Rasszista botrányok miatt hullanak az Európa-párti brit párt EP-képviselőjelöltjei

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.04.25. 08:12

Az egyik román zsebtolvajokról tweetelt, a másik arról, hogy fél a fekete nőktől.

Rasszista botrányok miatt hullanak az Európa-párti brit párt EP-képviselőjelöltjei

Egy Joseph Russo nevű brit politikus bejelentette, visszalép a jelöltségtől pártja EP-listájáról. Nagy-Britannia legfiatalabb (Change UK) pártjának ő a második politikusa, aki bejelentette, hogy mégsem indul az EP-választásokon, miután kiderült, korábban nőellenes és kisebbségellenes tweeteket posztolt. Joseph Russo, aki a Change UK skóciai ágának listavezetője volt, azt követően tett így, miután (azóta törölt) tweetjeiről osztottak meg screenshotokat, amelyekben a politikus például a fekete nőktől való félelméről beszélt.

„A fekete nők megijesztenek. Csak megjegyzem, hogy Amszterdamon végigkergetett egy őrült fekete k***a.”

– írta egy 2012-es tweetben, tudhattuk meg az Independent beszámolója nyomán. „Érdekel, hogy van-e kapcsolat a p*** meg az ajóka között. Egyforma a szaguk” – jegyzi meg máshol.

Russo visszalépését Ali Sadjady-é előzte meg egy nappal, miután megalázó hangvételű posztjait találták meg, amelyek többek között „román zsebtolvajokról” szóltak.

Sadjady, aki civilben vegyes küzdősportokban remekel, arról értekezett, hogy amikor hallja, hogy a Londonban elfogott zsebtolvajok hetven százaléka román, akkor inkább akarja a brexitet.

Russo a Twitteren jelentette be visszalépését, közvetlenül mielőtt törölte volna fiókját, állítva, „nem volt felkészülve” a „személyes ellenőrzésre”, amely az „offenzív” tweetek felszínre kerülését követte, tudósít a BBC.

Egy szóvivő jelentette be, hogy, a Russóval való egyeztetés után, a párt arra jutott, hogy

„[Russo] visszavonul, és nem szerepel a továbbiakban a pártlistán.”

A Change UK kedden hozta nyilvánosságra jelöltlistáját, amellyel a május 23-án tartandó európai parlamenti választásokon indul.

A frissen megalapult pártban két rasszista botrány ilyen rövid időn belül elég meglepő, tekintve, hogy a párt a leginkább Európa-párti, és nyitottságot hirdetőnek mutatja magát. A Change UK pártot az a 11 fős független alsóházi frakciócsoport alapította, amelynek tagjai a Konzervatív Pártból és az ellenzéki Munkáspártból léptek ki február közepén, mert nem értettek egyet addigi pártjuk brexitstratégiájával. 

FOTÓ: a román zsbetolvajokról tweeetelő Ali Sadjady/Getty Images

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek