Az Azonnali vitáján a fiatal ellenzék is pont úgy viselkedett, mint az öregek szoktak

Szerző: Fekő Ádám
2019.04.26. 12:27

Olyan dolgot értünk el, ami nagyon ritkán történik: a kormány egy aktív képviselője értelmes vitába szállt be az ellenzék három szereplőjével. Íme egy délután, amin nem került szóba Soros György, de legalább gyorsan változott a szardobálás iránya.

Az Azonnali vitáján a fiatal ellenzék is pont úgy viselkedett, mint az öregek szoktak

Amikor Hutter Marianna kolléganőmmel kitaláltuk, hogy megcsináljuk a Kölyökklub névre hallgató fiatal politikusokkal készült interjúsorozatot, én biztos nem gondoltam volna, hogy amúgy érdekes dolgok is születnek belőle. Arra pedig pláne nem, hogy a Fideszen kívül minden pártból meg tudtunk szólaltatni valami olyan figurát, akinek még nincs cigiszaga a parlamenti dohányzótól. Az már csak a hab volt a tortán, hogy végül négyüket össze is ereszthettük egy vitán az Aurórában csütörtök este. Magyarázkodás: azért csak négyüket, mert ennél több embert nem lehet egyszerre értelmesen megszólaltatni másfél órában, ezért szűkítettünk a parlamenti pártokra, és a túlzott túlerő elkerülése érdekében az MSZP-P-DK trióból végül a DK-ra szűkítettük. 

Szóval így érkezett Rónai Sándor a DK-ból, Farkas Gergely a Jobbikból, Pitz Dániel az LMP-ből és Nacsa Lőrinc a KDNP-ből. Ez utóbbi különösen mókás helyzet lett, hiszen

Nacsa végül is egy igazi Soros-alapítvány által pénzelt helyre tette be a lábát, amit ráadásul a saját pártszövetsége is lelkesen be akart záratni nem is olyan régen,

de az gyorsan kiderült, hogy nem eszik meg a csütörtökön ott tobzódó migránsok és liberálisok, és ő maga is elfogadta a kicsit tájidegen romkocsma-szerűséget azzal a feltétellel, ha nem azt a címet adom a cikknek, hogy „Soros György ásványvizét issza a KDNP képviselője”, de hát én jó gyerek vagyok, és nem azt adom.

NACSA LŐRINC ÉS PITZ DÁNIEL FIGYELNEK.

Azt igazán jó volt látni, hogy nem csak showműsor ez a parlament, hiszen Nacsa már a vita előtt megjegyezte a DK-s Rónainak, hogy azért örül neki, hogy Gyurcsány Ferenc nem Orbánra fogta a héten bulvárhírré lett defektjét, mire Rónai meg is jegyezte, hogy ha ez Orbánnal történik, akkor biztos lett volna benne Soros vagy migráns. Ezek a kifejezések egyénként egész délután utoljára hangzottak el, amire nagyon rég volt példa olyan vitában, amiben a kormány is képviselteti magát. 

Köztársasági elnök lehet valaki nyelvvizsga nélkül, egyetemista meg nem

A vita elvileg a fiatalok jövőjéről szólt Magyarországon, ha már fiatal politikusokról van szó, de a gyakorlatban két jól elkülöníthető részre szakadt: az első felében a három ellenzéki, különösen Rónai és Farkas Nacsa Lőrincet csesztette az egyetemi felvételihez kötelezővé tett nyelvvizsga, illetve a fiatalok lakhatási problémái miatt, aztán Nacsa nagyjából egy óra után kampányredezvényre ment, úgyhogy eljött az ideje az ellenzéki párt képviselőinek különvitáira is. 

A kötelező nyelvvizsgában nagyjából megegyezett a három ellenzéki: nem a nyelvtanulás ösztönzésével van a baj, hanem azzal, hogy a középiskolai nyelvoktatás nem olyan minőségű általában, ami elvezet egy nyelvvizsgához. Abban is nagyjából mindenki megegyezett, hogy a szegényebb rétegek emiatt teljesen kiszorulnak a felsőoktatásból, a jobbikos Farkas anyagi diszkriminációt emlegetett, az LMP-s Pitz a vidéki szakiskolások teljes eltűnését hozta fel, a DK-s Rónai pedig azt, hogy

köztársasági elnök lehet valaki nyelvvizsga nélkül, de egyetemre nem mehet.

A stabil kormányellenes hangulatból az LMP lépett ki először, amikor Pitz azért jelezte, hogy tök jó a DK valahonnan előkerült aggodalma a felsőoktatásért, miközben ők akarták bevezetni a tandíjat kormányzásuk idején, de ettől az apró kiszólástól eltekintve tényleg megalakult az összellenzéki koalíció, ami lelkesen sorolta Nacsának a hibákat, aki általában elég összeszedetten mondta a saját érveit:

„Évek óta az az érv, hogy még nem szabad ezt bevezetni, de senki nem mondta meg, milyen feltételnek kell ahhoz teljesülnie, hogy be lehessen. Már jobban állunk nyelvtudási rangsorban, mint 2010 előtt, de be kell építeni ösztönzőket.

Az internet világában sokszor már jobb kiejtése van a gyerekeknek, mint a tanáraiknak,

de emiatt próbáltuk meg a feliratos filmek jelentősebb bevonását, bár itt a művészeti szakmánál falakba ütköztünk” – magyarázta Nacsa, aki azért azt a kérdést is feltette a végére, hogy amúgy a többi résztvevő egyetemen, vagy középiskolában tanult-e több nyelvet, a végére pedig egy átfogóbb felmérést hiányolt, mert az szerinte eddig nem készült.

FARKAS GERGELY ÉS RÓNAI SÁNDOR ITT MÉG TELJES EGYETÉRTÉSBEN.

Erre Farkas dobta oda, hogy ő ismer ilyen felmérést, például azt, hogy 2017-ben az egyetemre kerülő diákoknak több mint a fele nem rendelkezett nyelvvizsgával, és ez az új jogszabály miatt sem fog szerinte jelentősen javulni. Rónai pedig még odavetette, hogy elutazhathatják a fiatalokat állami pénzen két hétre, ennyi idő alatt senki nem tanul meg idegen nyelvet, de Nacsa itt már populizmust kiáltott, hiszen a belengedett külföldi utaztatás a folyamatos nyelvtanulás fellendítését szolgálja. 

Minden fiatal generáció ugyanazokkal a problémákkal szembesül?

A fiatalok lakhatása azért is lett fontos téma, mert Nacsa a nekünk adott interjújában hangoztatta, hogy szerinte a CSOK-nak nincs köze a lakásárak emelkedéséhez, és a piacot nem tudják szabályozni. Erre dobott még rá azzal, hogy szerinte minden fiatal generáció ugyanazokkal a problémákkal szembesül,

de a kormány alapvetően azt akarja elősegíteni, hogy minél hamarabb saját ingatlanhoz juthassanak a magyarok, mert a magyar már csak olyan nép, hogy saját ingatlant akar.

Erre gyorsan rá is ugrott mindenki: Pitz szerint az egész lakhatási probléma csak a felszín, hiszen a fiataloknak eleve olyan ingatag jövőképe van, hogy inkább elhagyják az országot, Farkas szerint az ideiglenes lakhatás már most annyiba kerül, hogy egy fiatal el se jut ilyen albérletárak mellett a saját lakás gondolatáig sem, Rónai pedig a cafeteria megszünetését emelte ki, amivel még az a kevéske 30-40 ezer forint támogatás is eltűnt. 

ŐK VOLTAK OTT.

Itt következett egy olyan rész, ami le is írja a jobbos és a balos világnézet közti különbséget: 

Rónai: Melyik család kap több támogatást? A gyerekét egyedül nevelő anya vagy a sokgyerekes milliomos család?

Nacsa: Arányaiban?

Rónai: Nincs arányaiban, a boltban sem lehet azt mondani fizetéskor, hogy a fizetésemhez arányosítva fizetnék.

A szakmázgatásnál sokkal szórakozattóbb volt azt nézni, hogy mekkora Godzilla vs. Mechagodzilla üzemmód kezdődik, amikor egy térbe kerül a Fidesz-KDNP és a DK: amikor Nacsa jelezte, hogy sajnos lassan távoznia kell kampányolni,

Rónai azonnal hangoztatta, hogy ő egy szolnoki rendezvényt mondott le a vita miatt. Erre jött Nacsa rövid válasza: „Akkor örülhetnek Szolnokon.”

Egymásnak esik az ellenzék

Nacsa távozása után pedig pontosan az történt a fiatal ellenzéki politikusok között, ami a legnagyobbaknál akkor, ha épp nem tudják szidni Orbán Viktort:

az addig szinte teljes egyetértésben ülő szivárványkoalíció gyorsan egymásnak is ment. Előbb értelemszerűen a Jobbik-DK barátság omlott össze

abban, hogy Rónai továbbra is megvonná a határon túli magyarok választójogát, és szerinte Gyurcsány Ferenc kolozsvári videója nem volt gyűlöletkeltő. 

Ilyet aztán jobbikos nem hagyhat megtorlatlanul, úgyhogy Farkas gyorsan ki is emelte, hogy a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazásnál Gyurcsány eleve nem szavazójogról beszélt, hanem 23 millió románnal riogatott, aztán gyorsan beszállt Pitz is, amiből olyan minőségi szardobálás keletkezett lezárásként, amit nem tudok nem szó szerint idézni: 

Pitz: Erkölcsileg nem vállalható, amit a tavalyi kolozsvári videóval csináltatok.

Rónai: Szerintem meg az nem, amit az LMP csinált a kampányban.

Farkas: Az a videó a belföldi magyarok érzelmeire apellált. Szomorú, hogy ezzel próbáltatok szavazatokat szerezni. 

Rónai: Van egy rossz hírem: az emberek 70 százaléka ezt gondolja.

Pitz: Látszik a választási eredményeken!

Rónai: Az LMP hány kerületben is lépett vissza?

Itt sajnos meg kellett szakítani nézői kérdésekkel a dolgot, de szerencsére nem múltak el az indulatok, úgyhogy folytatódhatott is a móka!

Pitz: A felelős kormányzás hiánya okozta a bajokat a 2006-os tüntetések idején is

Rónai: Te akkoriban ugye még a KDNP-ben voltál?

Farkas: Jó, végül is Gyurcsány is pártot váltott azóta, ha már politikai kanyarokról van szó.

Rónai: Hát idő közben a Jobbik is pro-európai lett, bár én ennek örülök.

A valamivel több, mint másfél óráig tartó vitának nem is a nagy közös megoldás volt a következménye, hanem az, hogy

mennyivel szórakoztatóbb lenne ez az egész, ha a kormány rendszeresen szóba állna közönség előtt az ellenzékkel,

és ha már szóba áll, akkor mondana bármi mást az alusisakos hülyeségeken kívül.

Azt például Nacsa megígérte, hogy a családtámogatásokról akár egy újabb külön vitát is szívesen vállal, és így a végére én is elkezdtem várni. Nem azért, mert annyira érdekelne a családtámogatás, hanem azért, mert valószínűleg az lesz a legközelebbi olyan alkalom, amikor egy kormánytag álláspontját a saját munkájáról nem csak valamelyik adófizetői pénzből kitartott újságból kell megtudnom pár seggnyalós kérdésből. 

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek