Patkányozás-gate: a Momentum szerint le kéne mondania Bangónénak, a Párbeszéd szerint nem

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.26. 18:14

A Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós azt mondta az Azonnalinak: jót tenne az ellenzék hitelességének, ha az MSZP-s Bangóné felelősséget vállalna a patkányozós kijelentése miatt, a szocialistákkal szövetséges Párbeszéd képviselője, Tordai Bence szerint viszont elég a bocsánatkérés, és Budapest elpatkányosítása tényleg patkányság.

Patkányozás-gate: a Momentum szerint le kéne mondania Bangónénak, a Párbeszéd szerint nem

„Természetesen Bangóné Borbély Ildikó nem akart senkit se megsérteni, legalábbis fideszes szavazókat biztosan nem” – mondta Tordai Bence, a szocialistákkal szövetséges Párbeszéd országgyűlési képviselője az Azonnali kérdésére. Tordait azzal kapcsolatban kerestük, hogy az MSZP-s Bangóné csütörtökön az ATV-ben a kérdésre, hogy mitől nő folyamatosan a Fidesz szavazótábora, arról kezdett beszélni, „csak hogy egy mondatot mondjak, ha már szókimondó vagyok: sok a patkány Magyarországon, ha már a patkánytéma felhozódott itt Budapesten”.

Bangóné ezzel kapcsolatban azt mondta az Azonnalinak, hogy kiforgatták a szavait, nem patkányozta le a fideszeseket, és még csak szerencsétlen sem volt a megjegyzése, „de ha valaki magára veszi, azzal sem tudok mit csinálni”. Ehhez képest nem sokkal később már azt írta ki közösségi oldalára: ha valaki ennek ellenére is megbántódott, akkor bocsánatot kér.

Budapestet elpatkányosítani? Patkányság!

Tordai Bence, aki az MSZP-vel szövetséges Párbeszéd színeiben parlamenti képviselő, az Azonnalinak az üggyel kapcsolatban azt mondta: „olyan azért megesik, hogy egy politikus nem arra a kérdésre válaszol, amit feltettek neki, hanem egy másik témát hoz be”. Felvetésünkre, hogy Bangóné nemcsak utólagosan magyarázkodott-e, úgy reagált: „nem látunk bele egymás fejébe”, a patkányhelyzetet illetően Tarlós István főpolgármester is elismeri, hogy igaza van azoknak, akik az állatok elszaporodásáról beszélnek.

„Ha valaki azt gondolja, hogy a patkányirtásra szánt pénzek ellopása – és ezen keresztül Budapest elpatkányosítása – patkányság, azzal tulajdonképpen nehéz lenne vitatkozni. Ezzel együtt én nem hiszem, hogy ezt bárki élő személynek magára kéne vennie.”

Megjegyezte: attól sem lenne meglepve, ha esetleg a fideszes politikusok némelyike túlérzékeny lenne ebben az ügyben.

Kérdésünkre, hogy kimondható-e, hogy fideszes szavazókat nem szabad lepatkányozni, Tordai elmondta: ez teljesen egyértelmű. Ő mindig ellene volt annak, hogy bárki bárkit dehumanizáljon vagy egy állattal azonosítson, mert „az csúnya dolgoknak nyithat utat”. „Ennyit csak tanultunk a történelemből vagy Torgyán József féregirtós beszédeiből” – jegyezte meg.

Azt viszont hangsúlyozta: Bangónét ismeri, és „olyan szándéka, hogy ő emberek millióit egy ilyen kis – egyébként intelligens, aranyos – rágcsálóval azonosította volna, biztosan nem volt”. Hogy az a felvetés jogos-e, hogy Bangóné mondjon le, arra Tordai úgy válaszolt:

ennél sokkal súlyosabb hibák és bűnök maradnak mindenféle következmény nélkül.

Vagyis a politikus az esetet szerencsétlen megfogalmazásnak érzi, és ennek megfelelően kell azt szerinte a helyén kezelni.

Ha az ellenzék nem mutat példát ilyen esetekben, akkor mitől jobb, mint a Fidesz?

Erre a kérdésre Tordai azt mondta: az ellenzék példát mutatott azzal, hogy egyértelművé tette, hogy amúgy az ilyen típusú megfogalmazások nem elfogadhatóak számára, Bangóné pedig bocsánatot kért. „Ez már nagyságrendekkel előrébb van, mint amit hasonló esetben a Fidesztől valaha is láttunk”.

Az ügyben a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely is megszólalt, aki maga nemrégiben szintén nagy vihart kavart azzal, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton egy korábbi nyilatkozatáról szólva azt mondta a Hír TV-nek, önmagában nem anitszemitizmus zsidókat listázni.

Karácsony szerint elfogadhatatlan, hogy valaki politikai ellenfelét, vagy annak szavazóit patkánynak nevezze.

„Nekünk, demokratáknak van dolgunk azzal, hogy a magyar közbeszéd fájóan alacsony színvonalát emeljük. Ennek része az is, hogy ha rossz, félreérthető mondatot mondunk, akkor van erőnk elnézést kérni” – írta a Facebookon. Hozzátette: vele is megesett már, hogy rosszul fogalmazott, elnézést kért akkor is, „mert ez a normális”.

Momentum: meg kell húzni a határokat akkor is, ha szövetségesről van szó

Ám úgy tűnik, nem mindenkinek elégséges Bangóné bocsánatkérése. A Momentum két huszonkettedik kerületi politikusa ugyanis közösségi oldalaikon nemcsak bocsánatkérésre, de azonnali lemondásra is felszólították Bangónét. 


Havasi Gábor – aki egyébként a párt szocialisták által is támogatott polgármesterjelöltje a kerületben – azt írta: felelős politikus nem beszélhet így a saját honfitársairól. „Nem lehet csendben maradni, ha ilyen kijelentések hangzanak el. Meg kell húzni a határokat, akkor is, ha ellenzéki szereplőről, helyi szövetségesről van szó.”

Hasonlóképpen vélekedett a szintén budafoki momentumos Tóth Endre is, aki szerint az ilyen politikusoknak nincsen helye a magyar közéletben, az ilyen kijelentések megmérgezik a magyar közbeszédet.

A Momentum központilag is beleáll

A Momentum álláspontja, hogy kiállunk Havasi Gábor szavai mellett – nyilatkozta az Azonnali megkeresésére Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja. Hozzátette: az volt a minimum, hogy bocsánatot kért Bangóné egy ilyen ominózus jelenet után.

„Örülnénk, ha azt látnánk, hogy a szavaknak végre van következménye és egy komolyabb felelősségvállalás történik. Ez fontos az ellenzék hitelessége szempontjából”

– mondta Hajnal. Szerinte mivel országgyűlési képviselőről van szó, csak ő tudja eldönteni, milyen következménye lesz az ügynek, rajta múlik, mennyire fontos neki a saját hitelessége. Ugyanakkor Hajnal emlékeztetett: az elmúlt időszakban az ellenzéki oldalon több példa is volt a felelősségvállalásra. Ezek közt említette, hogy nemrégiben a ferencvárosi momentum elnökét hívta vissza a párt egy Facebook-poszt miatt, de a jobbikos Szávay István is visszaadta mandátumát, miután zsidózós botrányba keveredett.

Kérdésünkre, hogy ha Bangóné önként nem vállal felelősséget, akkor az MSZP-nek kellene-e konkrét lépést tennie, úgy reagált:

a szocialistákat fogja minősíteni, hogyan ítélik meg az ügyet.

És ha az ügy felelősségvállalás nélkül marad az MSZP-ben, akkor az meghatározná-e a Momentum együttműködését a párttal Budapesten és vidéken? Hajnal úgy válaszolt: nem tudja megjósolni, ennek milyen következménye lenne, de Bangónénak nem volt köze a kerületi együttműködésekhez.

„Nem szeretném azt, ha bármelyik párttal megromolna a Momentum viszonya abból a szempontból, hogy az önkormányzati választáson ne tudnánk együttműködni. Alapvetően mi továbbra is azt gondoljuk, hogy minden pártra szükség van a Fidesz leváltásához.

Minden, amit kérünk ezért cserébe, hogy próbáljuk meg megőrizni a hitelességünket, amihez meg az kell, hogy néha felelősséget vállaljunk.”

Az MSZP érdemben nem reagál

Az Azonnali kereste az MSZP-t is a párt álláspontjával kapcsolatban, ám ahelyett, hogy kérdéseinkre válaszoltak volna, csak Bangóné bocsánatkérő Facebook-posztját küldték át.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek