabb demokráciájának számított eddig, még azt a rekordot is ők tartják, hogy 1996-ban náluk váltott először szabadon választott vezető egy másik szabadon választott vezetőt. 

Ehhez képest jelenleg korlátozva van ott az internet, és több üzenetküldő alkalmazás is teljesen le van tiltva, több békés tüntetést pedig erőszakkal vertek szét, a tüntetők egy részét pedig őrizetbe vették. Múlt héten két korábbi elnök, Nicéphore Soglo és Thomas Boni Yayi is könnygázt kapott, miután az új törvények bejelentésére be nem jelentett tüntetést szerveztek Cotonouban. 

A pamutkirálynak nevezett Talon öt éve irányítja Benint. Bár piaci reformokat ígért a politika előtt is komoly vagyont felhalmozott üzletember, ezekből kevés valósult meg. Az új választási törvényt saját bevallása szerint azért hozták meg, hogy Benin sokszáz pártját két jól külön elkülöníthető blokkba rázza össze. A legtöbben azt várták, hogy a választásokat is eltolják annak érdekében, hogy a pártoknak legyen esélyük kezdeni valamit az új helyzettel,

de Talon azt állítja, nincs hatalma tologatni az időpontot.

Öt évvel ezelőtt húsz párt indult a benini parlamenti választásokon.

FOTÓ: Patrice Talon / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek