Belháború az ALDE-ban: Verhofstadtot hazugozzák a románok

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.26. 08:45

A liberális vezető szerint elindult a román ALDE kizárása a pártcsaládból.

Belháború az ALDE-ban: Verhofstadtot hazugozzák a románok

Kiújult a balhé az európai és a román ALDE között: Guy Verhofstadt, a pártcsalád parlamenti frakcióvezetője ugyanis kitweetelte, hogy azt várja, pártja hivatalosan is végezze el az április elején hozott döntését, miszerint kizárják a román tagpárot.

A román ALDE azonban durvát válaszolt, mondván, Guy Verhofstadt hazudik, és egyáltalán nem volt ilyen döntés pártjuk kizárását illetően.

„Sajnos a romániai helyzet súlyosbodott, Az ALDE-frakció április elején úgy döntött, hogy kizárja a romániai ALDE-t a pártcsaládból. Azt várom, hogy a pártcsalád hivatalosan is indítsa el a procedúrát, hogy ez mihamarabb megtörténjen” – írta csütörtök este Verhofstadt a Twitterre.

Sadly, the situation in Romania keeps regressing. The @ALDEGroup decided in early April to exclude ALDE Romania. We expect the @ALDEParty to follow this decision and formally expel them from our movement, as soon as possible. https://t.co/UNo6qE1tTu

— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) 2019. április 25.

A politikus minden bizonnyal arra gondolt a helyzet súlyosbodását illetően, hogy két nappal ezelőtt a román parlament alsóháza döntő házként megszavazta a büntetőtörvénykönyv és büntetőljárási törvénykönyv módosítását, ezzel pedig a korrupciónak kedveznek a kritikusok szerint.

Olyanokat szavaztak meg, hogy például enyhébb lesz a büntetése a hivatali visszaélésnek, a szolgálati hanyagság nem lesz bűncselekmény, és csökkennek az elévülési idők is.

A román ALDE a legutóbbi választások óta kormánykoalícióban van a nagyobb Szociáldemokrata Párttal (PSD), és végig részt vett az új törvények kidolgozásában is, amelyek sokak szerint a PSD elnökének, a korrupció miatt már elítélt, de újabb eljárásban érintett Liviu Dragneának jönnek jól.

„Verhofstadt hazudik, az ALDE-frakció nem döntött ilyet, és sosem merült fel benne a kizárásunk sem. Verhofstadt ambíciói, hogy vezető pozíciót szerezzen az EU-ban, nem jogosítják fel efféle hazugságokra”

– írták Verhofstadt tweetje után rögtön a románok.

Verhofstadt korábban is kritizálta a mostani román kormány intézkedéseit, áprilisban azt mondta, amennyiben a román ALDE megfogadja a Velencei Bizottság ajánlásait az igazságügyi törvények kapcsán, szívesen látott tagja maradhat a pártcsaládnak, amennyiben nem, annyiban búcsúra kerül sor.

Akkor Călin-Popescu Tăriceanu, a román szenátus és a román ALDE elnöke azt nyilatkozta: „Verhofstadt úr nagyon jól tudja, hogy amint ilyen kijelentéseket tesz, illene azt tényekkel is alátámasztani”.

Ez volt amúgy a román kormánykoalíció hivatalos álláspontja mindvégig: kérték, hogy

a kritikusok mutassanak rá, konkrétan mivel van problémájuk.

Korábban ugyanis nemcsak az Európai Parlament (mínusz fideszesek) marasztalta el a román kormánypártokat, hanem az Európai Bizottság is, és a PSD-vel is befagyasztotta a kapcsolatát európai pártcsaládja, a PES.

FOTÓ: Wikipedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek